در دنیای پررقابت امروز، نمایشگاههای بینالمللی بهعنوان ویترینی پویا و تأثیرگذار، فرصتی بینظیر برای معرفی توانمندیها، ایجاد ارتباطات تجاری و گسترش مرزهای صادرات فراهم میکنند؛ نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو) نیز بهعنوان رویدادی مهم، بستری استثنایی برای نمایش ظرفیتهای بینظیر اقتصادی، صنعتی و کشاورزی استانهای کشور است.
استان چهارمحال و بختیاری، با موقعیت ممتاز جغرافیایی، منابع طبیعی خدادادی و ظرفیتهای منحصربهفرد در حوزههای صنعت، کشاورزی و بازرگانی، یکی از کانونهای مهم اقتصادی کشور به شمار میرود؛ از صنایع معدنی و فلزی گرفته تا محصولات کشاورزی ارگانیک و دامپروری پیشرفته، این استان گنجینهای از فرصتهای صادراتی است که تاکنون آنگونه که شایسته است، به بازارهای بینالمللی معرفی نشده است.
در عصر جهانیشدن اقتصاد و گسترش پیوندهای تجاری بینالمللی، حضور فعال در رویدادهای اقتصادی کلیدی مانند نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو) نه تنها یک فرصت، بلکه یک ضرورت راهبردی برای استانها و کسبوکارهای ایرانی محسوب میشود، این نمایشگاه، بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای تجاری کشور، پنجرهای به سوی بازارهای جهانی است و نقش بیبدیلی در معرفی قابلیتهای تولیدی، جذب سرمایهگذاری و توسعه روابط اقتصادی ایفا میکند.
استان چهارمحال و بختیاری در سال 1402 و 1403 در نمایشگاه اکسپو حضور برای معرفی توانمندیهای صادراتی حضور داشت، رویکرد اصلی غرفه استان در این نمایشگاه در سال گذشته توجه به زنجیره ارزش محصولات تولیدی در استان بود.
بادام، محصولات گلخانهای، گز، نساجی، فولاد، لوازم خانگی، خوراک آبزیان، غذای حیوانات خانگی، آب معدنی، ماهیان سردآبی، از جمله توانمندیهای صادراتی چهارمحال و بختیاری محسوب میشود که طبق اعلام وزارت کشور امسال نیز رویکرد حضور استانها در نمایشگاه اکسپو 2025 توجه به زنجیره راهبردی محصولات استان است.
نمایشگاه اکسپو محفلی برای معرفی کامل زنجیره ارزش از تولید تا صادرات است
شهرام زارع، رئیس اتاق شهرکرد در خصوص اهمیت حضور در نمایشگاههای بینالمللی نظیر اکسپو جهت معرفی توانمندیهای صادراتی استان، اظهار کرد: حضور در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ برای استان ما یک فرصت استثنایی محسوب میشود، این نمایشگاه تنها یک ویترین برای فروش محصولات نیست، بلکه محفلی برای معرفی کامل زنجیره ارزش از تولید تا صادرات است.
وی افزود: چهارمحال و بختیاری در حوزههای کشاورزی، دامپروری و صنایع تبدیلی ظرفیتهای بالایی دارد، بهطور مثال، در زنجیره ارزش بادام، ماهیان سردآبی، نساجی، محصولات فولادی و ... ما از تولید اولیه تا بستهبندی و بازاریابی، توانمندیهای قابل توجهی داریم که میتوانیم در نمایشگاه اکسپو آن را به نمایش بگذاریم.
زارع در خصوص نقاط قوت چهارمحال و بختیاری برای حضور در نمایشگاه اکسپو 2025، تأکید کرد: محصولات باکیفیت و ارگانیک در حوزه کشاورزی، صنایع تاثیرگذار در کشور، معادن خاص و ... از جمله توانمندیهای استان برای صادرات محسوب میشود که تاکنون نتوانستهایم این ظرفیتهای صادراتی را در سطح بینالمللی معرفی کنیم.
رئیس اتاق شهرکرد تأکید کرد: برای جذب سرمایهگذار و افزایش صادرات، باید برندینگ قوی برای محصولات تولیدی در استان انجام دهیم و با ارائه دادههای اقتصادی دقیق، اعتماد تجار و سرمایهگذاران خارجی را جلب کنیم. همچنین، ایجاد کنسرسیومهای صادراتی میتواند به کوچکترین تولیدکنندگان هم کمک کند تا از طریق اکسپو به بازارهای جهانی متصل شوند.
