رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز با بیان اینکه حفظ اصالت فنی و صنعتی سیلوی اهواز بهعنوان یکی از نمادهای تاریخی این کلانشهر یک اولویت اساسی محسوب میشود گفت: مالک این سازه تاریخی بهصراحت اعلام کرده که تمایلی به تغییر کاربری (تخریب) این بنای با ارزش تاریخی ندارد.
شهلا عموری اظهار کرد: سیلوی اهواز با نام «سیلوی شهید آذر پیکان اهواز» به مساحت ۳۵ هزار مترمربع واقع در کرانه غربی رودخانه کارون، در چارچوب اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، از سوی سازمان خصوصیسازی در ۱۳۹۷ به مزایده گذاشته شد ولی بعد از مدت کوتاهی از واگذاری به بخش خصوصی، این سیلو به شماره «۳۲۱۶۲» در ردیف آثار ملی میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان تصریح کرد: به دلایل زیستمحیطی، فعالیت اصلی این سیلو (با کاربری انبارداری گندم) با محدودیتهای جدی همراه است.
او تصریح کرد: پیش از واگذاری این سیلو به بخش خصوصی، اداره کل حفاظت محیطزیست خوزستان به مدیران پیشین اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان (مالک پیشین سیلو) طی تذکرات قضایی خواستار توقف فعالیت آن در زمینه بارگیری و تخلیه گندم شده بود.
عموری با بیان اینکه در حال حاضر فعالیت اصلی این سیلو بهواسطه قرار گرفتن آن در مرکز شهر اهواز (امانیه) با محدودیتهایی دیگری همراه است، گفت: با توجه به اعمال محدودیت ترافیکی تردد خودروهای سنگین حمل گندم و یا هر محموله دیگر، امکان فعالیت سیلو را با موانعی همراه کرده است.
فعالیت اصلی سیلوی اهواز توجیه اقتصادی ندارد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز با اشاره به قدمت ۸۵ ساله سیلوی اهواز اظهار کرد: از این بنای صنعتی بهعنوان اثر شاخص کلانشهر اهواز در تاریخ معاصر و زمینه شکلگیری شهر مدرن یاد میشود.
او افزود: تداوم فعالیت صنعتی این سیلو به دلیل شرایط موجود (محدودیتهای زیستمحیطی و ثبت در ردیف آثار ملی میراث فرهنگی کشور) فاقد توجیه اقتصادی است؛ ازاینرو برابر با مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان، اتاق اهواز متولی شناسایی راهکاری اساسی برای رفع این چالش به وجود آمده شده است.
اصالت فنی و صنعتی سیلوی اهواز حفظ میشود
عموری تصریح کرد: در همین راستا اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز از سازمان مدیریت صنعتی خواسته تا بررسیهای کارشناسی در خصوص شرایط پیشآمده برای سیلوی تاریخی اهواز را آغاز کند.
او به برخی نتایج اولیه از بررسیهای صورت گرفته توسط سازمان مدیریت صنعتی اشاره کرد و گفت: پیشبینی میشود که با توجه به آمادگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان، این سیلو با حفظ ساختار فنی و صنعتی اصیل خود، به مکانی توریستی تبدیل شود.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان با اشاره به نشست کارشناسی برای بررسی طرحهای پیشنهادی سرمایهگذار و دستگاههای اجرایی مانند اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان طی روزهای آینده، گفت: مالک فعلی این سیلو طی سالهای اخیر، هزینههای متعددی را برای حفاظت از بنا انجام داده است و تمایل دارد مطابق با قوانین و مقررات، این بنا به بهرهوری لازم برسد تا علاوه بر ایجاد فرصتهای شغلی، در حوزه گردشگری و جذب توریست فعالیت کند.
بهکارگیری ظرفیتهای فعلی در راستای فرصتهای شغلی پایدار
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان با اشاره به وجود ظرفیتهای صنعتی ویژه موجود در سیلوی تاریخی اهواز گفت: این بنا دسترسی مناسبی به رودخانه کارون دارد و از سوی دیگر خط آهن متصل به سیلو، ظرفیتهای بسیار مناسبی را فراهم کرده است.
او ادامه داد: این سیلو دارای ۳۵ هزار مترمربع محیط مناسب جهت انجام فعالیتهایی با محوریت گردشگری است که امیدواریم در صورت تأیید نتایج بررسیهای کارشناسی، زمینه اشتغال مستقیم تعداد زیادی از افراد جویای کار در استان را فراهم کند.
عموری با بیان اینکه حفظ ارزشهای تاریخی و میراث ملی برای بخش خصوصی همواره یک اولویت محسوب میشود گفت: این اولویت در سیلوی اهواز میتواند بهرهوری اقتصادی مناسبی در حوزه گردشگری رقم بزند.
برداشت اشتباه از تغییر کاربری سیلو
مالک سیلوی آذر پیکان اهواز با اشاره به نشست اخیر کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان خوزستان اظهار کرد: در این کارگروه تقاضایی در خصوص تغییر کاربری سیلو با مفهوم تخریب و یا هر دخل و تصرف دیگری در بافت بنا ارائه نشده؛ لذا برداشت اشتباهی عنوان شده است.
مجتبی انصاری گفت: بهعنوان مالک این سیلو در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان به پنج تقاضا با محوریت تأمین گندم، رفع ممنوعیت ورود تریلی حمل گندم به مرکز شهر، اعطای سهمیه نگهداری گندم و همچنین صدور مجوز فعالیت ویژه این بنا در زمینههای گردشگری و میراثی بیان شد.
او تصریح کرد: درنهایت اگر موانع به وجود آمده در تأمین و نگهداری گندم در سیلوی اهواز از سوی دستگاههای مربوطه رفع نشود، فعالیت این بنا با محوریتهای گردشگری پیگیری و دنبال خواهد شد.
بر اساس مستندات موجود سیلوی آذر پیکان اهواز که در کرانه غربی رودخانه کارون واقع شده و یکی از مظاهر و نمادهای این کلانشهر محسوب میشود در دی ۱۳۹۷ به قیمت ۷۰۰ میلیارد ریال بهصورت فروخته شد. این سیلو که در سال ۱۳۱۹ با هزینه ۱۵ میلیون ریال به بهرهبرداری رسیده بود.
سیلوی آذر پیکان اهواز با کاربری نگهداری و ذخیرهسازی غلات و بهویژه گندم تعریف شده است و در زمانهای گذشته که کشتیرانی در رودخانه کارون در جریان بود گندم از طریق این راهآبی به این سیلو حمل میشد.
این سیلو به سه راهآبی (رودخانه کارون)، شوسه و راهآهن دسترسی دارد و بهعنوان محل صادرات گندم در منطقه جنوب کشور به کشورهای همسایه حائز اهمیت فراوان بوده و بهعنوان یک نماد شهری نیز یکی از جاذبههای تاریخی اهواز محسوب میشود.