از زمان شیوع ویروس کرونا، ایران و چین، دیگر تنها شریک تجاری یکدیگر محسوب نمی شوند، بلکه این بحران باعث حمایت و همدلی مقامات و مردم دو کشور در مبارزه با این بیماری شده است. پس از شیوع کرونا در ایران، دولت چین به عنوان تشکر از کمکهای ایران در زمانی که این کشور درگیر کرونا بود، کیتهای تست و تجهیزات پزشکی به ایران اهدا و یک تیم متخصص پزشکی به تهران اعزام کرد. شهروندان چینی هم در فضای مجازی واکنش زیادی به همبستگی ایران و چین داشتند و با انتشار پیامهایی به زبان فارسی، نشان دادن که چنین بحرانیهایی مرز نمی شناسند و باید برای عبور از آنها کشورها در کنار هم قرار گیرند.
مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در گفتوگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» تاکید دارد که از زمان شیوع ویروس کرونا، شاهد تغییرات محسوسی در روابط چین و ایران هستیم که منجر به ایجاد همدلی میان تجار و فعالان اقتصادی دو کشور شده است.
حریری میگوید: پیش از شیوع ویروس کرونا، رابطه بین چین و ایران بیشتر یک رابطه سیاسی و تجاری بود و رابطه میان مردم دو کشور از عمق زیادی برخوردار نبود. اما با شیوع کرونا، شاهد ایجاد همدلی بیسابقهای میان مردم ایران و چین هستیم. تا جاییکه پس از شیوع ویرس در ایران، شورای توسعه بازرگانی 29 استان چین مستقیماً پیغامهای حاوی همدردی خود را برای مردم ایران به اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین ارسال کردند.
او همچنین به اقدامات صورت گرفته میان اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین و همتای آن در چین اشاره میکند و میگوید: اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین از زمان شیوع ویروس کرونا، پیامهایی مبنی بر همدردی تجار، بازرگانان و فعالان بخش خصوصی ایران با همتایان چینی ردوبدل کرد و در همان زمان که ایران هنوز تا این اندازه درگیر کرونا نشده بود، محمولههای ماسک و دستکش برای شورای توسعه بازرگانی چین ارسال شد. اما بعد از مدتی که قضیه برعکس و ایران نیز درگیر کرونا شد، متقابلاً دولت چین اقدام به حمایت از ایران و دیگر کشورها کرد. طبق آمار، چین در طول این مدت به 120 کشور درگیر کرونا کمکهای بشردوستانه اهدا کرده است اما از میان همه کشورها، بیشترین کمک در حوزه اقلام حفاظتی از سوی دولت چین به ایران اهدا شده است.
به گفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، حدود 45 پرواز در این مدت برای ارسال کمکهای مردمی، سازمانها، دولت و عموماً شرکتهای تولیدکننده اقلام پزشکی و حافظتی چینی به ایران انجامشده است.
حریری اضافه میکند: از جمله بزرگترین محموله این اقلام اهدایی، اهدای یکمیلیون ماسک از سوی «جک ما» بنیانگذار شرکت چینی علیبابا بود که ارزش آن 2 میلیون دلار برآورد شده است.
رابطه تجاری ایران و چین متأثر از تغییرات منفی تجارت جهانی خواهد بود
حریری در پاسخ به این سوال که در شرایط جدید، چه تصویر و چشماندازی برای تجارت خارجی ایران با چین باید متصور بود میگوید: در شرایط فعلی، شاهد ایجاد یک بحران بی سابقه در تجارت جهانی هستیم و قطعا رابطه ایران و چین هم متاثر از این بحران جهانی خواهد بود. قاعدتا قدر مطلق تجارت با همه کشورها ار جمله چین، تغییرات منفی خواهد داشت، چراکه از زمان شیوع ویروس کرونا، کاهش قیمت مواد اولیه که عمده صادرات ما هم معطوف به آنهاست، اتفاق افتاده است؛ همین موضوع بر روابط تجاری ما با چین اثرگذار خواهد بود و تجارت کوچکتر از سال های قبل خواهد شد.
حریری تاکید میکند: اما به طور نسبی، سهم چین از مبادلات جهانی ما در مقایسه با سال قبل میلادی افزایش یافته است. او با ارایه آمار و ارقامی از حجم تجارت دو کشور در ماههای ابتدایی سال 2020 میلادی و مقایسه آن با سال 2019 میلادی میگوید: در سال 2019، چین حدود 25 درصد از صادرات ما را در اختیار داشت و حدود 26 درصد از واردات ما نیز از چین انجام میشد. در 3 ماه نخست سال 2020، سهم صادرات ایران به چین در مجموع صادرات ما به بیش از 32 درصد رسیده است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین تأکید میکند: تحت تاثیر بحران کرونا، اساسا کیک تجارت جهانی کوچکتر شده است و دور از انتظار هم نیست که حجم روابطه تجاری ایران و چین هم متأثر از این وضعیت کاهش پیدا کند.
حریری به محدودیتهای پیشآمده برای برگزاری نمایشگاه و مبادله هیاتهای تجاری به دلیل شیوع ویروس کرونا اشاره کرده و میگوید: بر اساس رایزنیهای صورت گرفته با همتایان چینی در تلاش هستیم تا رویدادهای تجاری میان ایران و چین بعد از سپتامپر سال جاری میلادی به روال قبل باز گردد.
کرونا؛ به منزله یک فرصت
مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در پایان تاکید میکند که هرچند تاثیرات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا انکارناپذیر است، اما باید به منزله یک فرصت به آن نگاه کرد. او در همین زمینه میگوید: تا پیش از کرونا، اقتصاد ایران در تنگنا قرار داشت و با توجه به بحرانی که از سال 98 اقتصاد ایران درگیر آن بود، پیشبینی میشد که در سال جاری اقتصاد حال و روز مطلوبی نداشته باشد. حال کرونا هم مزید بر علت شده است. اما در همین شرایط که کل جهان درگیر آاین بحران است، میتوان به آن به عنوان یک فرصت نگاه کرد و از کشورهایی که برای عبور از این شرایط بحرانی برنامهریزی و استراتژی دقیقی دارند، آموخت.
فهرست کمک های اهدایی به ایران از سوی دولت چین تا تاریخ ۲۵ فروردین ۱۳۹۹