وی افزود: کنسرسیوم صادراتی، ترکیبی داوطلبانه از چند شرکت است که با هدف آموختن هنر صادرات به اعضای خود و همچنین افزایش توان صادراتی و توسعه فروش کالاها و خدمات در خارج از مرزهای کشور و تسهیل صادرات این محصولات از طریق یک اقدام مشارکتی تشکیل میشوند و باید تلاش کنیم تا در چهارمحال و بختیاری نیز این ظرفیت تقویت شود.
زارع با اشاره به حمایت اتاق بازرگانی از تولیدکنندگان چهارمحال و بختیاری برای معرفی هر چه بهتر محصولات صادراتی خود، عنوان کرد: تلاش خواهیم کرد اکسپو ۲۰۲۵ آغاز یک جهش صادراتی برای چهارمحال و بختیاری باشد، قطعاً به دنبال تبدیل چالشها به فرصت هستیم و از همه تولیدکنندگان دعوت میکنم با همکاری نهادهای دولتی و خصوصی، این فرصت تاریخی را از دست ندهند.
بستههای مختلف از ظرفیتهای چهارمحال و بختیاری برای عرضه در اکسپو تهیه شود
سعید فیاضی، نایب رئیس اتاق شهرکرد با اشاره به ظرفیت نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی برای معرفی تولیدات استان، اظهار کرد: اکسپو 2025 یک بستر مناسب برای تجار، بازرگانان، صنعتگران و صادرکنندگان استان است تا محصولات خود را با کمترین هزینه به تجار سایر کشورها معرفی کنند.
وی افزود: اگر تجار و بازرگانان بخواهند به کشورهای خارجی سفر و محصولات خود را معرفی کنند، باید هزینه بالایی برای این کار در نظر بگیرند، اما حضور در نمایشگاه اکسپو این فرصت را برای آنها ایجاد میکند تا محصول خود را به خوبی معرفی و بازارهای جدید صادراتی را برای فروش محصولات خود پیدا کنند.
فیاضی با تأکید بر اینکه چهارمحال و بختیاری باید با یک برنامهریزی دقیق و مدون بتواند از ظرفیت اکسپو برای معرفی توانمندیهای صادراتی خود در حوزههای مختلف و گردشگری استفاده کنند، گفت: پیشنهاد میشود بستههای مختلف از ظرفیتهای استان در حوزه تولید، صنعت، بازرگانی، کشاورزی و گردشگری تهیه شود، باید تلاش کنیم تا همه پتانسیلها به خوبی معرفی شود.
نائب رئیس اتاق شهرکرد بیان کرد: حضور مؤثر و کارآمد در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی مستلزم این است تا همه ارگانهای دولتی و بخش خصوصی کمک کنند تا با یک برنامهریزی مناسب ظرفیت استان به خوبی معرفی شود.
وی با اشاره به نقاط ضعف و قوت حضور چهارمحال و بختیاری در نمایشگاه اکسپو 2024 و 2023، تصریح کرد: باید تلاش کنیم نقاط ضعف برطرف و نقاط قوت تقویت شود، تمامی شرکتهای تولیدی استان میتوانند با محوریت زنجیره ارزش محصولات در این نمایشگاه حضور پیدا کنند.
فیاضی اضافه کرد: باید تلاش کنیم جلسات با تجار خارجی منجر به عقد قرارداد تجاری شود، میتوان برای غرفه چهارمحال و بختیاری در نمایشگاه اکسپو یک تیم حقوقی در نظر گرفت تا شرکتها را در انعقاد قراردادهای خارجی یاری کنند.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه تحریمها مانع تجارت با برخی کشورهای توسعه یافته شده است، عنوان کرد: میتوانیم با استفاده از ظرفیت اکسپو برای ارتباط با کشورهای واسط از جمله ترکیه و امارات برای تبادلات تجاری با این کشورها بهرهمند شویم.
تبلیغات برای عرضه در نمایشگاه اکسپو 2025 باید به چند زبان زنده دنیا باشد
دبیر رضایی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی با اشاره اهمیت حضور چهارمحال و بختیاری در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی (اکسپو 2025)، اظهار کرد: این استان یک استان کشاورزی و صنعتی قلمداد میشود و یکی از تولید بااهمیت آن در حوزه آبزیان است، بنابراین به نظر میرسد باید محصولات استان در این حوزه به خوبی معرفی شود و این نمایشگاهها یک ظرفیت ویژه برای تحقق این هدف است.
