عضو هیات رئیسه اتاق ایران با تأکید بر لزوم عملیاتی شدن تعامل صنعت و دانشگاه در قالب چند پروژه ملی، برقراری تعامل بین دو حوزه علم و تولید را برای دوران پساکرونا ضروری دانست.
کیوان کاشفی در هفتمین دوره همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه که به میزبانی کرمانشاه برگزار شد، گفت: برای این همایش بخشهای متعددی ازجمله پنلهای تخصصی، کارگاههای آموزشی و... در نظر گرفته شده و با استقبال بیسابقه، ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش رسیده که ۱۶۰ مورد آن مورد تأیید بوده است.
کاشفی با اشاره به رویکرد دانشبنیان این دوره از همایش، خاطرنشان کرد: شرکتهای دانشبنیان طی سالهای اخیر نقش مهمی در پیوستگی صنعت و دانشگاه داشتند و از همین رو در این همایش مورد توجه قرار گرفته است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران همچنین با اشاره به اهمیت تعامل صنعت و دانشگاه، افزود: به نظر میرسد اکنون حلقه مفقوده این دو بخش در حال شکلگیری است و امروز دانشگاه در زمینه تکنولوژی، نیروی کار ماهر و ... به کمک صنایع آمده و بخش تولید نیز در سالهای گذشته اقبال بیشتری به دانشگاهها داشتند.
کاشفی ابراز امیدواری کرد: بهبود تعامل صنعت و دانشگاه به کمک حل مشکلات اقتصادی کشور و ترسیم آیندهای روشن برای کشور بیاید و ادامه داد: لازم است حوزه آموزش فنی و حرفهای نیز به عرصه تعامل صنعت و دانشگاه اضافه شود.
او بر اهمیت عملیاتی شدن تعامل صنعت و دانشگاه و گرفتن خروجی مناسب از آن نیز تأکید کرد و یادآور شد: برای این منظور باید چند پروژه اجرایی منتخب را در سطح کشور کلید بزنیم و از تجارب موفق دیگر کشورها نیز در این زمینه استفاده کنیم.
رئیس اتاق کرمانشاه معتقد است: باید بهتدریج از برگزاری همایش تعامل صنعت و دانشگاه به سمت پروژههای عملیاتی برویم.
کاشفی از اهمیت عملیاتی شدن تعامل صنعت و دانشگاه برای آینده اقتصاد کشور هم یاد کرد و افزود: فشار تحریمها همیشه به این شکل باقی نخواهد ماند و زمانی شاهد بازگشایی درهای کشور خواهیم بود که باید برای آن زمان آماده باشیم.
او همراهی صنعت و دانشگاه را برای ارتقا و تأمین تکنولوژی و همچنین تربیت نیروی کار ماهر و متخصص برای دوران پساتحریم ضروری دانست.
دولتها مقصر عدم تعامل صنعت و دانشگاه
نایبرئیس اتاق ایران با اشاره به وضعیت نامناسب تعامل صنعت و دانشگاه در کشور، گفت: دانشگاههای ما نهتنها در حد دانشگاههای نسل سوم و چهارم ارتقا پیدا نکردهاند، بلکه حتی در حوزه وظیفه اصلی دانشگاههای نسل اول که صرفاً بعد آموزش است نیز چندان موفق نبودهاند که نتیجه آن را در عدم پذیرش فارغالتحصیلان دانشگاهی در صنایع شاهدیم.
حسین سلاحورزی در هفتمین دوره همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه، افزود: وقتیکه از دانشگاهها درباره چرایی پیشقدم نشدن آنها برای حل مسائل بنگاههای اقتصادی سؤال میشود، عدم استقبال صنایع را مطرح میکنند.
سلاحورزی ادامه داد: به عقیده من مقصر اصلی عدم شکلگیری تعامل صنعت و دانشگاه در ایران، دولتها هستند که طی چند دهه گذشته سیاست مناسبی در این زمینه نداشتهاند.
