به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران آنلاین به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، وحید جلالزاده، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه در در جمع اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی که صبح روز پنجشنبه چهارم بهمن ماه در محل پارلمان بخش خصوصی استان برگزار شد، درباره برنامهریزی وزارت امور خارجه برای حوزه دیپلماسی اقتصادی، گفت: هم اکنون ۳۰ دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استانهای کشور وجود دارد که برنامه جدی در حوزه دیپلماسی اقتصادی را با توجه به نظر وزیر دنبال میکنند.
وی افزود: بر این باوریم که تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی، در صورت برداشتن موانع از مسیر فعالیت بخش خصوصی و فعالان اقتصادی قابل تحقق خواهد بود. وزارت امور خارجه وظیفه خود میداند که مسئولیتش را در حوزه اقتصادی به سرانجام برساند، هرچند این وزارتخانه ساختار سیاسی دارد؛ اما چند سالی است که ورود جدی به مسائل اقتصادی داشته و در تلاش است تا فراز و نشیبهای این بخش را به نحوی مدیریت کند.
جلالزاده، دفتر وزارت امور خارجه شمال شرق کشور مستقر در مشهد را بزرگترین نمایندگی وزارت امور خارجه در داخل و خارج از کشور دانست و سپس به برخی از ظرفیتهای خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: فرودگاه مشهد بعد از تهران، بیشترین پروازهای بینالمللی را دارد و خراسان رضوی به سبب مرزی و زیارتی بودن آن و داشتن ذخایر معدنی، از ظرفیتهای اقتصادی بالقوهای برخوردار است.
معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه به وجود 8 نمایندگی امور خارجه و کنسولگری کشورهای همسایه در مشهد اشاره کرد و گفت: نمایندگی و کنسولگریهای کشورهای ترکیه، ترکمنستان، عراق، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان، عربستان و نمایندگی کمیساریای سازمان ملل در مشهد مستقر هستند. طی نشستی که با این نمایندگیها و کنسولگریها داشتم، دریافتم که آنان بسیار علاقهمند به توسعه روابط با ایران هستند و به طور قطع فعالان اقتصادی نیز باید نسبت به توسعه این روابط اهتمام داشته باشند.
وی تاکید کرد: وزیر امور خارجه در دولت چهاردهم در صدد است تا حوزه اقتصادی این وزارتخانه را با کمک اتاقهای بازرگانی و مشترک، متحول کند و این نشاندهنده اهمیت اتاقهای بازرگانی است.
جلالزاده در بخش دیگری از سخنانش به ضرورت ایجاد مرکز همایشهای بینالمللی مجهز و درخوری در مشهد اشاره کرد و گفت: حیف است که در مشهد با توجه به جایگاهی که در کشور دارد، مرکز همایشهای بینالمللی بزرگی وجود نداشته باشد. این شهر برای برگزاری همایش وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو دچار مشکل شده بود. مشهد بیشترین پروازهای خارجی کشور و دفاتر نمایندگی خارجه و کنسولگریها را بعد از تهران در خود جای داده است و برازنده این شهر نیست که مرکز آبرومندی برای برگزاری همایشهای بینالمللی و حضور وزیران و نمایندگان امور خارجه کشورهای دیگر نداشته باشد.
وی در پاسخ به دغدغه فعالان اقتصادی خراسان رضوی در خصوص توسعه روابط خارجی با کشورهای دیگر، گفت: بهزودی یک نشست منطقهای با حضور سفیران و استانداران و نمایندگان مجامع بینالمللی کشورهای مرزی ایران به میزبانی مشهد برگزار خواهد شد که در آن مباحث اقتصادی و چالشهای مرتبط با این حوزه بررسی میشود.
معاون وزیر امور خارجه از اتاق بازرگانی خراسان رضوی خواست تا پیگیری ایجاد مراکز تجاری در کشورهای پیرامونی این استان را در دستور کار قرار دهد و در این زمینه در خصوص فراهم کردن بستر و همراهی وزارت امور خارجه قول مساعدت داد.
جلال زاده همچنین از فعال بودن نمایشگاه مشهد در حوزه بینالمللی اظهار خرسندی کرد و گفت: یک نشست محدود از سفرای ایران در 40 کشور دیگر به میزبانی مشهد برگزار خواهد شد که فرصت طرح مسائل اقتصادی استان را با آنان و پیدا کردن راهکارهای موثر در این زمینه فراهم میکند.
تاکید بر عقد پیمانهای دوجانبه با کشورهای مختلف
محمدعلی چمنیان، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد نیز در بخش دیگر این جلسه، از اهمیت حمایت وزارت امور خارجه و کنسولگریهای جمهوری اسلامی ایران از بخش خصوصی سخن گفت و اذعان کرد: یکی از شرکتهای استان، سال گذشته صادرکننده نمونه ملی در حوزه هایتک و ملی شد. این شرکت در نمایشگاه باکو حضور داشت و با برخی شرکتهای بینالمللی قرارداد منعقد کرد؛ اما متاسفانه حمایت لازم از آن از سوی سفیر ایران در کشور باکو صورت نگرفت. این در حالی است که اینگونه حمایتها در غایت امر به نفع اقتصاد کشورمان است.
