رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران درباره روند بررسی لایحه بودجه 1404 گفت: بخش خصوصی نظرات خود را در زمان بررسی بودجه مطرح کرد؛ اما توجه کافی به آنها نشد.
فرجالله معماری در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین. افزود: پیشنهادات بخش خصوصی، همزمان با ارائه نظرات نمایندگان مجلس، درباره بودجه مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت در کمیسیونهای تخصصی مجلس و کمیسیون تلفیق مطرح شد. با این حال، به نظر میرسد که در زمان تدوین و تصویب بودجه، توجه کافی به دیدگاههای بخش خصوصی نشده است.
او ادامه داد: نقش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در فرآیند تدوین و اصلاحات بودجه پررنگ نبوده، هرچند تلاشهای بسیاری از سوی معاونت پارلمانی اتاق و مرکز پژوهشها صورت گرفته که شایسته تقدیر است؛ اما باید در تدوین بودجههای آینده، نظرات بخش خصوصی بهطور جدیتر مدنظر قرار گیرد.
تحلیل تغییرات نرخ ارز و اثرات آن بر اقتصاد کلان
معماری درباره تغییرات اخیر نرخ ارز و حذف ارز نیما، گفت: این تغییرات تأثیرات مثبتی در تراز پرداختها و برخی متغیرهای کلان اقتصادی داشته است. دادههای بانک مرکزی نشاندهنده آثار مثبت کوتاهمدت این سیاستهاست؛ اما برای ارزیابی دقیقتر نیازمند زمان و بررسی سایر متغیرها هستیم.
این فعال اقتصادی تأکید کرد: سیاست حرکت به سمت تکنرخی شدن ارز، از منظر علمی و اقتصادی مورد استقبال قرار گرفته و تأثیر مثبتی بر صادرات کشور داشته است. تغییر در تراز پرداختها و بهبود شاخصهای صادراتی، از دستاوردهای این رویکرد است. البته، لازم است سیاستهای تکمیلی برای کاهش آثار منفی احتمالی نیز در دستور کار قرار گیرد.
در ادامه رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران با اشاره به نتایج اولیه نظرسنجی که از فعالان اقتصادی برای تعیین اولویتهای آینده کمیسیون انجام شده است، اشاره و تصریح کرد: در این نظرسنجی عوامل تأثیرگذار بر کسبوکارها و اولویتهای فعالان اقتصادی شناسایی شده است. این گزارش در حال تکمیل است و ظرف یک ماه آینده نهایی خواهد شد.
معماری همچنین به برنامههای آتی کمیسیون اشاره کرد و افزود: تمرکز ما بر ارتقای حضور مؤثر در مراکز تصمیمگیری و تصویب قوانین است. تلاش داریم آثار مثبت این اقدامات را در قالب گزارشها، سمینارها و همایشها به اطلاع اعضای اتاق و فعالان اقتصادی برسانیم.