نایبرئیس اتاق ایران اظهار کرد: در تمام دنیا رقابت، عامل تعامل صنعت و دانشگاه است و بنگاههای اقتصادی برای پایداری در اقتصاد جهانی نیازمند تعامل با بخش علمی برای ارتقا کیفیت، کاهش قیمت و افزایش بهرهوری هستند؛ اما کشور ما در چند دهه گذشته روند مناسبی در این زمینه نداشته است.
سلاحورزی ادامه داد: در این مدت سیاست اقتصادی دولتها بر پایه توزیع رانت ازجمله استفاده از انرژی ارزان، ارز دولتی، منابع زیرزمینی و ... بوده و در این مدت بخش خصوصی هم تلاش کرده بهجای افزایش بهرهوری، سهم بیشتری از رانت به دست بیاورد.
او با تأکید بر لزوم خروج از این روند و تلاش برای رقابتی کردن اقتصاد در کشور، نتیجه این امر را تعامل بیشتر بخش خصوصی و دانشگاهها دانست.
نائب رئیس اتاق ایران همچنین بر لزوم حضور مؤثر در زنجیره ارزش اقتصاد دنیا برای پویایی تولید و اقتصاد کشور تأکید کرد و افزود: امروز نمیتوان انتظار داشت هر کشور بهتنهایی به تمام دانش و تکنولوژی دست پیدا کند؛ بلکه باید از ظرفیت دانش و تکنولوژی که در اقتصاد جهان وجود دارد، استفاده کنیم.
سلاحورزی به موضوع بورسیه شغلی در صنایع هم اشاره کرد و گفت: این طرح باید برای صنایع جذاب باشد چراکه مستثنا شدن از قوانین بیمه و تأمین اجتماعی در طرح بورسیه صنعتی، میتواند مشوق خوبی برای بنگاهها باشد.
بند ناف صنعت و دانشگاه به دولت وصل بوده است
در ادامه این همایش، رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق ایران نیز از اهمیت تعامل دو حوزه علم و عمل و همراهی عاملان و عالمان یاد کرد و گفت: ارتباط این دو بخش نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت کشور، جهت دادن به آموزشها و تجاریسازی ایدهها دارد.
حسین میرمحمد صادقی، با اشاره به دلایل عدم تعامل صنعت و دانشگاه در سالیان گذشته، ادامه داد: شاید مهمترین دلیل این بوده که بند ناف صنعت و دانشگاه به دولت متصل بوده و این امر باعث شده نه دانشگاه به دنبال تجاریسازی ایدهها باشد تا بتواند از قبل آن بودجه تأمین کند و نه صنعت امیدی داشته که از ظرفیت دانشگاه برای حل معضلات خود استفاده کند.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق ایران با بیان اینکه اکنون وضعیت تعامل صنعت و دانشگاه بهبود یافته و عملیاتی بودن پایاننامهها و رسالهها به یکی از شاخصهای آییننامه ارتقا اساتید تبدیل شده، گفت: امیدواریم با ادامه این مسیر تعامل صنعت و دانشگاه به کمک حل مشکلات اقتصادی کشور بیاید.
میرمحمد صادقی به این موضوع هم اشاره کرد که در دورههای گذشته نیز همایشهایی در زمینه تعامل صنعت و دانشگاه برگزار شده، اما دلیل موفقیت هفت دوره همایش اخیر ورود اتاق بازرگانی بوده است.
او معتقد است: ترکیب فعلی همایش تعامل صنعت و دانشگاه بهواسطه حضور اتاق بازرگانی، موسسه آموزشی و پژوهشی اتاق ایران و دانشگاه بهعنوان سه ضلع اصلی، خود نمادی برای تعامل صنعت و دانشگاه است.
میرمحمد صادقی همچنین از رویکرد همایش تعامل صنعت و دانشگاه هم یاد کرد که این دوره رویکرد آن متناسب با شعار سال دانشبنیان است و افزود: بهعلاوه هر همایش به مسائل روز استانی که میزبانی آن را بر عهده دارد نیز توجه خواهد کرد.
