رئیس اتاق تبریز با بیان اینکه عمده مشکلات بخش صادرات ریشه در مشکلات داخلی دارد، گفت: در بخش صادرات به دنبال دشمن خارجی نباشید چراکه تحریمها تا حدی اثرگذار است و در بسیاری از موارد، کمکاری و عدم وجود اراده برای هدفگذاری صادراتی موفق ریشه در فعالیت ما دارد.
یونس ژائله در بیست و ششمین همایش صادرات غیرنفتی که در سالن پتروشیمی تبریز برگزار شد، افزود: اتاق تبریز اولین اتاق تجاری ایران را ایجاد کرده و این نشانگر پیشران بودن تبریز در فعالیتهای اقتصادی و صادرات است.
او رخوت و سستی در فعالان حوزه صادرات را مهمترین چالش حاضر دانست و افزود: ریشه بسیاری از مشکلات در عدم برنامهریزی در بین خود ماست.
ژائله با اشاره به ظرفیتهای بالای کشور در حوزه صادرات غیرنفتی گفت: متأسفانه عمده صادرات ما تنها به ۳۸ کشور جهان انجام میشود. اما خوشبختانه در دولت سیزدهم، حرکتهای خوبی در حوزه دیپلماسی تجارت و بازرگانی در وزارت امور خارجه در حال انجام است که میتواند راهگشای افزایش تجارت در این بخش باشد.
رئیس اتاق تبریز با بیان اینکه اقتصاد ایران دولتی است، گفت: بیتوجهی به اصل ۴۴ قانون اساسی و توسعه و حمایت از بخش خصوصی زمینه رانت و فساد را در اقتصاد کشور فراهم کرده است.
به عقیده او، تا زمانی که این قوانین اجرا نشود، اقتصاد ایران جهانی نخواهد شد.
ژائله خواستار ورود و جدیت وزارت اقتصاد بر کوتاه کردن دست افراد سودجو در حوزه اقتصاد و تجارت شد و افزود: لازم است تا نیروی انسانی متخصص و کارآمد در حوزه صادرات توسط دانشگاهها تربیت شود. نیروهای که به دیپلماسی و زبان تجارت خارجی مسلط باشند.
او با تأکید بر اینکه تکنرخی نبودن ارز موجب مشکلات جدی در بخش صادرات و تجارت و اقتصاد کشور بوده است، گفت: شرایط فعلی زمینهساز تخلفات گسترده در این بخش بوده است.
ژائله با بیان اینکه تحریم روسیه فرصت خوبی برای دو کشور ایران و ترکیه فراهم کرده است، افزود: توجه به توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه در حال حاضر از اهمیت ویژهای برخوردار است که ضرورت توجه به هابهای تجاری را بیشازپیش نمایان میکند.
او عدم وجود شبکه بانکی و حذف برند و نبود شرکتهای بزرگ بینالمللی را از عمده مشکلات راه صادرات کشور دانست و خواستار توجه به برندینگ و ایجاد زنجیرههای قوی با شرکتهای بزرگ بینالمللی و تداوم حمایت دیپلماسی از تجارت جهانی شد.
رئیس اتاق تبریز افزود: باید اذعان داشت یکسری از افراد با سنگاندازیها تصمیم گرفتهاند این مردم را از دولت و نظام ناراضی کنند.
سیاست وزارت امور خارجه بسترسازی برای ارزآوری است
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز در این مراسم با بیان اینکه سیاست وزارت امور خارجه بسترسازی برای ارزآوری است، گفت: افزایش صادرات، سرمایهگذاری در داخل کشور، توجه به واردات، انتقال تکنولوژی و توجه به تأمین زیرساختهای نرمافزاری از جمله اولویتهای وزارت امور خارجه در توسعه و رشد صادرات و ارزآوری برای کشور است.
مهدی صفری، تعامل با کشورهای همسایه را اولویت ایران برای توسعه روابط تجاری دانست و تأکید کرد: نباید به این مسئله اکتفا شود.
او از احیای سوآپ نفت پس از ۱۲ سال خبر داد و افزود: بهزودی پروژه انتقال برق به شبکه قزاقستان و ترکمنستان نیز اجرایی خواهد شد.
صفری توجه به ظرفیت تولید مصالح ساختمانی در استان آذربایجان شرقی برای صادرات در کنار سایر تولیدات غیرنفتی را برای بخش صادرات ضروری دانست و ادامه داد: آذربایجان شرقی میبایست از ظرفیت بالای خود در حوزه صادرات غیرنفتی نهایت بهرهبرداری را کرده و خود را محدود به کشورهای همسایه نکند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه از سرمایهگذاری دولت در کشورهای قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان خبر داد و اضافه کرد: راههای ارتباطی خاص مالی برای گسترش ارتباط تجاری با کشورهای منطقه تعریف شده است تا علاوه بر بهرهمندی از ظرفیت این کشورها، از فرصتهای صادرات بهویژه در بخش دانشبنیان و مهندسی بهرهمند شویم.
او تصریح کرد: توجه به صدور خدمات مهندسی و دانشبنیان از مهمترین کارهایی است که میتوان برای تجارت بهتر و پایدار بهره برد.
صفری ادامه داد: سیاستهای وزارت امور خارجه بر محور بسترسازی برای صادرات و صدور خدمات محصولات با جدیت دنبال میشود.
لزوم ساماندهی به بخش صادراتی در کشور
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با اشاره به اهمیت صادرات در اقتصاد و تولید کشور گفت: وضعیت اقتصاد کشور به میزان و چگونگی صادرات بستگی دارد.
داود دانش جعفری تأکید کرد: بزرگ شدن بدنه دولت افزایش هزینه را در برداشته است و از سوی دیگر کاهش صادرات عمدتاً نفتی، اقتصاد کشور را با چالشهای جدی روبرو کرده است.
او افزود: باید در بخش صادرات به سمت ثباتگرایی و افزایش صادرات در بخش غیرنفتی حرکت کنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مبادلات تهاتری را راهی مؤثر برای کاهش بار منفی تحریم دانست که میتواند زمینه لازم برای تداوم و توسعه روابط تجاری با کشورهای مقصد صادرات ایران را فراهم کند.
جعفری تصریح کرد: چارچوب تجارت متقابل بهگونهای است که مبادلات را برای واردات در برابر صادرات فراهم میکند که این شیوه در تمام دنیا مرسوم است و تنها به دوران تحریم محدود نمیشود.
او تأکید کرد: باید نهادهای مورد نظر برای تسهیل و سرعت بخشی به این هدف به وجود آید که اتاق تبریز میتواند با برنامهریزی درست، چرخه متمرکز صادرات را فراهم کند.