نشست مشترک روسای اتاقها و کمیتههای مشترک بازرگانی با عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به همت معاونت امور بین الملل اتاق ایران روز گذشته برگزار شد. در این نشست که غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران هم حضور داشت، نمایندگان 48 اتاق و کمیته مشترک بازرگانی راهکارهای توسعه تجارت خارجی و عبور از محدودیتهای بانکی را بررسی کردند.
غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران ابراز امیدواری کرد که برگزاری چنین جلساتی بدعتی تازه برای سایر مسئولان دولتی شود. او همچنین تاکید کرد: تجارت و سیاست دو مقوله جدا از هم هستند و راه توسعه سیاست، تجارت است که متاسفانه این مهم در ایران بالعکس است.
شافعی همچنین ضمن تاکید بر ظرفیتهای مناسب و تخصصی اتاقها و کمیتههای مشترک بازرگانی در حوزه تجارت خارجی، ضرورت رسیدگی به مشکلات و موانع بانکی تجار را مد نظر قرار داد تا تا امکان تعامل دولت با بخش خصوصی بیش از پیش فراهم آید.
محمدرضا انصاری نائب رئیس اتاق ایران هم ایجاد ساز و کار در کشورهای منتخب در صادرات خدمات فنی و مهندسی را مورد توجه قرار داد و پیشنهاد تشکیل کمیتهای برای تحقق این هدف را داد. همچنین محمد امیرزاده، نائب رئیس اتاق ایران بر ضرروت اخذ نگاهی ویژه به بخش خصوصی کشور و پرهیز از اقتصاد دولتی در راستای توسعه اقتصادی کشور اشاره کرد.
تهاتر کالا، راهکار اساسی توسعه روابط ایران با دیگر کشورها
در ادامه، اعضای هیات رئیسه اتاق ایران و نمایندگان و روسای اتاقها و کمیتههای مشترک بازرگانی به بیان نقطهنظرات خود پرداختند. تاکید بر اجرایی شدن زمینههای تهاتر کالا و تبادل با پول ملی از مهمترین موضوعاتی بودند که بیشتر حاضران در این نشست ضمن اشاره به آن، خواستار اجرایی شدن این مکانیزم بودند.
ابراهیم جمیلی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند استفاده از پتانسیل بالای اتاقهای مشترک را مورد توجه قرار داد و گفت: در حال حاضر صادرات ایران به هند از طریق دبی، ترکیه و عمان با دلار صورت میگیرد.
او کمبود روپیه را یکی از مشکلات صادرکنندگان ایرانی به هند عنوان کرد و خواستار معرفی صرافان مورد اعتماد از بانک مرکزی شد.
اجرایی شدن تهاتر و تسویه تعهدات ارزی و حمایت بانک مرکزی از دفتر تازه تأسیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و هند در هند از دیگر موضوعاتی بودند که جمیلی در حضور رئیس کل بانک مرکزی مطرح کرد.
علاء میرمحمد صادقی عضو هیات رئیسه اتاق تهران و رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کانادا هم عدم استفاده از پتانسیلهای موجود در اتاقهای مشترک توسط بخش دولتی را مورد توجه قرار داد و خواستار ایجاد کمیتهای با حضور کلیه ذینفعان دولتی و خصوصی در راستای استفاده بهینه از بخش خصوصی ایران شد.
عبدالحکیم ریگی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان نیز با اشاره به آمار صادرات و واردات بین دو کشور، خاطرنشان کرد: بخش خصوصی پاکستان بسیار علاقمند به همکاری با ایران است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان افزود: تهاتر در رشد روابط تجاری ایران و پاکستان بسیار اهمیت دارد و تنها دولت متولی این مقوله است؛ به گفته او، دولت پاکستان نیز بسیار علاقمند به تهاتر با ایران در نقطه صفر مرزی است که این موضوع در سطح مقامات ارشد این کشور مطرح شده است تا از این رهگذر بتوان به هدف 5 میلیارد دلاری دو کشور در سطح روابط تجاری رسید.
به گفته او، سیمان و کاشی اعم صادرات به این کشور در مقابل واردات دام و برنج از پاکستان به ایران است.
مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین هم بر ضرورت اخذ نگاه متفاوت و منفک به چین در مقایسه با سایر کشورها تاکید کرد و افزود: در شرایط جدید، تهاتر با این کشور توسط وزارت صنعت که متولی این کار است بایستی به شکل دیگری انجام شود.