از تعامل صنعت و دانشگاه حمایت میکنیم
استاندار کرمانشاه نیز در این همایش با تأکید بر آمادگی برای حمایت از تعامل صنعت و دانشگاه، گفت: اینکه در اولین روز کاری خود در این همایش حضور یافتهام خرسند هستم و همراهی و دغدغهمندی خود را برای هدف والای این همایش یعنی تعامل صنعت و دانشگاه اعلام کرده و پیگیر برنامههای آن خواهم بود.
محمد طیب صحرایی انسجام، اشتراک و همافزایی هوشمندانه بین دو بخش صنعت و دانشگاه را در شرایط کنونی بسیار ضروری دانست.
استاندار کرمانشاه با اشاره به نسلهای متفاوت دانشگاه از نسل اول تا چهارم، اظهار کرد: نیازی نیست حتماً از نسل اول به دوم و تا انتها پیش برویم، بلکه میتوانیم با یک میانبر هوشمندانه به دانشگاههای نسل جدید برسیم.
صحرایی از ظرفیتهای قابلتوجه کرمانشاه در حوزه دانشگاهی خصوصاً دانشگاه رازی بهعنوان یک دانشگاه سرآمد و افتخارآفرین یاد کرد و از صنایع خواست از ظرفیت دانشگاه رازی استفاده کنند.
او استفاده از ظرفیتهای کرمانشاه را برای جبران عقبماندگی آزاردهندهای که در حوزه تعامل صنعت و دانشگاه وجود دارد، ضروری دانست.
استاندار کرمانشاه به ارائه یک پیشنهاد برای کاهش فاصله بین صنعت و دانشگاه نیز پرداخت و آن ورود هوشمندانه دانشگاه و صنعت به دوره آموزش متوسطه و قبل از شکلگیری ذائقه، تفکر و فرهنگ دانشآموزان بود تا بتوان از همین دوران آنها را با عرصه تلاش و کارآفرینی آشنا کرد.
صحرایی معتقد است: این کار میتواند جلوی تصمیمهای غیرهدفمند و نادرست دانشآموزان برای انتخاب رشته را بگیرد تا بتوانند با نگاه درستتری برای ورود به دانشگاه و پسازآن بازار کار آماده شوند.
استاندار سپس از کرمانشاه بهعنوان سرزمین سرمایهها و فرصتهای آشکار و پنهان یاد کرد و با بیان اینکه برای خدمت در این استان پر از انگیزه و امید هستم، افزود: همه باید با جدیت فرصتها و ظرفیتهای استان را مورد توجه قرار دهیم.
صحرایی مرز را یکی از مزیتهای مهم کرمانشاه برشمرد و مرز مشترک با عراق برای کرمانشاه را به مزیت دریای خزر برای استانهای گیلان و مازندران تشبیه کرد که میتوان مجموعهای از استفادهها را آن داشت.
باید دولت را لاغر و بخش خصوصی را تقویت کنیم
نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز در افتتاحیه همایش تعامل صنعت و دانشگاه گفت: بسیاری از گرهها را میتوان با کمک دانشگاه باز کرد؛ چراکه علم بنبستها را باز میکند و ما برخلاف آنچه دشمن میخواهد نشان دادیم که هر وقت به علم و توانمندی فرزندان این آبوخاک اعتماد کردیم موفق بودیم.
محمد رشیدی فاصله گرفتن از علم و پرداختن به مسائل حاشیهای، سیاسی و جناحی را باعث صدمه به کشور دانست و خاطرنشان کرد: متأسفانه همه دولتهای گذشته یکراه را اشتباه رفتند و آن عدم اعتماد به بخش خصوصی و سنگین کردن بار دولت بوده است.
نماینده کرمانشاه در مجلس اظهار کرد: هماکنون تمام بنگاههای اقتصادی قدرتمند کشور و حتی کلید بخش خصولتی نیز در اختیار دولت است که صنعت خودرو نمونهای از این بنگاههاست و اگرچه به اسم ۹۵ درصد سهام آن در اختیار مردم است اما در عمل همان پنج درصد بخش دولتی برای صنعت خودرو تصمیم میگیرد که امروز نتیجه آن را شاهدیم.
