دومین نشست تخصصی اتاقهای بازرگانی ایران و لهستان با موضوع فناوریهای سبز و انرژیهای تجدیدپذیر برگزار شد. در این وبینار مهمانانی از سازمانها، تشکلها و شرکتهایی که مستقیما در حوزه فناوریهای سبز و انرژیهای پاک در هر دو کشور فعالیت دارند، همچنین اعضای اتاق مشترک ایران و لهستان به همراه نمایندگان وزارت امور خارجه، وزارت نیرو و شهرداری تهران شرکت داشتند.
6 پیشنهاد ایران برای همکاری با لهستان در زمینه انرژیهای پاک
محمدرضا کرباسی معاون امور بینالملل اتاق ایران درباره چرایی برگزاری این نشست گفت: با توجه به اهمیت و ضرورت موضوع انرژیهای تجدیدپذیر و تکنولوژیهای سبز در تولیدات صنعتی در سراسر جهان و نقش پررنگ این حوزه در حفظ و ارتقا محیط زیست بر آن شدیم این ویدئوکنفرانس را جهت معرفی پتانسیلهای دو کشور برگزار کنیم.
کرباسی افزود: از جمله اقداماتی که توسط کشورهای مختلف در حوزه بهرهگیری از تکنولوژیهای سبز انجام شده، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در منازل، باتریهای خورشیدی، استفاده از بادگیرهای کنار دریا برای تولید برق، احداث نیروگاههای بادی، کشاورزی عمودی، کمپوست گسترده، مدیریت نوین صنایع در جهت به کارگیری تکنولوژیهای سبز و دوست2دار محیط زیست و استفاده از تکنولوژی آبیاری مدرن و انتخاب گونههای گیاهی کم آب برای کاشت بوده است.
او تاکید کرد: خوشبختانه کشور لهستان با تجربه موفق در زمینه حفاظت از محیط زیست، تسویه فاضلاب و مدیریت منابع آب، پشتیبانی ازفناوریهای مرتبط با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی، کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و برنامهریزی جهت کاهش انتشار گازهای گلخانهای میتواند پلی برای انتقال فناوریهای سبز به ایران محسوب شود.
کرباسی در ادامه با توجه به ظرفیتهای جذب همکاریهای دو کشور در زمینه انرژیهای پاک 6 پیشنهاد را مطرح کرد که با استقبال طرفهای لهستانی همراه شد:
1- آمادگی برگزاری وبینارهای آموزشی با همکاری اتاق بازرگانی لهستان و با هدف بررسی و آموزش شیوههای نوین کاهش مصرف انرژی، تولید انرژی از منابع غیرآلاینده محیط زیست و آموزش شیوههای دیگری برای فعالان و علاقهمندان به کار در این حوزه در هر دو کشور
2- امضای تفاهمنامه بین دانشگاههای فعال در این حوزه در لهستان و موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق بازرگانی ایران در جهت برگزاری دورههای آموزشی
3.ترغیب سرمایهگذاران به سرمایهگذاری مشترک در زمینه محیط زیست تسویه آب و ذخیره منابع آب
4- تشکیل کارگروهی جهت بررسی جوانب و مفاد امضای تفاهمنامه بین اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران و نهاد متناظر آن در لهستان با همکاری بخش خصوصی دو کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر و تکنولوژیهای سبز
5- اتاق ایران آمادگی دارد تا در زمینههای تخصصی به ویژه با محوریت همکاریهای فنی و سرمایه@گذاری پس از برداشته شدن پاندومی کرونا هیاتهایی را برای معرفی اقتصاد ایران و زمینههای مختلف دارای پتانسیل همکاری دو طرف به لهاستان اعزام نماید.
- همکاری و انتقال دانش و تکنولوژی مدیریت کربن، تکنولوژیهای نوین جذب و به دام اندازی CO2 ، مدرنسازی آلودگی هوا، ارزیابی زیستمحیطی و مدیریت پسماندهای صنعتی از لهستان.
کرباسی ابراز امیدواری کرد: این وبینار، شروع موثری برای افزایش همکاریهای تجار و فعالان اقتصادی دو کشور ایران و لهستان باشد و برگزاری نشستهای دیگری از این دست باشد.
