حسین عبده تبریزی، اقتصاددان گفت: تا سال ۸۴ اقتصاد کشور در مسیر رشد و پیشرفت بود و سند چشمانداز ۲۰ ساله نیز در آن شرایط نوشته شد. از آن زمان به بعد جهت حرکت عوض شد و منحنی شاخصهای اقتصادی رو به افول رفتند و تاکنون هم نتوانستهایم آنها را به مسیر قبلی بازگردانیم.
عبده تبریزی در نشست اتاق اصفهان با موضوع چشمانداز اقتصاد ۱۴۰۴ افزود: در حال حاضر شرایط بینالمللی علیه کشور ما تغییر کرده و نمونههای آن را میتوان در سیاستهای خصمانه رژیم صهیونیستی بهصورت آشکار دید. دونالد ترامپ نیز که تا چند روز آینده دولت آمریکا را در دست میگیرد، همچنان بر سیاست فشار حداکثری خود علیه ایران تأکید دارد.
او ادامه داد: این فشارها ممکن است بر روند سیاست خارجه کشورمان در تعامل با کشورهای منطقه ازجمله عربستان و امارات و سایر همپیمانان ما همچون روسیه و چین اثرگذار باشد؛ بنابراین میتوان دو سناریو خوشبینانه و بدبینانه را برای اقتصاد کشور در نظر گرفت و باید خود را برای هر دوی آنها آماده کنیم.
این اقتصاددان تصریح کرد: تغییراتی در سیاستهای ارزی با روی کار آمدن دولت جدید صورت گرفته است. در دولت قبل دلار ۴۲۰۰ تومانی حذف شد و در دولت جدید نیز ارز نیمایی حذف شده است.
عبده تبریزی با بیان اینکه با شرایط کنونی امکان حذف ارز کالاهای اساسی وجود ندارد، گفت: در حال حاضر منابع ارزی کشور محدود است و دست دولت در این زمینه بسته است. تلاش دولت بر این است که ارز دونرخی را حفظ کند؛ ولی تا حد امکان اختلاف نرخها را کاهش دهد.
او با اشاره به مشکلات موجود در حوزه ناترازی انرژی نیز گفت: در حوزه نفت و انرژی نیازمند سرمایهگذاری عظیم برای جبران ناترازیها و افزایش تولید هستیم. با شرایط کنونی سرمایهگذاران خارجی تمایلی برای ورود سرمایه به ایران را ندارند و سرمایهگذاران داخلی نیز توان سرمایهگذاری در صنایع بالادستی نفت و گاز را ندارند.
این اقتصاددان ادامه داد: مطالبه فعالان بخش خصوصی باید این باشد که دولت از بخش تولید برق خارج شود و این حوزه را به بخش خصوصی واگذار کند. اتفاق خوبی که الآن افتاده این است که هزینه تولید برق خورشیدی نسبت به سالهای گذشته بسیار کاهشیافته و از یک انرژی سبز به یک انرژی رقابتی تبدیل شده و این یک فرصت خوب برای سرمایهگذاران بخش خصوصی است.
در ادامه این نشست، محمدرضا برکتین، رئیس کمیسیون صنایع اتاق اصفهان در این نشست گفت: امروز با ناترازی مدیریت در مسائل بالادستی مواجهیم و به شرایطی رسیدهایم که اکنون همه نگران عاقبت اقتصاد کشور هستند. در کشور ما اقتصاد اولویت اول نبوده و همیشه تأثیرپذیر از سایر سیاستها بوده است. در بحث قطعی برق نتوانستیم یک حرکت منسجم و متحد در بخش خصوصی انجام دهیم تا ناراحتی و گلایه فعالان اقتصادی را به گوش مسئولان برسانیم.
وحید دزفولی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق اصفهان نیز اظهار کرد: از گذشته تاکنون صنعتگران و فعالان اقتصادی بزرگی برای رشد و تحول اقتصادی کشور تلاش کردهاند؛ ولی این تلاشها قائم به فرد بوده و هیچگاه یک سازوکار درست و علمی برای بهبود شرایط اقتصادی به شکل سیستماتیک و هدفمند وجود نداشته است.