عضو هیات رئیسه اتاق ایران با اشاره به روند کاهشی قیمت دلار در یک سال گذشته، گفت: زمانی که ارز در یک کشور دچار تلاطم میشود، دولتها از سیاستهای مختلفی در زمینه واردات و صادرات، عرضه و تقاضا، سیاستهای کنترلی و ... استفاده میکنند که در کشور ما نیز بعد از بحرانی که در نرخ ارز داشتیم این سیاستها در پیش گرفته شد.
کیوان کاشفی افزود: با روی کار آمدن رئیس جدید بانک مرکزی، تعامل با بخش خصوصی افزایش یافت و بخش خصوصی از جمله اتاق ایران راهکارهایی را برای کنترل نرخ ارز به بانک مرکزی پیشنهاد داد که درنهایت به ثبات بازار ارز کمک قابلتوجهی کرد.
رئیس اتاق کرمانشاه با بیان اینکه یکی از مشکلات مهم، بازگشت ارز صادرات به کشور بود که صادرکنندگان بهشدت در برابر آن مقاومت میکردند و البته حرفهایشان نیز منطقی بود، گفت: در آن زمان فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد حدود 30 تا 35 درصد بود و اگر هزینههای جابجایی را نیز به آن اضافه میکردیم تا 40 درصد افزایش مییافت.
کاشفی خاطرنشان کرد: در جلساتی که با فعالان بخش خصوصی داشتیم آنها را مجاب کردیم که به دلیل مشکلات فروش نفت و تحریمها که در کشور با آن مواجه هستیم، همکاری بیشتری برای بازگشت ارز داشته باشند و از سوی دیگر بانک مرکزی را نیز مجاب کردیم با اعمال سیاستهای تنظیمی، فاصله بین ارز آزاد و نیمایی را کاهش دهد.
او تصریح کرد: نتیجه این تعامل، افزایش اشتیاق فعالان بخش خصوصی برای برگشت ارز حاصل از صادرات به کشور بوده که اکنون به گفته خود مسئولان میزان بازگشت ارز بیشتر از تقاضا شده است.
رئیس اتاق کرمانشاه افزود: از سوی دیگر اگرچه تحریمها تمام نشده و با همان فشار ادامه دارد، اما بعد تبلیغاتی و جو روانی حاصل از آن فروکش کرده و این امر نیز در کاهش قیمت ارز بیتأثیر نیست.
کاشفی جلوگیری از سفتهبازی در حوزه طلا و ارز را نیز عامل دیگری برای کاهش نرخ دلار دانست و خاطرنشان کرد: دولت با اهرمهایی که در زمینه بررسی تراکنشهای بانکی بالا داشت، جلوی فعالیت افرادی که قصد سوداگری داشتند را گرفت.
او اضافه کرد: از سوی دیگر مدیریت واردات نیز تأثیر قابلتوجهی بر کاهش نرخ دلار داشت، زیرا دولت با کاهش واردات کالاهایی که تولید داخل دارند و تجملاتی و لوکس محسوب میشوند یا ارزبری زیادی دارند، تقاضا برای ارز جهت واردات را نیز مدیریت کرد.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت: از سوی دیگر تا حدودی غول نقدینگی که در گذشته هر بار وارد یک بازار از جمله طلا، ارز، خودرو، مسکن و... میشد و این بازارها را به هم میریخت، دوباره به شیشه دربسته برگشته و مهار شده است.
به عقیده کاشفی مجموع این عوامل تا حدودی ثبات و حتی روند کاهشی را به قیمتها در بازارهایی مانند دلار برگردانده است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران با بیان اینکه به نظر نمیرسد با وجود این تدابیر در آینده نزدیک دوباره تلاطمی در بازارهای اقتصادی از جمله ارز داشته باشیم، گفت: ادامه روند کاهشی نرخ ارز نیز به سیاستها و برنامهها و همچنین وضعیت عرضه و تقاضای ارز در کشور بستگی دارد.
رئیس اتاق کرمانشاه با بیان اینکه احتمالاً دلار در محدوده 10 تا 11 هزار تومان باقی خواهد ماند، افزود: به نظر میرسد این رقم برای دلار منطقی باشد، اگرچه میتواند از این ارقام هم پایینتر باشد.