کریستوف پلانسکی مشاورز ارشد رئیس اتاق بازرگانی لهستان هم با استقبال از این پیشنهادات گفت: وقت آن رسیده است که ایران و لهستان این همکاریهای محیط زیستی را آغاز کنند و ما باید بسترهایی را برای همکاری شرکتهای فعال در دو کشور در زمینه فناوریهای سبز آماده کنیم. برگزاری این وبینار نشان میدهد که چقدر هر دو طرف برای شروع این همکار یها جدی هستند.
تحریمها مانع مهم همکاریهای ایران و لهستان
در این نشست مجازی همچنین توماس پودلو رایزن اقتصادی و دبیر اول سفارت لهستان در ایران هم با اعلام اینکه سفارت لهستان تمایل و علاقه زیادی برای همکاری با شرکتهای ایرانی در زمینه فناوریهای سبز دارد گفت: ما در فهرست موضوعاتی که برای همکاری با ایران داریم بخش فناوریهای سبز را هم گنجاندهایم و خیلی خوب است که این موضوع به موضوع اصلی نشست اتاق مشترک دو کشور تبدیل شده است.
پودلو با بیان اینکه بسیاری از شرکتهای لهستانی به دنبال متناسبسازی راه حلهای مبتنی بر فناوریهای سبز با شرایط بازار هستند و این راه حلها حتما برای طرفهای ایرانی جذاب خواهند بود بیان کرد: البته موانعی در مسیر این همکاریها وجود دارد. امیدوارم در چندماه آینده هرچه زودتر مذاکرات مربوط به برجام آغاز شده و شاهد تغییرات مثبتی در این زمینه و رفع تحریمها باشیم. چرا که ما شرکتهای مختلفی در لهستان داریم که آماده همکاری و تعامل با طرفهای ایرانی هستند و اگر بتوانیم بر مشکل انتقال پول غلبه کنیم این تعامل بسیار سهلتر خواهد شد.
پیشنهاد سرمایهگذاری مشترک برای تامین برق 100 شهرک صنعتی از محل انرژیهای پاک
رحیم بنامولایی رئییس اتاق مشترک ایران و لهستان هم در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه اتاق مشترک ایران و لهستان بهمنماه سال گذشته با 40 عضو آغاز به کار کرده و مردادماه امسال به طور رسمی ثبت شد به ارائه پیشنهاداتی در زمینه همکاریهای دو کشور در حوزه انرژیهای پاک پرداخت. او گفت: یکی از پیشنهادات ما سرمایهگذاری مشترک، حداقل در 100 شهرک صنعتی برای تامین برق با ظرفیتهای مختلف است تا بتوانیم در 31 استان این تولید را ساماندهی کنیم. ما بیش از 830 شهرک صنعتی فعال داریم که اغلب آنها با مشکلات تامین برق خود مواجه هستند. در نتیجه ما میتوانیم با ساماندهی و سرمایهگذاری مشترک این مشکلات را رفع کنیم. ما میتوانیم زمین در اختیارتان قرار بدهیم تا شرکتهای لهستانی سرمایهگذاری کنند.
او ادامه داد: همچنین با توجه به رشد و نیاز ما برای انرژیهای سولار پیشنهاد بررسی و تولید پنلهای خورشیدی را داریم که اگر طرف لهستانی موافق باشد این همکاری آغاز شود. با توجه به اینکه مواد اولیه این پنلها را در ایران داریم میتوان با این سرمایهگذاری و انتقال تکنولوژی شاهد آغاز تولید در این حیطه باشیم.
بنامولایی بیان کرد: در کنار این کار امکان تولید تجهیزات و ساخت لوازم خانگی مرتبط با مصرف انرژی خورشیدی وجود خواهد داشت. این هم اقدام دیگری است که میتوان به طور مشترک آن را پیش برد.
او به این نکته هم اشاره کرد که : در صورت ادامه تحریمها برای رفع نگرانی انتقال پول، هم میتوانیم از طریق صراف در کشور ثالث این انتقال را انجام دهیم و هم اجرای سیاست بارتل و تهاتر را بین دو سفارت و اتاقهای ملی و مشترک دو کشور سامان بدهیم تا این کار به راحتی انجام شود.
