در آخرین نشست از سلسله نشستهای بررسی راههای توسعه تجارت و سرمایهگذاری با کشورهای همسایه و منطقه که در حاشیه نمایشگاه اینوکس 2019 در مرکز همایشهای بینالمللی جزیره کیش برگزار شد، وضعیت کشورهای گرجستان و اوکراین مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه نایبرئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان و دبیر اتاق مشترک ایران و اوکراین به تشریح وضعیت اقتصادی و راههای حضور و سرمایهگذاری در این کشورها پرداختند.
در ابتدا مریم سلطانی، نایبرئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان با اشاره به سه ظرفیت عمده برای سرمایهگذاری ایرانیان در گرجستان، تأکید کرد: در حال حاضر با توجه به نزدیکی این دو کشور به یکدیگر و وجود مراتع گسترده در گرجستان، یکی از فرصتهای بکر سرمایهگذاری، دامپروری فراسرزمینی است.
به باور این فعال اقتصادی احداث گلخانه به دلیل نبود تکنولوژی و دانش آن در گرجستان و پرورش آبزیان به دلیل دسترسی سهل به آبهای کوهستانی بیشمار دو موقعیت مناسب دیگری هستند که ایرانیان میتوانند روی آنها سرمایهگذاری کنند.
وی در ادامه به آمار و حجم تجارت بین ایران و گرجستان اشاره کرد. بر اساس اظهارات او در سال 97 میزان صادرات ایران به گرجستان بالغ بر 167 میلیون دلار و میزان واردات از این کشور برابر با 70 میلیون دلار بوده است. همچنین عمده کالاهای صادراتی ایران به گرجستان شامل چوب، کود، آب معدنی، سنگ و آهن و عمده کالاهای وارداتی از این کشور شامل گندم، چوب، کابل، حبوبات و شیر خشک میشود.
سلطانی نگاهی هم به وضعیت اقتصادی گرجستان در شرایط فعلی و تلاش این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا داشت. وی با تأکید بر لزوم آشنایی کامل تجار و سرمایهگذاران با قوانین این کشور که از سال 2017 دچار تحولات اساسی شدهاند، تصریح کرد: در گرجستان، ثبت شرکتها در بیشترین حالت ظرف سه روز انجام میشود. ترخیص کالاها در گمرک نیز بدون نیاز به حضور فیزیکی به صورت آنلاین بین 10 الی 20 دقیقه صورت میگیرد. گرجستان بر اساس گزارشهای بینالمللی سومین ساختار سالم اداری دنیا را دارد و ارزانترین کشور اروپایی محسوب میشود.
نایبرئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان این کشور را ششمین کشور امن دنیا برای گردشگری برشمرد و تشریح کرد: پرداخت مالیات در گرجستان اهمیت بسیار بالایی داشته و بیتوجهی به آن جرم کیفری محسوب میشود. مالیات بر ارزش افزوده برای کلیه کالاها و خدمات 18 درصد، مالیات بر حقوق 20 درصد، مالیات برای اجاره واحدهای مسکونی 20 درصد و واحدهای تجاری 5 درصد، مالیات بر درآمد 20 درصد و مالیات گمرکی هم از صفر تا 40 درصد متغیر است.
در بخش بعدی این نشست علیاصغر بهبود، دبیر اتاق ایران و اوکراین که درعینحال نایبرئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان نیز هست اولین پیشنهاد برای سرمایهگذاری و تجارت با کشور اوکراین را سفر به آنجا و آشنایی با سلایق، نیازها و شرایط اقلیمی منطقه دانست.
وی حجم تجارت بین دو کشور در سال 1397 را بالغ بر 486 میلیون دلار برآورد کرد که از این بین صادرات ایران به اوکراین 53 میلیون دلار و واردات از این کشور 433 میلیون دلار است. در سال 96 حجم تجارت بین دو کشور بالغ بر 622 میلیون دلار که از این بین صادرات ایران به اوکراین 70 میلیون دلار و واردات از این کشور 552 میلیون دلار بوده است.
به باور این فعال اقتصادی در شرایط کنونی سرمایهگذاری در حوزه کشت فراسرزمینی بهترین گزینه برای همکاری با اوکراین به شمار میآید. در این حوزه توافقاتی بین دو دولت صورت گرفته و هم وزارت کشاورزی و هم بخش خصوصی میتوانند در این بخش با اجاره بلندمدت زمینهای کشاورزی اقدام به کشت محصولات موردنیاز ایران کرده و سپس تولیدات را به ایران منتقل کنند.
وی ادامه داد: تاکنون بخشی از زمینهای موردنیاز توسط دولت و بخش خصوصی اجاره شدهاند و در حال تکمیل فرآیند اداری برای آغاز بهرهبرداری از این زمینها هستند.