رئیس اتاق همدان با تأکید بر لزوم توجه جدی به توسعه مبادلات اقتصادی استان همدان با عراق، گفت: احیای تجارت پررونق با کشور عراق مطالبه بخش خصوصی است که اتاق همدان در سالهای اخیر در این زمینه گامهای اثربخشی برداشته و نشستهای تجاری متعددی را نیز برگزار کرده است.
علیاصغر زبردست در نشست با هیات تجاری استان واسط عراق در اتاق همدان با اشاره به ظرفیتها و پتانسیلهای بخش کشاورزی استان همدان، اظهار کرد: ایران در چند سال گذشته گرفتار کمآبی شده و راهکارهای خوبی در بخش کشاورزی از جمله استفاده از سیستم آبیاری نوین را انجام داده است.
وی افزود: استان همدان باوجود داشتن ۸ شرکت تولیدکننده ماشینآلات و ادوات کشاورزی و داشتن برندهای مطرح و شناخته شده هنوز در کشور همسایه عراق بازار خود را به دست نیاورده است.
وی با اشاره به اینکه در بخش ماشینآلات کشاورزی استان همدان غنی است، ادامه داد: شرکتهای تولیدکننده ماشینآلات کشاورزی و شرکتهای آبیاری نوین آمادگی حضور در کشور عراق برای اجرای آبیاری نوین و مدرن را دارند.
رئیس اتاق همدان با بیان اینکه این استان در بخش ماشینآلات، نوع کشت و آبیاری نوین پتانسیل زیادی دارد، افزود: استان همدان با استانهای سلیمانیه، اربیل، حلبچه، کربلا، نجف و بغداد ارتباط خوب و وسیعی دارد و محصولات کشاورزی ما به آنجا صادر میشود.
زبردست با اشاره به اینکه هیات تجاری عراق بر کمآبی استان واسط تأکید میکنند؛ اما آب این استان نسبت به همدان بسیار زیاد است، گفت: در ایران و همدان ۲۵ سال است بر روی آبیاری تحتفشار کار انجام شده و از ۲۷۰ هزار هکتار اراضی مستعد، در ۱۴۰ هزار هکتار آبیاری نوین اجرا شده است.
وی در ادامه به کشت گلخانهای اشاره کرد و با بیان اینکه از کشت از غرقابی به سمت کشت گلخانه رفتیم که مصرف آب کمتر و تولید را بیشتر میکند، ادامه داد: استان واسط عراق بهواسطه دسترسی به کارون، دجله و فرات را دارد و میتواند از این فرصت استفاده کند.
رئیس اتاق همدان با اشاره به اینکه ۴۰ سال پیش در ایران همه آبیاری غرقابی انجام میدادند، افزود: هماکنون ۹۰ درصد کشت سیبزمینی با آبیاری تحتفشار و قطرهای انجام میشود.
وی در خصوص درخواست هیات عراقی برای راهاندازی شرکتهای تولیدکننده محصولات لبنی در استان واسط با تأکید بر اینکه با جمعآوری شیر از دامداریهای سنتی نمیتوان کارخانه ایجاد کرد، گفت: برای جمعآوری شیر دامداریهای سنتی ایستگاه جمعآوری شیر داریم اما میزان تولید این نوع دامداری کم بوده و برای ایجاد کارخانه کافی نیست.
زبردست با اشاره به اینکه کارخانه پگاه همدان روزانه ۱۵۰ تن شیر تحویل میگیرد، یادآور شد: این کارخانه به دلیل افزایش قیمتها مقدار تولید را پایین آورده است و از شیر ۳۲ نوع محصول تولید میکند.
وی خطاب به هیات تجاری با بیان اینکه برای ایجاد دامداری صنعتی میتوانید از ما کمک بگیرند، ادامه داد: یک دامداری استان فقط ۲ هزار رأس دام دارد و یک دامداری نیز ۷ هزار رأسی در حال ساخت است.
رئیس اتاق همدان با تأکید بر اینکه استان همدان با سلیمانیه ارتباط زیادی دارد و باید با استان واسط هم تعاملات بیشتر شود، افزود: در حوزه گیاهان دارویی تولید و صادرات بسیار مهم است و اگر در استان واسط عراق فضایی آماده کنند، متخصصان ما حاضر به آموزش کشت گیاهان دارویی به کشاورزان استان واسط هستند و حتی تولیدات را خریداری میکنند.