براساس ارزیابی جدید سازمان ملل، اتحادیه اروپا و بانک جهانی، تلاشهای بازسازی غزه پس از ۱۵ ماه جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی در این منطقه به بیش از ۵۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.
این ارقام در حالی منتشر میشود که کشورهای عربی به تلاش برای یافتن یک طرح احیای قابلاجرا بهعنوان جایگزینی برای جابجایی دستهجمعی ۲ میلیون ساکن فلسطینی پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، ادامه میدهند.
ارزیابی موقت خسارت و نیازهای غزه و کرانه باختری که روز سهشنبه منتشر شد، محاسبه کرد که جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بین ۸ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۸ اکتبر ۲۰۲۴ بالغ بر ۴۹ میلیارد دلار خسارت به بار آورد.
محققان به این نتیجه رسیدند که اکنون به ۵۳٫۲ میلیارد دلار برای بازیابی و بازسازی سرزمین فلسطین طی ۱۰ سال آینده نیاز است و تنها در سه سال اول حدود ۲۰ میلیارد دلار از کل مبلغ موردنیاز است.
در گزارشی مشترک آمده است که تأمین مالی به ائتلاف گستردهای از کمککنندگان، ابزارهای مالی متنوع، منابع بخش خصوصی و بهبودهای قابلتوجهی در تحویل مواد بازسازی به غزه در دوره پس از جنگ نیاز دارد.
بیش از نیمی از کل هزینه تخمینی بازسازی، یا ۲۹٫۹ میلیارد دلار، برای ساختمانهای آسیبدیده و سایر زیرساختهای کلیدی موردنیاز است، درحالیکه بودجه برای تکمیل سهام مسکونی ویرانشده غزه، بخش عمدهای از این رقم را تشکیل میدهد چیزی در حدود ۱۵٫۲ میلیارد دلار.
خانهها در طول حمله ۱۵ ماهه رژیم صهیونیستی به این سرزمین بیشترین آسیب را متحمل شدند و نویسندگان گزارش تخمین زدند که ۵۳ درصد از کل ویرانیهای نیروهای رژیم صهیونیستی در غزه را شامل میشود که بیش از ۲۹۲ هزار خانه ویران یا آسیبدیده است.
این گزارش تخمین میزند که ۱۹٫۱ میلیارد دلار دیگر برای جبران خسارات اجتماعی و اقتصادی ناشی از آسیب شدید به بخشهای بهداشت، آموزش، تجارت و صنعت غزه موردنیاز است. محققان همچنین اظهار داشتهاند که ۹۵ درصد از بیمارستانهای غزه اکنون غیرکاربردی هستند، درحالیکه اقتصاد محلی ۸۳ درصد ضعیف شده است.
گزارش ارزیابی موقت خسارت و نیازهای غزه و کرانه باختری دنباله ارزیابی خسارت موقت IDA است که توسط سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و بانک جهانی در آوریل ۲۰۲۴ منتشر شد که حدود ۱۸٫۵ میلیارد دلار خسارت پس از تنها چهار ماه از جنگ رژیم صهیونیستی را برآورد کرد. سالها پاکسازی مهمات منفجرنشده و حذف میلیونها تن آوار نیز بهعنوان بخشی از تلاشهای بازسازی در پیش رو است.
آیندهای نامعلوم
یافتههای این گزارش در بحبوحه آتشبس شکننده بین رژیم صهیونیستی و حماس به دست میآید درحالیکه ارتش رژیم صهیونیستی متهم به نقض مکرر آتشبس از زمان اجرایی شدن آن در ۱۹ ژانویه است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز درصورتیکه حماس به بازگرداندن همه اسیران خود در آنجا ادامه ندهد، بازگشت به جنگ در این منطقه ساحلی را رد نکرده است. بنابراین نویسندگان گزارش هشدار دادند که با توجه به عدم شفافیت در مورد آینده غزه، بهویژه نحوه اداره غزه، هنوز شرایط برای شروع کار بازیابی و بازسازی در مقیاس بزرگ فراهم نیست.
در این گزارش آمده است که سرعت، مقیاس و دامنه بازیابی با این شرایط شکل خواهد گرفت. از زمان بازگشت به کاخ سفید در اواخر ژانویه، ترامپ گفته است که غزه را «تحت سلطه» گرفته و «مالک» آن خواهد شد، که شامل تخلیه نوار از ساکنان آن و تبدیل این سرزمین به آنچه به گفته ترامپ «ریویرای خاورمیانه» است خواهد بود.
بهعنوان بخشی از این طرح، ترامپ گفته است که ۲ میلیون فلسطینی را برای همیشه آواره خواهد کرد. او هم اردن و هم مصر را تحتفشار قرار داده است تا کسانی را که مجبور به ترک غزه شدهاند، بپذیرند. نتانیاهو حمایت قاطع خود را از پیشنهاد ترامپ ابراز کرده است و دولت او روز دوشنبه اعلام کرد که یک اداره ویژه برای خروج داوطلبانه فلسطینیها از منطقه ساحلی تشکیل داده است.
مصر در حال پیشروی در طرح جایگزینی به رهبری اعراب برای بازسازی است که جمعیت غزه را در سرزمین خود نگه میدارد. بدر عبدالبطی، وزیر امور خارجه مصر روز دوشنبه گفت قاهره بهطور فعال درحالتوسعه یک طرح جامع و چندمرحلهای برای بازیابی و بازسازی اولیه غزه است.
قاهره میگوید که این طرح مستلزم آواره شدن جمعیت غزه نیست. در عوض، «مناطق امن» ایجاد خواهد شد که فلسطینیها بتوانند در آن زندگی کنند، درحالیکه دهها شرکت ساختمانی مصری و بینالمللی زیرساختهای جنگزده نوار را حذف و بازسازی میکنند.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه به نقل از دو منبع امنیتی ناشناس مصری بااطلاع از این موضوع گزارش داد که این طرح ممکن است تا ۲۰ میلیارد دلار توسط کشورهای عربی و خلیجفارس برای تلاشهای بازسازی ارائه شود.