او افزود: در همین راستا، اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین به عنوان رابط خریدار و فروشنده به یکدیگر میتواند بسیار کارگشا باشد.
حریری همچنین ضمن اعلام شروع فعالیت مجدد دفتر اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین حمایت مالی بانک مرکزی و دولت را خواستار شد.
برقراری مجدد پروازهای لوفتهانزا
عباسعلی قصاعی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آلمان با اشاره به کند شدن صدور حوالههای ارزی از سوی شرکتهای آلمانی، خواستار روان سازی سامانه تجارت با این کشور شد.
او همچنین اعلام کرد: پرواز لوفت هانزا از 20 ژانویه سال میلادی جاری پروازهای خود را به ایران مجدداً برقرار خواهد کرد.
بروز مشکل در مقوله ضمانت نامهها در تجارت با عراق، مستقر شدن نماینده بانک مرکزی در اتریش، ضرروت تجارت با ارزهای ملی، معرفی مؤسسات مالی اعتباری یا صرافیهای قابل اعتماد در مناطق آزاد اقتصادی ایران، کارشکنیهای کارگزاران ارز نیمایی در تخصیص ارز، تقویت روابط در حوزه SMEها، لغو بروکراسیهای موجود در تخصیص ارز در واردات کالا و ثبت سفارش از دیگر موضوعاتی بود که از سوی اعضای هیات رئیسه اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و عراق، ایران و بلژیک، ایران و استرالیا، ایران و سوئد، ایران و یونان، ایران و روسیه، ایران و گرجستان، ایران و ارمنستان، ایران و قطر و ایران و امارات مطرح شد.
پیشنهادهای بخش خصوصی برای تقویت روابط تجاری
محدرضا کرباسی، معاون امور بینالملل اتاق ایران در این نشست به ضرورت حداکثر استفاده از توان بخش خصوصی اشاره و تاکید کرد: بخش اعظمی از 30 میلیارد دلار تجارت هدفگذاری شده در اقتصاد، همین افراد حاضر در این جلسه هستند؛ لذا بایستی نگاه ویژه و تخصصی به اتاقهای مشترک داشت.
او تاکید کرد: کمک به مکانیزم تهاتر بالاخص با کشورهای همسایه که از این طریق تعهدات ارزی و بسیاری از مسائل دیگر حل خواهد شد، باید مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا کرباسی پیشنهاد ایجاد کارگروهی را با حضور نمایندگان وزارتخانههای صنعت، اقتصاد و بانک مرکزی در راستای تعریف مکانیزم در کشورهای هدف و همسایه داد.
او تصریح کرد: رفع مشکلات موجود برای سرمایه گذاران خارجی در ایران که این مهم به کرات برای سرمایه گذاران افغان و ترکیه در ایران بوجود آمده است باید مدنظر تصمیمگیران قرار گیرد.
معاون امور بینالملل اتاق ایران همچنین تاکید کرد: بخش اعظمی از صادرات ایران به افغانستان توسط افغانهای مقیم ایران انجام میشود که بایستی در صدد مشکل اقامتی آنها بر آمد.
بخش خصوصی در کنار بانک مرکزی است
همتی رئیس کل بانک مرکزی ضمن تاکید بر اهمیت نقش اتاق های مشترک در توسعه روابط تجاری، از آمادگی بانک مرکزی در ارائه خدمات مختلف از قبیل ایجاد میز خدمت جهت تسهیل مبادلات ارزی بخش خصوصی خبر داد و اولویت بانک مرکزی را حمایت از بخش خصوصی در کلیه زمینههای اقتصادی اعلام کرد. او همچنین از پیشنهاد فعالان بخش خصوصی مبنی بر برگزاری نشستهای تخصصی جهت رسیدگی به مسائل و مشکلات تجار استقبال کرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: تمرکز اصلی بانک مرکزی بر کنترل پایه پولی، کنترل نقدینگی و تأمین کالاهای اساسی و ضروری است. نرخ ارز مهم است اما ثبات بازار مهمتر ازآن است و ما تلاش می کنیم که ثبات بر بازار ارز و به تبع آن در سایر بازارها حاکم شود. فعالان بخش خصوصی امروز در کنار بانک مرکزی، نقش مهمی در صادرات و تأمین ارز دارند.