سجاد غرقی نایب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در گفتوگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» درباره تبعات ناشی از تحریمهای جدید اعمال شده از سوی آمریکا علیه صنایع فولا و آهن ایران میگوید: از زمان اعمال تحریمهای بانکی به این طرف، بیشتر تحریمهایی که از سوی آمریکا مجدد وضع شدهاند، تکراری هستند و از نظر حقوقی شاید چندان تاثیری برای صنعت فولاد ما که پیش از این هم مشمول تحریمها بوده، نداشته باشد اما مشکل اساسی نام بردن از شرکتها و قراردادن آنها در لیست تحریمهاست که باعث میشود علاوه بر افزایش هزینههای مبادلههای تجاری، قدرت چانهزنی شرکتها هم پایین آید که در این شرایط ترازو به سمت خریدار سنگینتر خواهد شد.
نایبرئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران درباره تأثیر تحریمهای جدید بر چرخه صادرات، خاطرنشان میکند: فارغ از تحریمها، آنچه صادرات را متأثر میکند، سیاستهای داخلی است که برخی از همین سیاستها صادرات را با مشکل مواجه میکند. برای نمونه در حال حاضر صادرات محصولات معدنی مشمول 25 درصد عوارض صادراتی هستند. به نظر من اگر بخواهیم سوء اثرات تحریمها را کمرنگ کنیم باید سیاستهای داخلی مبارزه یا جلوگیری از صادرات را تعدیل کنیم.
غرقی در پاسخ به این سؤال که مهمترین سیاستهایی که در حوزه صادرات مواد معدنی باید تعدیل شود، کدامها هستند، تأکید میکند: «لغو عوارض صادراتی کلیه محصولات معدنی» به نظر من از مهمترین اولویتهایی است که باید برای توسعه صادرات محصولات معدنی اجرا شود. علاوه بر اینها مقابله با سرکوب قیمتی محصولات انتهای زنجیره فولاد ازجمله شمش باید موردتوجه قرار گیرد. او در همین زمینه بهمنظور واقعی شدن قیمتها پیشنهاد میدهد: باید سقف مبادلات و عرضه برداشته شود؛ به این معنا که محدودیت و سقف قیمتی لحاظ نشود. در خصوص محصولات معدنی هم همانطور که گفته شد باید عوارض آنها لغو شود تا محصولات معدنی ما در شرایطی که در محاصره تحریمهاییم برای کشور ارزآوری داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، دور تازه تحریمهای پس از آن وضع شد که تنشها میان ایران و آمریکا در روزهای اخیر افزایش یافته است. آمریکا برای دومین بار در سال 98، پس از تحریم فروش نفت ایران، دست بر روی صنایع ارزآور ایران گذاشته است. دونالد ترامپ اردیبهشتماه سال 1398 با اعلام تحریمهای تازه علیه ایران، گفته بود ۱۰ درصد از درآمدهای خارجی ایران ناشی از صادرات فلزات است و با تحریم صنایع فلزی ایران، راه دادن محصولات فلزی ایران به بنادر کشورهای دیگر از طرف آمریکا «تحمل نخواهد شد».
جمعه گذشته، استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد:«ما بزرگترین تولیدکنندههای فلزات ایران را در فهرست سیاه قرار دادهایم و تحریمهای جدیدی را علیه بخشهای جدیدی از اقتصاد ایران اعم از عمران، ساخت و تولید و معدن اعمال کردهایم. این تحریمها تا زمان توقف تأمین مالی تروریسم در جهان از سوی رژیم و تعهد به نداشتن سلاح هستهای ادامه خواهد یافت.»
اسامی شرکتهایی که تحریم شدهاند عبارتند از: آلمینیوم المهدی، شرکت آهن و استیل افرا، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، شرکت استیل، شرکت فولاد اصفهان، شرکت صنعتی معدنی گلگهر، شرکت دریایی هنگیاون چین، شرکت فولاد هرمزگان، شرکت فولاد آلیاژی ایران، شرکت آلمینیوم ایران، شرکت فولاد و آهن غدیر، شرکت خلاق تدبیر پارس، شرکت فولاد خراسان، شرکت فولاد خوزستان، شرکت ملی صنایع مس ایران، شرکت فولاد اکسین (شرکت فولاد اکسین خوزستان)، شرکت تجاری پمچل (چین)، شرکت پاور انکر (سیشل)، شرکت رپیوتبل تریدینگ، سورس (عمان)، استیل صبا، شرکت فولاد کاوه جنوب.