نشست ماهانه روسای کمیسیونهای اتاق ایران با حضور اعضای هیات رئیسه برگزار شد.
در ابتدای نشست محمدرضا انصاری، نایبرئیس اتاق ایران که مسئولیت نظارت راهبردی بر کمیسیونهای اتاق ایران را بر عهده دارد، گفت: باید پیرامون ارتباط مؤثر کمیسیونها و هیات رئیسه اتاق برای افزایش کارایی کمیسیونها راهکارهایی ارائه شود. باید طوری عمل کنیم که کمیسیونها وظایف ذاتی خود را بهخوبی انجام دهند و نتیجه کار آنها بهخوبی منعکس شود.
در ادامه بعضی از روسا پیشنهادت خود را در رابطه با افزایش اثربخشی کمیسیونهای اتاق ایران عنوان کردند.
اقتدار بیشتری برای کمیسیونها قایل شویم
رئیس کمیسیون حاکمیت شرکتی و مسئولیت اجتماعی بنگاههای اتاق ایران، گفت: هیات رئیسه اتاق ایران برای همافزایی و افزایش کارایی هیات نمایندگان انتخاب میشوند و به این دلیل هم کمیسیونها باید اطمینان داشته باشند که حداقل 80 درصد از کارها و برنامههای آنها اجرایی میشود.
فاطمه دانشور افزود: درخواست بنده این است که هیات رئیسه اقتدار بیشتری برای کمیسیونها قایل شود و اگر طرح و برنامهای از طرف کمیسیونها به هیات رئیسه میرود و آن برنامه رد میشود، حداقل دلایل رد شدن برنامه بهصورت مکتوب به کمیسیون اعلام شود.
لزوم تغییر در ساختار اجرایی دبیرخانه کمیسیونها
رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران، برگزاری جلسات بیشتر میان کمیسیونها و هیات رئیسه و تغییر ساختار اجرایی دبیرخانه کمیسیونها را موردتوجه قرارداد.
خسرو فروغان افزود: برای اجرایی شدن مصوبات کمیسیونها، ساختار اجرایی مطلوبی تعریفنشده است. باید افرادی در قالب گروهی مشخص مصوبات کمیسیونها را بررسی کرده و موارد را برای اجرایی شدن پیگیری کنند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق شیراز همچنین به انجام کار موازی در کمیسیونهای اتاق ایران و اتاقهای شهرستان اشاره کرد و گفت: دبیرخانه کمیسیونهای اتاق ایران حتماً باید با کمیسیونهای اتاق ایران ارتباط نزدیکی داشته باشد.
قویتر کردن کمیسیونها
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران بر لزوم قویتر کردن دبیرخانه کمیسیونها تأکید کرد.
فریال مستوفی گفت: گاهی در موضوعاتی تخصصی مانند صادرات، واردات، نفت، خدمات، ساختمان و... که همه اینها از حوزههای تخصصی اعضای هیات نمایندگان است، افراد ذیصلاح برحسب تخصص، حضور ندارند و این نقص باعث میشود، اهمیت موضوعات تخصصی از طرف اعضای کمیسیون بهخوبی درک نشده و به هیات رئیسه هم منتقل نشود.
احمد اصغری قاجاری، رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش اتاق ایران، به جلسات متعدد این کمیسیون با نمایندههای مجلس و حضور رئیس اتاق در مجلس و همچنین حضور رئیس اتاق به همراه دولت در سفرهای خارجی اشاره کرد و گفت: این موارد نشان از اقتدار اتاق است.
ابوالفضل روغنی، رئیس کمیسیون صنایع در مورد اثربخشی بیشتر کمیسیونها، برگزاری 15 روزهی جلسات روسای کمیسیونها را مفید دانست و بر لزوم اصلاح شیوهنامه اداره کمیسیونها برای اثربخشتر کردن فعالیت کمیسیونها تأکید کرد.
کوروش پرویزیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران با اشاره به اهمیت این نشست، افزایش کارایی را حاصل تغییرات صورت گرفته دانست و همچنین پیگیری مصوبات را نیز به همین اندازه مهم دانست.
پرویزیان با اشاره به اثربخش نبودن کمیسیونها باوجود صرف زمان زیاد از جانب روسا و اعضا بر روی کمیسیونها، اصلاح رویکرد و تغییرات به وجود آمده را امیدوارکننده دانست. وی درخواست کرد نظرات تخصصی کمیسیونها محترم شمرده شود.
پرویزیان در بخشی دیگر از سخنانش راجع به نرخ ارز هم گفت: نظرات کارشناسی کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران بهعنوان یکی از ذینفعان موضوع نرخ ارز، باید موردتوجه قرار گیرد.
وی پیشنهاد کرد مصوبات کمیسیونها در حوزههای تخصصی بهعنوان موضوع موردنظر اتاق در مجامع متناظر مطرح شود و درصورتیکه ابهامی در مورد آن وجود دارد، مورد رأیگیری هیات نمایندگان قرار گیرد.
رئیس کمیسیون رقابت، خصوصیسازی و سلامت اداری اتاق ایران لزوم تغییر در شیوهنامه اداره کمیسیونهای اتاق ایران تأکید کرد و گفت: برای اینکه اعضای کمیسیونها از استانهای مختلف باشند باید روند حضور در کمیسیونها به نحوی تغییر کند که از همه استانها در آنها حضورداشته باشند.
