بزرگترین شرکتهای جهان در مقایسه با برخی دولتها طی سال گذشته ثروتشان را افزایش دادهاند، این مسئله نشاندهنده رشد قدرت کسبوکارهای چندملیتی است.
یک مطالعه توسط موسسه خیریه مبارزه با فقر با نام عدالت جهانی انجام شده و دریافته است که تعداد کسبوکارها در 100 نهاد برتر اقتصادی از 63 مورد به 69 مورد در سال 2015 رسیده است.
در حالی که بسیاری از اقتصادهای نوظهور طی دو سال گذشته برای رسیدن به رشد دستوپنجه نرم میکردند، به خصوص چین که با کاهش سرعت مواجه شد، بسیاری از بزرگترین شرکتهای جهان بزرگتر شدند.
ده شرکت بزرگ جهان شامل اپل، والمارت و شل، بیشتر از اغلب کشورهای جهان پول درآوردهاند.
امریکا، چین، آلمان، ژاپن، فرانسه و انگلستان 6 اقتصاد برتر جهان هستند و ایتالیا، برزیل و کانادا نیز بعد از آنها قرار دارند. ارزش ده شرکت بزرگ جهان روی هم به 285 تریلیون دلار میرسد، این در حالی است که ارزش کشورهای ایرلند، اندونزی، کلمبیا، یونان، افریقا، عراق و ویتنام که در انتهای لیست 180 کشور جهان هستند، 280 تریلیون دلار است.
نیک دیردن، مدیرعامل موسسه خیریه عدالت جهانی میگوید:«ثروت و قدرت وسیع این شرکتها، قلب بسیاری از مشکلات جهان مانند نابرابری و تغییرات آب و هوایی است. حرکت برای سودهای کوتاه مد باعث شده حقوق بشر و حقوق اساسی میلیونها نفر نادیده گرفته شود. آمارها نشان میدهد روز به روز وضع بیشتر شده است.»
موسسه عدالت جهانی اعلام کرده است که آمارها را برای افزایش فشار بر دولت بریتانیا با هدف دستیابی به معاهدهای الزامآور برای شرکتهای چندملیتی منتشر کرده است. معاهدهای که بر اساس آن، شرکتهای بزرگ مجبور میشوند طیف گستردهای از مسئولیتهای حقوق بشر را رعایت کنند.
فعالان این حوزه از مسئولیت اجتماعی میگویند آنها خواستار اجرای این پیمان به صورت قانونی هستند. این موسسه خیریه از بریتانیا به دلیل امتناع از حمایت این روند انتقاد کرده است.
دیرین میگوید:«دولت انگلستان با اعطای تسهیلات و مزایای مالیاتی هر روز به قدرت این شرکتها میافزاید. آنها حمایت همه جانبه خود را برای قرارداد تجاری امریکا و اتحادیه اروپا اعلام کردهاند و آخرین نمونه آن TTIP است که بزرگترین کمک دولتها به کسبوکار است. آنها همچنین با بیشرمی مانع کشورهای در حال توسعه برای راهاندازی شرکتهای عهدهدار مسئولیتهای اجتماعی هستند. این شرکتها میتوانند در سازمان ملل در این حوزه اثرگذار باشند، اما کشورهای توسعه یافته مانع آنها شدند.»
منبع: گاردین