نشست کمیته آب کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق اصفهان با حضور نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی و کارشناسان حوزه آب و کشاورزی برگزار شد. در این جلسه، چالشها و راهکارهای احیای دائمی جریان زایندهرود و حوضه آبی گاوخونی مورد بحثوبررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق اصفهان، نشست تخصصی چالشهای جریان دائمی زایندهرود و حوضه آبی این رودخانه، در راستای تلاشهای اتاق اصفهان برای ارائه راهکارهای علمی و عملی جهت حل بحران آب در استان و احیای حوضه آبی زایندهرود برگزار شد و بار دیگر اهمیت مطالبه گری مبتنی بر مستندات علمی و نگاه جامعنگر را مورد تأکید قرار داد.
در ابتدای این جلسه، وحید دزفولی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق اصفهان، ضمن تأکید بر ضرورت استفاده از دادههای دقیق و بهروز، گفت: برخی نمایندگان استان از بدنه علمی و دانشگاهی کشور هستند و فارغ از مصالح قومی و منطقهای، با نگاه جامع و علمی در تلاش برای حل مشکلات استاناند.
دزفولی ادامه داد: کمیته آب اتاق اصفهان با بهرهگیری از دانش متخصصان حوزه آب، به دنبال ارائه راهکارهایی جامع است که تمام جنبههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را در برگیرد و امکان مطالبه گری از دولت و حاکمیت فراهم شود.
حامد یزدیان، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، نیز بر اهمیت مستندات علمی در دفاع از حقوق آبی استان تأکید و اظهار کرد: برای احقاق حق استان در زمینه آب، نیاز به آمار دقیق منابع و مصارف زایندهرود در مناطق بالادست و پاییندست داریم. این دادهها باید واقعبینانه و قابل دفاع باشد تا بتوان در جلسات مشترک با دولت و مسئولان منطقهای به آنها استناد کرد.
از سوی دیگر، مهدی طغیانی، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی، به دیدگاه وزارت نیرو در مورد حقابه کشاورزی اشاره کرد و افزود: وزارت نیرو بر این باور است که ساخت سد زایندهرود باعث توسعه زمینهای کشاورزی شده و دولت به دلیل گسترش کشاورزی از منابع آبی استان سهم دارد و میتواند به صلاحدید خود اختصاص دهد.
اسفندیار امینی، مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی اصفهان، عوامل اصلی خشکی زایندهرود و گاوخونی را مطرح کرد و گفت: بارگذاریها و تخصیصهای اضافی بر آبهای سطحی و زیرزمینی، برداشت از حقابه کشاورزان و محیطزیست برای مصارف دیگر و نبود نظم و کنترل بر بهرهبرداران اصلی از دلایل خشکی این حوضه آبی هستند.
راهکارهای پیشنهادی برای احیای زایندهرود
امینی در بخش دیگری از سخنان خود راهکارهایی برای احیای جریان دائمی زایندهرود و تالاب گاوخونی ارائه کرد.
وی پیشنهاد داد: توقف بارگذاریهای جدید و تعیین تکلیف بارگذاریهای اضافی انجام شده در حوضه گاوخونی از منابع سطحی و زیرزمینی اولویت قرار گیرد.
همچنین ساماندهی رودخانه و سرشاخههای زایندهرود، نظارت دقیق بر برداشت آب با مشارکت بهرهبرداران، و اعمال محدودیت بر برداشت آب از سفرههای زیرزمینی از جمله راهکارهای مطرحشده بود.
وی افزود: توقف برداشت مستقیم آب از رودخانه، سرشاخهها و چاههای حریمی میتواند در احیای زایندهرود نقش مؤثری ایفا کند.