یلدا راهدار دو پیشنهاد برای افزایش اثربخشی کمیسیونها عنوان کرد. راهدار گفت: میتوانیم همه کمیسیونها را تجمیع کنیم به چند کمیته اصلی و زیر کمیتههایی مستقل نیز تشکیل شوند. رئیس کمیسیون رقابت، خصوصیسازی و سلامت اداری اتاق ایران همچنین ایجاد کمیسیون تلفیق برای کمیسیونهای اتاق برای تلفیق خروجیهای کمیسیونهای مختلف و رسیدن به راهکار و جمعبندی مشخص را اثرگذار دانست.
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران، تفویض اختیارات کامل به کمیسیونها را در اثربخشی آنها مهم خواند و گفت: نظرات و طرحهای کارشناسی کمیسیونها گاهی در پیچوخم اداری دبیرخانه کمیسیونها میماند و باگذشت زمان ارزش آن طرح از بین میرود.
حضور کمیسیونها در مجامع و شوراها
رئیس کمیسیون احداث، خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران لزوم حضور نمایندههایی از کمیسیونها در مجامع و تشکلهایی که اتاق عضو آنها است را موردتوجه قرارداد و گفت: در مجامع و تشکلهایی که اتاق عضو آنها است باید نمایندههایی از کمیسیونها معرفی شوند تا در آن جلسات حضورداشته باشند.
احمد امیرزاده، همچنین در مورد انجام امور پژوهشی در اتاق ایران گفت: درصورتیکه امروز فضای تعامل و همکاری در مجلس و دولت بسیار مساعد است و امور پژوهشی هم باید از این فرصت استفاده کرده و پژوهشهای خوبی انجام دهد.
پس از بیان نظرات روسای کمیسیونها، رئیس و دبیر کل اتاق ایران، مواردی را عنوان کردند.
برنامهریزی برای حضور نمایندگان کمیسیونها در مجامع و شوراها
علیرضا اشرف گفت: بهطور روزانه مکاتبات زیادی را از روسای کمیسیونها دریافت میکنیم که بسیاری از آنها انجام میشوند و موضوعات گرهخوردهای محسوب نمیشوند. تنها اجرای 5 تا 6 درصد آنها با گره مواجه میشود. اشرف افزود: قبول داریم که کاستیهایی در اجرای بعضی از امور وجود دارد اما تلاش میکنیم آن مشکلات هر چه سریعتر حلشده و کاهش یابند.
دبیر کل اتاق ایران گفت: کمیسیونها هم باید پیگیر امور باشند و موارد را بعد از ارسال برای هیات رئیسه پیگیری کنند.
اشرف همچنین در مورد حضور نمایندههایی از کمیسیونها در مجامع و شوراهایی که اتاق عضو آنهاست، گفت: ما هم موافق این امر هستیم و برنامهریزی برای اجرایی کردن آن در حال انجام است که بهزودی اعلام خواهد شد.
افزایش اختیارات کمیسیونها تنها با اصلاح شیوهنامه ممکن است
غلامحسین شافعی در مورد حضور نماینده کمیسیونها در مجامع و شوراها گفت: برنامهای در این مورد در حال تدوین است که شرایط نمایندهها و حضور آنها در مجامع و شوراها و همه موارد مرتبط با این موضوع را مشخص میکند. زمانی که این امر نهایی شود ما به همه کمیسیونها اعلام خواهیم کرد که فرد موردنظر خود را معرفی کنند.
شافعی همچنین راجع به اصلاح شیوهنامه تشکیل و اداره کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران گفت: در یک جمع بزرگ و گسترده نمیتوان برای اصلاح شیوهنامه تصمیم گرفت و اقداماتی انجام داد. بلکه اصلاح شیوهنامه باید در گروهی چندنفری منتخب از روسا باشد و درنهایت به تصویب بقیه برسید.
رئیس اتاق ایران همچنین در مورد مکاتبات کمیسیونها با هیات رئیسه گفت: من هم قبول دارم که اگر فردی نامه مینویسید باید جواب آن نامه داده شود و اگر هم درخواستی رد میشود باید دلیل رد درخواست نیز اعلام شود.
شافعی به نظرات بعضی از روسا برای اصلاح شیوهنامه هم اشاره کرد و گفت: موضوع افزایش اختیارات کمیسیونها تنها با اصلاح شیوهنامه عملی میشود. باید اصلاح شیوهنامه کمیسیونها را در دستور کار قرار دهیم و این موضوع را به سرانجام برسانیم تا بسیاری از مسائل نیز حل شوند.
رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور همچنین راجع به اثرگذاری کمیسیونها گفت: نتایج اقدامات کمیسیونها همواره مورداستفاده هیات رئیسه قرارگرفته است و شاید در این مورد اشکال از ما بوده که این نتایج و اثرات را به کمیسیونها منتقل نکردهایم تا بدانند نتایج کار آنها چه استفادهای داشته است.
شافعی همچنین در مورد امور پژوهشی اتاق ایران هم گفت: باید اقدامی اساسی در مورد امور پژوهشی اتاق انجام دهیم و مرکز پژوهشهای اتاق باید به مرجعی مرکزی در کشور تبدیل شود تا افراد و قشرهای مختلف بتوانند برای امور پژوهشی اقتصادی به این مرکز رجوع کنند.
رئیس اتاق ایران افزود: از مرکز پژوهشهای اتاق هم درخواست کردهام این موضوع را بررسی کنند و با الگو گیری از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بتوانند مرکز پژوهشها را به مرجعی مقتدر برای بخش خصوصی تبدیل کنند.
درنهایت مقرر شد کمیتهای متشکل از پنج نفر از روسای کمیسیونها تشکیلشده و شیوهنامه تشکیل و اداره کمیسیونهای اتاق ایران را بررسی کرده و اصلاح آن را در دستور کار قرار دهند.