وی به اهمیت پذیرش FATFبرای توسعه تجاری ایران اشاره و تاکید کرد: با پذیرش FATF و بازگشایی حساب بانکی در کشورهای هدف، مراودات مالی و پولی ایران با دیگر کشورها امکانپذیر میشود و زمینه همکاریهای تجاری و اقتصادی افزایش پیدا میکند. خواسته مهم بخش خصوصی کشور، تلاش برای تحقق این امر از سوی متولیان است.
چمنیان با ذکر این نکته که عقد پیمانهای دوجانبه با کشورها سبب کاهش و حذف تعرفههای گمرکی و در نهایت توسعه تعاملات تجاری میشود، افزود: عقد اینگونه پیمانها باید افزایش پیدا کند. کشورهای منطقه همانند عمان، امارات، عربستان و… ظرفیت بالایی برای توسعه همکاری دارند و با عقد پیمانهای منطقهای با این کشورها شرایط بهتری برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی کشورمان فراهم میشود.
وی در ادامه به امنیت سرمایهگذاری فعالان اقتصادی در کشورهای منطقه اشاره و بیان کرد: با بروز تحولات سیاسی در کشور سوریه، سرمایهگذاریهای فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور دچار چالش شده است. ضرورت دارد که کنسولگری ایران در سوریه و وزارت امور خارجه ایران، با بخش خصوصی همکاری کاملی داشته باشند.
ضرورت تلاش برای ارتقای جایگاه ایرانیان در خارج از کشور
احمد اثنیعشری، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد نیز در بخش دیگر این نشست به موضوع افزایش تعطیلات پایان هفته و دغدغه بخش خصوصی در این حوزه اشاره و بیان کرد: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست میشود که از تعطیلی رسمی روز پنجشنبه جلوگیری کرده و با تعطیلی روز شنبه موافقت کنند. درصورتی که پنجشنبه به عنوان روز دوم تعطیلی در تقویم کشور تصویب شود، ایران چهار روز از دنیا عقب مانده و تجارت خارجی کشور دچار چالش میشود.
ضرورت توجه به جایگاه اتاقهای بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه
محمدحسین روشنک، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد نیز بر ضرورت توجه به جایگاه اتاقهای بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه تاکید و اظهار کرد: با توجه به جایگاه اتاقهای بازرگانی مشترک، از سفارتخانهها انتظار میرود که خدمات و توجه بیشتری به این اتاقها داشته باشند. مشهد مقر اتاقهای بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان و ایران و افغانستان است و دفتر کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان نیز در این شهر قرار دارد. این بدان معناست که ظرفیت برای افزایش همکاری و برگزاری اجلاسی با حضور سفیران ایران در کشورهای پیرامونی فراهم است. با برگزاری این اجلاس، بخش خصوصی میتواند درخواستهای خود را با نمایندگان ایران در کشورهای اطراف در میان بگذارد.
وی در ادامه اظهار کرد: متاسفانه سفارتخانههای ایران در کشورهای هدف خود را مسئول در حوزههای اقتصادی و رفع چالشهای تاجران نمیدانند؛ این در حالی است که باید حس مسئولیت برای پیگیری امور اقتصادی در سفیران ایران وجود داشته باشد. وزارت امور خارجه باید از سفیران خود درخواست افزایش ارتباطات و تعاملات اقتصادی داشته باشد. البته در سالهای اخیر سفرای ایران در کشورهای همسایه به مشهد سفر کردند و هماهنگی لازم برای افزایش ارتباطات و همکاری با بخش خصوصی با آنها صورت گرفت که امیدواریم اقدامات در این حوزه کمرنگ نشود.
وی افزود: در کشور تاجیکستان روابط سیاسی و اجتماعی خوبی برقرار است؛ اما از منظر روابط تجاری و اقتصادی، چالشهایی در حوزه حملونقل وجود دارد. استقبال خوبی از محصولات ایرانی در بازارهای تاجیکستان صورت میگیرد و در صورت همراهی نمایندگان وزارت امور خارجه با بخش خصوصی در این کشور، شاهد بهبود روابط تجاری خواهیم بود.
درخواست حمایت کنسولگریهای ایران از فعالان بخش حمل و نقل بینالمللی
در ادامه این نشست، محمود امتی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد به دغدغهها و چالشهای فعالان حوزه حملونقل بینالمللی اشاره و بیان کرد: 80 درصد حملونقل بینالمللی کشور از طریق شرکتهای حملونقلی خراسان رضوی انجام میشود. شرکتهای خراسانی با ظرفیت 12 هزار ناوگان بینالمللی تحت پوشش، وظیفه ارسال محصولات ایرانی به کشورهای پیرامونی را دارند. یکی از درخواستهای فعالان حوزه حملونقل ایران، حمایت کنسولگریهای ایران در افغانستان، تاجیکستان و پاکستان برای افزایش مراودات تجاری است. ضرورت دارد که حملونقل بینالمللی ایران دارای پشتوانه و حمایت کافی از سوی وزارت امور خارجه کشور باشد.
وی با اشاره به حمایتگری بیشتر و بهتر سفارتخانههای ایران در کشورهای همسایه برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، افزود: ایران روابط تجاری عمیقی با کشور افغانستان دارد. از تمامی مرزهای مشترک ایران و افغانستان محصولات ایرانی به این کشور صادر میشود و سهولت صدور ویزا برای تجار افغانستانی، توسعه تعاملات با این کشور را ممکن میسازد.