رئیس کل بانک مرکزی از نرخسازی در بازار آزاد برای مقابله با فضاسازی مجازی و دستکاری نرخ دلار سخن گفت و تاکید کرد: یکی از نیازهای کشور برای ایجاد ثبات در نرخ ارز، بازار مبادله ارز و طلاست که تا دو هفته آینده راهاندازی میشود.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به افزایش قیمت ارز از روز پنجشنبه تاکید کرد: در بانک مرکزی اعتقادی به این قیمتها نداریم و در راستای رسیدن به ثبات ارزی تلاش میکنیم.
او از مذاکرات سازنده ایران با شرکای تجاری خود یعنی قطر، امارات، چین و عراق و دستاوردهای قابل توجه آن سخن گفت و افزود: در حال حاضر نیاز دیگر کشور به بازار متشکل ارزی است و از ابتدای سال ۲ میلیارد و ۶۰ میلیون دلار عرضه شده است و در بازار متشکل ارزی نیز این میزان ارز عرضه میشود و تا دو هفته دیگر بازار مبادله و ارز و طلا را راه اندازی میکنیم، در سامانه جدید نیازهای ارزی مردم دیده شده است و بر اساس مستندات مردم به آنها ارز پرداخت خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: به صرافیها اجازه خرید و فروش ارز با ۳۰ هزار دلار موقعیت مثبت داده شده است. مردم نیز اجازه دارند تا سقف ۵ هزار یورو بخرید کنند.
فرزین با بیان این نکته که کشور کسری ارز ندارد، ادامه داد: در بازار آزاد دلار، نرخ سازی خواهیم کرد و اجازه نمیدهیم با فضاسازی مجازی نرخ دلار را دستکاری کنند.
رئیس کل بانک مرکزی از سفر به عمان در آینده نزدیک خبر داد و برقراری روابط مناسب بین بانک مرکزی ایران و بانکهای مرکزی قطر، امارات و عمان اظهار امیدواری کرد.
فرزین در ادامه اطلاعاتی درباره روند عرضه ارز به شیوههایی که تعریف شده ارائه داد. بر اساس اظهارات او از روز سه شنبه هفته قبل اعلام شد از طریق صرافیها به مردم ۵ هزار یورو ارز داده میشود، اگر صرافیها محدودیت ارزی داشتند در بازار متشکل ارزی، دلار را عرضه کرده و به نرخ ساز در بازار آزاد تبدیل خواهیم شد. طبق قول اصلی در سامانه نیما، کالاهای اساسی، مواد اولیه و ماشین آلات را تأمین کرده و ارز حاصل در نیما از محل فروش نفت و مواد پتروشیمی به دست آمده است، بخش دیگر ارز صادرکنندگان را در بازار مبادلهای عرضه خواهیم کرد تا صادرکنندگان نیز متضرر نشوند.
رئیس کل بانک مرزکی از تفاوتهای بین نرخ ۲۸۵۰۰ با ارز ۴۲۰۰ سخن گفت و افزود: نرخ ۲۸۵۰۰ بودجه دولت را به تعادل میرساند زیرا دولت بودجه را با رقم ۲۳,۰۰۰ تومان بسته است، تعادل مصرف کننده نیز برقرار میشود زیرا افزایش قیمت در مواد اولیه تولید نخواهیم داشت، چون این ارز بخش عمده را از نفت و پتروشیمیها میگیرد صنایع نفتی و پتروشیمی متضرر نشده و آن صنایعی که متضرر میشوند در بازار مبادلهای ارز را عرضه خواهند کرد.
فرزین افزود: باید دید منشأ نقدینگی تورم در کشور چه مسألهای است، منشأ نقدینگی در کشور بخش عمده از پایه پولی است، این محل از کسری بودجه، ناترازی بانکها بوده و تمام تلاش این است که جلوی منشأ نقدینگی را بگیریم، اگر دولت نتواند کسری بودجه را رفع کند پایه پولی را افزایش خواهد داد، برای تک تک بانکهای ناتراز برنامه داریم و برخی از بانکها اضافه برداشتهای زیادی از بانک مرکزی دارند، بانکها داراییهای خوبی دارند و میتوانند ناترازی خود را رفع کنند.
رئیس کل بانک مرکزی تشریح کرد: از ابزار سیاست پولی نیز تورم را کنترل خواهیم کرد، بسته سیاست پولی را در هفتههای آینده عرضه خواهیم کرد و تمام تلاش این است که این موضوع را مدیریت کنیم. نرخ سود بانکی باید در شورای پول و اعتبار تعیین شود.
فرزین در پایان گفت: عرضه ربع سکه قیمتها را کاهشی کرد اما با افزایش انتظارات تورمی قیمت ربع سکه در معاملات امروز به قیمت بالایی رسید، لازم باشد تمام سکه را نیز در بورس عرضه خواهیم کرد.