بازار مسکن تهران پس از سقوط شدید تعداد معاملات در فروردینماه، در حال بازیابی است و با کمرنگ شدن محدودیتها کرونا، با افزایش قابلملاحظه تعداد معاملات در اردیبهشت مواجه شده است. پیشازاین، با تعطیلی بنگاههای مشاور املاک در فروردین و عدم استقبال مردم از خریدوفروش و حتی اجاره مسکن، تعداد معاملات این بازار به پایینترین میزان در 11 سال اخیر سقوط کرد؛ اما در اردیبهشت با رشد 810 درصدی تعداد معاملات، دوباره این بازار به ثبات نسبی رسید.
البته هنوز تعداد معاملات اردیبهشت امسال در مقایسه با اردیبهشت پارسال 6.7 درصد کمتر است و با توجه به اینکه بخشی از این معاملات به تقاضای انباشته از فروردینماه تعلق دارد، این کاهش تعداد معامله در مقایسه با سال قبل میتواند نشانهای از تداوم رکود و کسادی در این بازار قلمداد شود.
از سوی دیگر بر اساس اطلاعات بانک مرکزی، میانگین قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی در اردیبهشت امسال به در تهران ۱۶ میلیون و ۹۷۲ هزار و ۷۰۰ تومان برآورد شده که نسبت به فروردین امسال 11 درصد و نسبت به اردیبهشت سال قبل ۳۳.۹ درصد افزایش نشان میدهد. بهعبارتدیگر، تورم بازار مسکن در یکماهه اردیبهشت بهاندازه یکسوم میانگین تورم این بازار در یک سال منتهی به این ماه بوده است.
در این میان ورود بورس تهران به دوره اصلاح و کاهش رغبت صاحبان نقدینگی برای سرمایهگذاری در این بازار، خروج پول از بازار مسکن را کاهش داده و حتی به افزایش ورود نقدینگی به این بازار نیز کمک کرده است. بر این اساس، تحولات مسکن تهران در اردیبهشت میتواند گذرا و غیرمستمر باشد.
نکته دیگر، رشد قابلتوجه قیمت مسکن در ماه گذشته بوده که نهتنها با تحولات کلان اقتصادی همخوانی ندارد، بلکه بهواسطه کاهش جدید قدرت خرید متقاضیان بالقوه مسکن، احتمال تشدید رکود در معاملات این بازار را افزایش میدهد.
در این وضعیت، به نظر میرسد بهبود وضعیت معاملات بازار مسکن ناشی از موج زودگذر ورود نقدینگی به این بازار باشد و رشد قیمت نیز به دلایلی غیراقتصادی و حتی دستکاری سودجویان در معاملات رقم خورده باشد که در این صورت تداوم این وضعیت چندان محتمل نیست. در مقابل اما، چنانچه راهکارهای مهار نقدینگی در اقتصاد ایران که در دوماهه امسال عمدتاً بر جذب نقدینگی در بازار سرمایه استوار بوده است با مشکلی مواجه شود و نقدینگی به هر دلیلی به دنبال مکان امن باشد، این احتمال وجود دارد که قیمت مسکن فارغ از عوامل اقتصادی در مسیر رشد قرار گیرد و با افزایش تقاضای خرید، به رکوردهای جدیدی دست یابد.
در حقیقت وضعیت فعلی بازار مسکن از چند جهت قابل تفسیر است و همین مسئله آینده این بازار را با ابهام بیشتری مواجه کرده است. بهخصوص که بانک مرکزی نیز در هدفگذاری کنترل رشد تورم، نرخ تورم سال جاری را در محدوده 22 درصد برآورد کرده و با توجه به سهم بالای مسکن در سبد محاسبه تورم، باید کنترل قیمت مسکن برخلاف آنچه در بازار دیده میشود بهشدت پیگیری شود.
بر اساس گزارش بانک مرکزی در اردیبهشتماه امسال، تعداد معاملات مسکن شهر تهران به ۱۱ هزار و ۳۱۰ واحد مسکونی رسیده که در مقایسه با ۱۲ هزار و ۱۲۸ فقره معاملات مسکن در اردیبهشت سال گذشته، ۶.۷ درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین در این گزارش متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران ۱۶ میلیون و ۹۷۲ هزار و ۷۰۰ تومان برآورد شده که نسبت به اردیبهشت سال قبل ۳۳.۹ درصد افزایش نشان میدهد.
از سوی دیگر بررسی تحولات بازار مسکن تهران در دوماهه امسال نیز نشان میدهد: متوسط قیمت هر متر واحد مسکونی در تهران در فروردین امسال ۱۵ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۹۰۰ تومان بوده که رشد ۱۱ درصدی قیمت در طی یک ماه گذشته رخ داده است. همچنین مجموع تعداد معاملات واحدهای مسکونی شهر تهران در دوماهه سال جاری ۱۲ هزار و ۵۵۳ فقره رسید که نسبت به دوماهه سال گذشته ۱۹.۳ درصد کاهش دارد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت هر متر واحد مسکونی درمجموع دوماهه فروردین و اردیبهشت امسال ۱۶ میلیون و ۱۳۴ هزار و ۳۰۰ تومان بوده که نسبت به دوماهه ۹۸ معادل ۳۴.۸ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در دوماهه سال ۹۷ بالغبر پنج میلیون و ۷۵۳ هزار و ۴۰۰ تومان بوده که از رشد 180 درصدی قیمت مسکن در دو سال اخیر حکایت دارد.