رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، گفت: مشکلات مربوط به تأمین اجتماعی، همچنان گریبان گیر مشاغل ورزشی است و به دلیل عدم برقراری بیمه، بسیاری از فعالیتها در صنعت ورزش، به طور رسمی، شغل محسوب نمیشوند.
محسن میرصدری، در نشست کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان، ادامه داد: ما موضوع طبقهبندی مشاغل ورزشی را از طریق کمیسیون پیگیری کردیم و این طبقهبندی با همکاری تشکلهای ورزشی انجام شده است. در حال حاضر نیاز به صدور گواهی صلاحیت حرفهای در قالب قانون داریم. هدف این است که بتوان افرادی را آموزش داد تا آنها به صورت رسمی، فعالان حرفه خود را آموزش دهند.
او با تأکید بر اینکه فعالیت در زمینه تجهیزات ورزشی به سیستمهای نوین تأمین مالی نیاز دارد، افزود: این صنعت به ایجاد زیرساختهای دیجیتالی مناسب در زمینه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیاز دارد. باشگاهداران ورزشی هنوز در قالب کسبوکارهای سنتی فعالیت میکنند. برای بهروزرسانی و ورود فناوریهای نوین به این بخش، علاوه بر فرهنگسازی، نیازمند اصلاح قوانین هستیم.
میرصدری با بیان اینکه هدف کمیسیون دانشبنیان اتاق ایران، احصا چالشها و ارائه راهکار با صدای واحد از سوی بخش خصوصی است، گفت: دسترسی به ورزش از طریق اپ ها و سرویسهای دیجیتال روزبهروز رو به افزایش است و تجهیزات ورزشی هوشمند شدهاند. برای اینکه بتوانیم این صنعت را در بخش دانشبنیان آن، به شکوفایی برسانیم باید بخش خصوصی میداندار باشد و چالشهای حضور این بخش مرتفع شود.
حسن محمدلو، رئیس انجمن صنعت ورزش، هم با ابراز تأسف از اینکه همچنان ورزش، شغل محسوب نمیشود، گفت: بعد از پیگیریهایی که انجام شد فقط 50 شغل از سوی وزارتخانه به عنوان مشاغل ورزشی معرفی شدند که بیشتر آنها هم در ساختار دولتی هستند و این امر مشکل بخش خصوصی را حل نکرده است. بیمه تأمین اجتماعی و تکمیلی فعالان حوزه ورزش با مشکل مواجه است؛ چرا که هنوز به طور رسمی این فعالیتها به عنوان شغل شناخته نمیشوند.
او با بیان اینکه حدود دو میلیون و 500 نفر در صنعت ورزش ایران فعالیت میکنند، ادامه داد: 100 هزار ورزشکار حرفهای، هزار واحد تولیدی، 50 هزار مدیر ورزشی، 100 رسانه ورزشی، 10 هزار بازاریاب ورزشی، 5 هزار متخصص پزشکی و ورزشی، 50 دانشگاه در حوزه ورزش فعال هستند.
محمدلو افزود: فرصتهای شغلی این صنعت تا دو سال آینده به سه میلیون نفر خواهد رسید. اما بسیاری از این مشاغل هنوز کدگذاری نشده و مشمول بیمه تأمین اجتماعی نیستند و بسیاری از آنها به شکل غیررسمی فعالیت دارند.
در ادامه نشست، موضوع طبقهبندی مشاغل ورزشی، آموزش و بیمه کسبوکارهای نوین و صدور گواهی صلاحیت حرفهای به بحث گذاشته شد.
نماینده سازمان فنی و حرفهای با بیان اینکه باید گواهینامههای صلاحیت حرفهای جایگاه اصلی خود را پیدا کنند، گفت: قرار نیست همان دستگاههایی که تا کنون خودشان اقدام به آموزش کرده، خودشان هم سنجش انجام داده و به ارائه مدرک میپرداختند، حالا همین رویه را ادامه داده و فقط تابلو سنجش صلاحیت حرفهای بر سردر خود نصب کنند.
او تأکید کرد: باید نظامهای حرفهای به طور جدی وارد شوند و مراکز سنجش صلاحیت حرفهای را راهاندازی کنند. اگر دستگاهی بخواهد این مراکز را راهاندازی کند باید بخش آموزش خود را به طور کامل تعطیل کرده و پس از آن مرکز سنجش صلاحیت حرفهای را با نظامهای حرفهای راه بیندازد.
نماینده سازمان تأمین اجتماعی نیز تأکید کرد: محدودیتی برای بیمه مشاغل ورزشی وجود ندارد. ما در زمینه مشاغل نوین و مجازی تسهیلگری کردیم و برخی سختگیریها از جمله کد کارگاهی و ... را برداشتیم. در واقع برای فرد متقاضی با توجه به فعالیت او کد کارگاهی صادر خواهد شد. ما میخواهیم استارتاپ ها و فعالان فضای مجازی از بیمه استفاده کنند و آن را حق همگانی میدانیم و موانع دسترسی را برداشتیم.
نماینده وزارت صمت هم گفت: موافقتهای اولیه در زمینه صدور مجوزهای کسبوکار ورزشی نوین از سوی این وزارتخانه انجام شده و دفتر صنایع خلاق و ورزشی به عنوان دستگاه بالادستی آماده است تا مجوز کسبوکارهای ورزشی را صادر کند.
در پایان این نشست مقرر شد، آموزش مهارت از طریق صلاحیتهای شغلی و حرفهای و با همکاری سازمان فنی و حرفهای دنبال شود. همچنین قرار شد تا کدگذاری مشاغل ورزشی با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و سازمان تأمین اجتماعی هفته آینده انجام شده و در قالب تفاهمنامهای در دومین اجلاس ملی ورزش تجارت و کسبوکارهای نوین که 12 اسفند برگزار خواهد شد، رونمایی شود.