حمید زادبوم اظهار داشت: طبق این پروتکل که شامل نتیجه مذاکرات صورت گرفته در جلسه گذشته است، طرفین بر تشکیل سه کارگروه جدید در زمینه همکاری گمرکی، اقدامات فنی (استانداردها) و اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی در چارچوب موافقتنامه فیمابین توافق کردند.
او افزود: نشستهای این کارگروهها پس از تعیین دستورکار، در آینده نزدیک بین نمایندگان دستگاههای ذیربط کشورمان و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو برگزار خواهد شد و در خصوص موضوعات تخصصی هر یک از حوزهها بحث و تبادل نظر صورت خواهد گرفت.
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: در این پروتکل همچنین پیشنهادات ایران در خصوص تشکیل کارگروه بانکی و کارگروه حمل و نقل و ترانزیت و همکاری در زمینههای سرمایه گذاری، تهاتر و مناطق آزد تجاری درج شد و مقرر گردید اتحادیه اقتصادی اوراسیا پس از بررسی پاسخ ارائه دهد، ضمن اینکه امکان برگزاری جلسات مشورتی جداگانه برای تشکیل این کارگروهها و زمینههای همکاری وجود دارد.
زادبوم گفت: در این پروتکل طرفین بر تشویق همکاری بین مجامع تجاری جهت استفاده حداکثری از ظرفیت موافقتنامه موقت به ویژه در چارچوب ماده ۱-۶ موافقتنامه موقت فیمابین برای تشکیل منطقه تجارت آزاد، مربوط به گفتمان تجاری و همچنین ارتقای سطح آگاهی بخشهای خصوصی ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا از موافقتنامه مذکور و بازارهای بالقوه طرفها تأکید کردند و در خصوص برگزاری یک مجمع تجاری قبل از پایان سال جاری میلادی توافق کردند.
زادبوم، تصمیم گیری برای برگزاری اولین نشست کارگروه فرعی قواعد مبدا در چارچوب موافقتنامه در سومین فصل سال جاری میلادی، تعیین مقدماتی زمان نشست رؤسای کارگروه مشترک برای آغاز مذاکرات تجارت آزاد برای اکتبر ۲۰۲۰، تعیین مقدماتی زمان تشکیل کارگروه تجارت کالا و پیشنهاد برگزاری دومین نشست کارگروه مشترک در مسکو در سال ۲۰۲۱ را از دیگر توافقات مطرح در این پروتکل عنوان کرد.
همچنین، با توجه به مباحث مطرح شده در جلسه کارگروه مشترک در خصوص مشکلاتی که صادرکنندگان طرفین در استفاده از موافقتنامه موقت با آن مواجه بودند، مقرر شدن طرفها نمونههای مشخص این مشکلات را جهت تلاش برای حل و فصل آنها به یکدیگر ارائه دهند.
خاطر نشان میشود، موافقتنامه موقت برای تشکیل منطقه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پس از حدود ۲ سال مذاکره در اردیبهشت ۱۳۹۷ میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل پنج عضو روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس، امضا و از پنجم آبان ۱۳۹۸ اجرایی شد. قرار است این موافقتنامه پس از سه سال و با انجام مذاکرات مربوط بین طرفین، به موافقتنامه تجارت آزاد تبدیل شود.