او با بیان اینکه در سایر صنایع بزرگ مانند فولاد، سیمان، معادن بزرگ و ... نیز شرایط مشابهی داریم، افزود: اصلاح جامعه و بهبود وضعیت کشور نیازمند کاهش تصدیگری دولت و افزایش قدرت بخش خصوصی است و باید زمینه را برای رشد بخش خصوصی فراهم و از سوی دیگر دولت را برای تصمیمگیریهای سازنده لاغر و چابک کنیم.
وی با تأکید بر اینکه دولت نباید بنگاهداری کند بلکه باید فقط نقش تنظیمگری را بر عهده داشته باشد، خاطرنشان کرد: حتی در سیاستهای اصل ۴۴ نیز بر خصوصیسازی تأکید شده است.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه خصوصیسازی که به سمت رانت برود را غیرقابلپذیرش خواند و اضافه کرد: هرکجا انحصار باشد مجلس مقابل آن میایستد و در همین راستا در تلاشیم که امضاهای طلایی را در کشور برداریم
با بورسیه شغلی در صنعت مشکل بیکاری را حل میکنیم
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه نیز از اجرای طرح بورسیه شغلی در صنعت در این دانشگاه خبر داد و گفت: تعهد میدهیم اگر با ما همکاری شود و این طرح را کلید بزنیم، مشکل اشتغال استان را برطرف کنیم.
احمدی آنچه برای تعامل صنعت و دانشگاه به آن نیاز داریم را طرح بورسیه شغلی در صنایع دانست و خاطرنشان کرد: در قالب این طرح دانشجویان خصوصاً افرادی که رتبه برتر دارند توسط صنایع بزرگ و مادر استان بورسیه خواهند شد.
رئیس دانشگاه رازی از جزئیات این طرح نیز یاد کرد و ادامه داد: در قالب بورسیه شغلی در صنعت، دانشجو دو روز در هفته به واحدهای صنعتی میرود، از سربازی معاف میشود، بیمه شده و بر اساس حقوق پایه کار بهاندازه دو روز در هفته و هشت روز در ماه دریافتی خواهد داشت.
او اظهار کرد: نتیجه این طرح آن است که دانشجویان مشکلات صنایع را برای دانشگاه و اساتید میآورند تا به آن پرداخته شود، علم دانشگاه را به صنعت میبرند و خود نیز حین تحصیل آچار به دست شده و مهارتآموزی میکنند.
احمدی کمک به اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری را از مزایای این طرح دانست که در استانی مانند کرمانشاه با این نرخ بیکاری، بسیار حائز اهمیت است.
او خواستار همراهی بخشهای مختلف استان برای اجرایی شدن طرح بورسیه شغلی در صنعت شد.
احمدی همچنین از آمادگی دانشگاه رازی برای اینکه برای هریک از کارگروههای استانداری یک نفر از اساتید متخصص و صاحبنظر دانشگاه رازی بدون هزینه و حق رأی حضور داشته باشند، خبر داد.
ارسال ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش
دبیر کمیته علمی همایش تعامل صنعت و دانشگاه نیز در بخشی از افتتاحیه این همایش گفت: بیش از ۲۰۰ مقاله به همایش ارسال شده و ۵۱ داور از سراسر کشور داوری مقالات را بر عهده داشتند که در نهایت ۸۰ درصد مقالات ارسالی پذیرفته شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی با بیان اینکه این همایش صرفاً علمی نیست، اظهار کرد: در حاشیه این همایش سه پنل و ۱۲ سخنرانی، دو کارگاه آموزشی، رونمایی از سایت تعامل صنعت و دانشگاه، انعقاد چند تفاهمنامه همکاری و ... در نظر گرفته شده تا کارها به سمت عملیاتی شدن پیش برود.
وی معتقد است: این دوره از همایش هم بهواسطه کیفیت و هم تعدد مقالات و هم محورهای متنوع نسبت به دورههای گذشته تفاوتهای قابلتوجهی دارد.