عراق بار دیگر به مدت یکهفته پنج مرز زمینی خود را با ایران تعطیل کرد؛ براساس اعلام هیات گذرگاههای مرزی عراق، این کشور پنج مرز زمینی خود با ایران را به صورت موقت از روز گذشته تا یک هفته بست؛ در حال حاضر مرزهای مشترک با اقلیم کردستان عراق باز است. این اقدام دولت عراق با هدف افزایش تجهیزات بهداشتی در مرزهای زمینی برای مبارزه با شیوع کرونا و اقدامات پیشگیرانه بهداشتی و افزایش کنترلهای مرزی به مدت یک هفته صورت گرفته است.
بر اساس اعلام مسئولان گمرک مرزی ایران، رایزنیها و مذاکرات برای تجهیز سریع مرزها به امکانات بهداشتی و بهبود کنترلها میان دو طرف در حال انجام است و پیشنهاداتی به طرف عراقی اعلام شده تا مدت زمان یک هفتهای به چند روز کاهش یابد.
براساس اعلام هیات گذرگاههای مرزی عراق، پنج مرز زمینی شلمچه، شیب، زرباطیه، منذریه و مندلی میان ایران و عراق از روز گذشته بسته شدند و این گذرگاهها از هشتم مارس تا ۱۵ مارس بسته خواهند بود.
طبق اعلام گمرک ایران، مرزهای مشترک ایران و عراق در منطقه اقلیم کردستان عراق همچنان باز است، اما تردد کامیونها در این مرزها با ترافیک همراه شده است.
همچنین با تدابیر مسئولان گمرکات مرزی، تمرچین پیرانشهر، باشماق مریوان و پرویزخان، شیفتهای کاری کارکنان افزایش پیدا کرده و در گمرکات تمرچین و باشماق کارکنان گمرک بعد از نیمه شب هم خدمات گمرکی ارائه میکنند.
اوایل اسفندماه بود که خبر شیوع ویروس کرونا در ایران منتشر شد؛ ویروسی که پیامد اقتصادی آن بر اقتصاد همه کشورهای دنیا و ایران قابل کتمان نیست. در نتیجه شیوع این بیماری واگیردار خبری منتشر شد مبنی براینکه شش کشور از میان هفت کشور همسایه، مرزهای خود را به روی مسافران و تجار ایرانی بستند. ترکیه مرزهای زمینی خود با ایران را بسته و از چهارم اسفندماه پروازها از مبداء ایران را لغو کرد؛ گرجستان هم پروازهای ایران را معلق کرده و ارمنستان اعلام کرد که ارتباط هوایی ایران با ارمنستان و ورود به ارمنستان از گمرک مِغری، تنها گذرگاه مرزی دو کشور برای دو هفته تعلیق شده است و عراق هم مرزهای خود را با ایران بست. همان زمان سفارت افغانستان در ایران هم در اطلاعیهای اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی ارائه خدمات کنسولی را به حالت تعلیق درمیآورد. این شرایط مشکلات زیادی را برای اقتصاد ایران به همراه داشته است.
شانزدهم اسفندماه رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای گفته بود: 14 مرز کشور برای تبادل تجاری باز است؛ عبدالهاشم حسننیا، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در گفتوگو با «ایسنا» درباره آخرین وضعیت مرزهای کشور گفته: از 23 مرز جادهای کشور هم اکنون تبادلات تجاری از 14 مرز مشترک انجام میشود ولی در مرزهای مشترک با برخی از کشورها با محدودیتهای رو به رو هستیم.
به گفته رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای رفتوآمد از 14 مرز مشترک با کشورهای آذربایجان، عراق و افغانستان شامل آستارا، بیله سوار، جلفا، پلدشت، شلمچه، باشماق، تمرچین، مهران، پرویزخان، خسروی، دوغارون، ماهیرود و میلک بدون مشکل انجام میشود اما در مرزهای مشترک با کشورهای ترکیه، ترکمنستان، پاکستان و ارمنستان با محدودیتهای رو به رو هستیم. حالا بار دیگر عراق پنج مرز زمینی خود را به مدت یک هفته تعطیل کرده است.