برنامهریزی برای تولید هزار و 50 مگاوت برق از منابع تجدیدپذیر
در بخش دیگری از این نشست، فرهاد عبداللهزاده مدیر پروژههای انرژیهای تجدید پذیر ساتبا (سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری) وزارت نیرو به بیان خلاصه وضعیت آماری صنعت برق تجدیدپذیر در کشور پرداخت و گفت: ما در ایران به طور خاص ضمن بهرهبرداری از تمام انرژیهای تجدیدپذیر بسیار خشنودیم که تمام استانهای ما هر کدام به نحوی از تجدیدپذیرها استفاده میکنند. ولی به طور تجمعی تا امروز نزدیک به هزار مگاوات الکتریک برق از منابع تجدیدپذیر تولید کردهایم. این بیش از یک درصد از سهم کل نیروگاههای کشور است و ما امیدواریم با برنامههای تدوین شده این عدد به 10 برسد. هرچند این خیلی خوشبینانه است اما امیدواریم این کار را انجام بدهیم. همچنین ما امیدواریم تا پایان 1400 عدد هزار مگاوات، به هزار و 50 مگاوات برسد. به گفته او در حال حاضر بیش از 129 واحد نیروگاهی تجدیدپذیر در ایران فعالیت میکنند.
کاهش تولید 724تن دیاکسید کربن در تهران با نصب نیروگاههای کوچکمقیاس
همچنین در این نشست زهره حسامی مدیر اداره مدیریت انرژی مرکز مدیریت محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران به اقدامات شهرداری تهران در زمینه انرژیهای پاک پرداخت و گفت: با توجه به استراتژی که شهرداری تهران برای به کارگیری انرژیهای تجدیدپذیر به دلیل مشکلات محیط زیستی داشته، تا الان توانسته 43 نقطه در 22 منطقه شهرداری تهران را به نیروگاههای کوچکمقیاس خورشیدی که 700 مگاوات توان تولید برق دارند، مجهز کند.
او ادامه داد: علاوه بر این حدود هزار و 200 دستگاه آبگرمکن های خورشیدی را در بوستان ها ایجاد کردیم که برای تامین آب گرم از آنها استفاده می کنیم. همچنین 7 هزار و 760 چراغ سولار برای روشنایی پارکها و معابر عمومی نصب و راهاندازی شده و حدود هزار و 57 ایستگاه اتوبوس تهران نیز مجهز به روشنایی خورشیدی شدهاند. همینطور محلهای دیگر از جمله غرفههای بازیافت هم مجهز به نیروگاههای کوچکمقیاس خورشیدی برای تامین برقشان شدهاند.
حسامی گفت: در بخش پسماند هم دو دستگاه زبالهسوزی که قابلیت تولید دو مگاواتساعت برق دارند را نصب و راهاندازی کردهایم و اینها در حال توسعه هستند. طبق برنامهای که شهرداری تهران دارد بایستی سالیانه دو درصد میزان برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر تامین کند که در دستور کار قرار گرفته است.
او تاکید کرد: نیروگاههای کوچکمقیاسی که نصب و راهاندازی شدهاند چیزی حدود 724 تن دیاکسید کربن را کاهش میدهند. این یکی از تعهدات معاهده پاریس است و ما در این زمینه اقدامات خود را شروع کردهایم.
به گفته حسامی قیمت بالا و به نسبت آن کیفیت پایین تجهیزات وارداتی مربوط به انرژیهای پاک و همینطور نبود نیروهای متخصص برای نگهداری از این تجهیزات از مشکلات و موانع در انجام پروژههای تجدیدپذیر در شهرداری تهران است.
در ادامه این وبینار نمایندگان چند شرکت لهستانی فعال در حوزه انرژیهای پاک و تجدیدپذیر، از جمله نمایندگان 7 شرکت زیرمجموعه پروژه Green Evo که با وزارت محیط زیست لهستان در راستای ترویج، تولید و بهکارگیری انرژیهای پاک و تجدیدپذیر همکاری میکنند به معرفی خود و توانمندیهایشان در این حوزه پرداختند. زمینه فعالیت این شرکتها در حیطه فناوریهای تسویه و بازیابی بیش از 97 درصد فاضلابهای شهری، تکنولوژیهای جدید در حیطه مدیریت پسماند، تاسیس نیروگاههای خرد برق-آبی با تکنولوژیهای مدرن، ساخت سازههای دوستدار محیط زیست با قابلیت کاهش مصرف انرژی تا 90 درصد و ... بود. نمایندگان این شرکتها از تمایل خود برای همکاری با شرکتهای ایرانی و توسعه انرژیهای پاک تاکید کردند.