صاحبنظر است و قدرت تحلیل دارد؛ از اوضاع اقتصاد ایران و اقتصاد جهان کاملاً آگاه است و با شناخت و آشنایی کامل نظر میدهد. آلفردو بونه رئیس اتاق بازرگانی اسپانیا چندی پیش با هیاتی به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران آمده بود تا به بهبود روابط تجاری ایران و اسپانیا کمک کند. او در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران، روابط تجاری دو کشور را ناکافی ارزیابی کرد. از نظر بونه، مهمترین مشکلی که فعالان اقتصادی دو کشور در حال حاضر با آن مواجه هستند، فاینانس است. او تأکید دارد که کانالهای مالی به خوبی کار نمیکنند و پاسخگوی نیاز اهالی کسبوکار نیست. رئیس اتاق اسپانیا بر این باور است که اقتصاد ایران علیرغم تمامی مشکلاتی که داشته، مسیر خوبی را طی کرده و با سرعت خوبی در حال رشد است. او تأکید دارد که اسپانیاییها ایران را بازاری نمیبینند که کالای خود را در آن به فروش برسانند و به خانه خود بازگردند بلکه به دنبال سرمایهگذاری و ماندن در ایران هستند.
روابط تجاری ایران و اسپانیا را چطور ارزیابی میکنید؟
از نظر من این رابطه در حال حاضر ناکافی است. البته در نظر گرفتن هدف برای روابط ایران و اسپانیا در آینده، قدری دشوار است. تجارت تنها به آنچه که ما انجام میدهیم مربوط نمیشود بلکه به فضای کسبوکار، اقتصاد جهان و بسیاری از مسائل دیگر نیز ربط دارد. به این ترتیب ما نمیتوانیم هدف خاصی را برای افزایش روابط تجاری میان دو کشور در نظر بگیریم. البته ما در دوران تحریم با وجود تمامی مشکلاتی که داشتیم، تلاش کردیم روابط تجاری خود را ادامه بدهیم اما روابط دچار اختلال شد. اکنون با برداشته شدن تحریمها، اوضاع به سرعت بهبود پیدا میکند. فرصتهای بسیاری برای برقراری رابطه میان دو کشور وجود دارد. اولویتهای بسیاری برای برقراری رابطه وجود دارد. شرکتهای اسپانیایی نیز حضور فعالی در سرتاسر نقاط جهان دارند و اکنون میتوانند به راحتی قدم به ایران بگذارند.
بهترین فرصتها در کدام بخشهاست؟
به باور من فرصتهای بسیاری در بخشهای مختلف وجود دارد اما به طور ویژه در بخش صنعت، نفت، گاز و پتروشیمی فرصتهای خاصی وجود دارد. از همه مهمتر اینکه شرکتهای اسپانیایی به ویژه میتوانند در زمینه زیرساختها ثمربخش باشند.
اسپانیاییها به دنبال چه نوع رابطه تجاری با ایران هستند؟ بازار یا سرمایهگذاری مشترک؟
آنها به دنبال همه نوع رابطهای هستند. البته آن هم بیش از هر چیزی به دنبال صادرات هستند. البته سرمایهگذاری و سرمایهگذاری مشترک نیز جزو محورهای آنها به شمار میآید. شرکتهای اسپانیایی در زمینه پروژههای بلندمدت به طور ویژه در بخش زیرساختها، حملونقل و راهآهن و فرودگاه میتوانند بسیار مفید باشند. به نظر من شرکتهای اسپانیایی ایران را بازاری نمیبینند که در آن محصولات خود را به فروش برسانند و دوباره به خانه خود بازگردند. آنها ایران را بازاری میبینند که به آن وارد شوند، طرفِ خود را در آن پیدا کنند، و با همکاری او برای مدتی طولانی در این بازار بمانند.
اصلیترین چالش فعالان اقتصادی دو کشور برای برقراری رابطه چه بودهاست؟
به نظر من اصلیترین مشکل در حال حاضر فاینانس است. ما تلاش میکنیم این مشکل را برطرف کنیم اما هنوز حل نشدهاست. کانالهای مالی آنطور که باید کار نمیکنند. اما این اتفاق به زودی میافتد به این خاطر که برداشته شدن تحریمها میتواند به این مسئله کمک کند. اما این کار زمان میبرد. گاهی اوقات اصلیترین مشکل این است که چطور پرداختیهای خود را در تجارت دریافت کنیم و یا پرداخت کنیم. درگیر کردن بانکهای اروپایی در این ماجرا بسیار دشوار است. به این ترتیب از نظر من این بزرگترین مشکلی است که در حال حاضر با آن مواجه هستیم. پروژههای بسیاری زیادی با فرصتهای بسیار خوبی وجود دارد اما اصلیترین مشکل همچنان فاینانس است.
مشکل یا چالش دیگری وجود ندارد؟
به نظرم فاینانس اصلیترین مشکل است. دولت ایران تنوعبخشی به اقتصاد را در دستور کار خود قرار دادهاست. به این ترتیب تکیه این کشور دیگر فقط روی نفت و گاز نیست. این درستترین کار است و بسیاری از مشکلات و موانع را از پیش پای فعالان اقتصادی برمیدارد. به نظر من امنیت برای سرمایهگذاری نیز در حال افزایش است. همه میدانند که فضای اقتصادی یکی از مهمترین بخشهای جذبکننده سرمایهگذاران است. اگر احساس کنید که فضای کسبوکارتان خوب است و قاطعیت قانونی را داشته باشید، سرمایهگذاری پیش روی شما قرار میگیرد.
شما فضای اقتصاد ایران را چگونه میبینید؟
به نظر من وضعیت اقتصاد ایران علیرغم تمامی مشکلاتی که فضای کسبوکار با آن مواجه است، بسیار خوب بودهاست. همانطور که گفتم، برداشته شدن تحریمها با کاهش رشد اقتصاد جهان همزمان شدهاست. از هند گرفته تا اروپا، اقتصاد در همه نقاط جهان آشفته است. تولید ناخالص داخلی جهان با سرعت بسیار پایینی رشد میکند. این مسئله باعث شده ایران هم نتواند به راحتی توسعه پیدا کند. به علاوه قیمت نفت بسیار پایین است. این مسئله باعث شده دولت ایران تحت فشار بیشتری برای سرمایهگذاری قرار بگیرد. اما با وجود همه این سختیهایی که وجود دارد، رشد اقتصاد ایران خوب بودهاست. رشد اقتصادی 4درصد برای ایران بسیار خوب است. اقتصاد ایران در حال رشد است.
اقتصاد اسپانیا چه وضعیتی دارد؟
وضعیت اقتصاد اسپانیا خوب است. سریعترین رشد اقتصادی در اتحادیه اروپا متعلق به اسپانیاست. رشد اقتصادی اسپانیا دو برابر متوسط رشد اقتصادی اتحادیه اروپا است. البته بحران مالی ضربه بزرگی به ما زد و همین مسئله باعث شده ما هنوز با مشکلاتی روبهرو باشیم. نرخ بیکاری در کشور ما هنوز بالاست. اما تورم در حال حاضر صفر است. رشد اقتصادی ما 3درصد است و دولت اسپانیا برخی اصلاحات ساختاری را انجام داده که در کشور جواب داده و بسیار ثمربخش بودهاست. هنوز باید به اصلاحات ادامه بدهیم. البته برای انتخابمان قدری مشکلات داریم. اما مطمئن هستم که با روی کار آمدن دولت جدید، اقتصاد اسپانیا با سرعت رشد خواهد کرد.