وی با اشاره به اینکه زنجیره ارزش آبزیان در چهارمحال و بختیاری کامل شده است، افزود: در یک دهه اخیر شاهد یک رشد در صنایع تبدیلی استان در حوزه آبزیان و فرآوری این محصول بودیم و میتوانیم در نمایشگاه اکسپو 2025 این تولیدات را به تجار خارجی عرضه کنیم.
رضایی با تأکید بر اینکه مسئولان کشور بهویژه وزارت جهاد کشاورزی و صمت به مقوله زنجیره ارزش محصولات در استانها تأکید ویژه دارند، عنوان کرد: بنابراین باید تمرکز بر موضوع زنجیره ارزش محصولات افزایش پیدا کند.
این فعال اقتصادی در حوزه شیلات و آبزیان، یادآور شد: اولین گام برای موفقیت در بازارهای جهانی و حضور مؤثر در نمایشگاههای بینالمللی نظیر اکسپو، برندسازی محصول تولیدی است، باید قبل از حضور در اکسپو برندهای استانی که تمایل به حضور در نمایشگاه را دارند، تبلیغات خود را در فضای مجازی انجام دهند، همچنین کاتالوگها و بروشورهای فیزیکی و دیجیتال برای عرضه در نمایشگاه به همراه محصول باید تهیه شود.
وی افزود: تبلیغات و کاتالوگهای تهیه شده برای عرضه در نمایشگاه اکسپو 2025 باید به چند زبان زنده دنیا به ویژه انگلیسی، روسی، عربی باشند، همچنین مترجمان حرفهای برای ارتباط با تجار خارجی در جلسات B2B از اهمیت بالایی برخوردار است.
رضایی با تأکید بر اینکه چهارمحال و بختیاری رتبه اول در تولید ماهیان سردآبی با بالغ بر 24 هزار تن در سال را در کشور به خود اختصاص داده است، توضیح داد: این استعداد بالقوه در استان وجود دارد، اگر بتوانیم تولیدات خود را بر اساس استانداردهای ملی و بینالمللی و همچنین بر اساس استانداردها و دستورالعملهای نظام دامپزشکی ارائه دهیم، میتوانیم بازارهای جهانی را در دست بگیریم و با رقبا رقابت داشته باشیم.
اکسپو فرصتی طلایی برای ایجاد شبکههای تجاری پایدار و جذب منابع مالی جدید هستند
احمد مختار- رئیس کمیسیون تأمین مالی و جذب سرمایهگذار اتاق شهرکرد با اشاره به اینکه اکسپوها یکی از مؤثرترین ابزارهای توسعه اقتصادی و تجاری هستند که میتوانند بهعنوان پل ارتباطی بین کسب و کارهای داخلی و خارجی عمل کنند، اظهار کرد: این رویدادها نه تنها فرصتی برای نمایش توانمندیهای تولیدی و خدماتی کشور فراهم میکنند، بلکه بستری ایدهآل برای جذب سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه برای افزایش مشارکت حضور سرمایهگذاران در نمایشگاه اکسپو اقداماتی از سوی کمیسیون تأمین مالی و جذب سرمایهگذار میتواند انجام شود، خاطرنشان کرد: تسهیل تأمین مالی با همکاری بانکها و مؤسسات مالی، برنامهریزی برای جذب سرمایهگذاران خارجی از طریق برگزاری رویدادهای جانبی مانند نشستهای B2B و ارائه مشاورههای تخصصی در دستور کار قرار دارد.
فعالان اقتصادی در اکسپو 2025 حضور پررنگ داشته باشند
مختار در خصوص مهمترین چالش پیشروی نمایشگاه اکسپو در خصوص جذب سرمایهگذاری چیست، توضیح داد: یکی از چالشهای اصلی، نبود شناخت کافی سرمایهگذاران از ظرفیتهای واقعی شرکتکنندگان است، برای حل این مسئله افزایش تبلیغات هدفمند در بازارهای جهانی و استفاده از دیپلماسی اقتصادی میتواند به رفع این چالش کمک کند.
عضو هیات نمایندگان اتاق شهرکرد عنوان کرد: اکسپوها تنها یک نمایشگاه نیستند، بلکه فرصتی طلایی برای ایجاد شبکههای تجاری پایدار و جذب منابع مالی جدید هستند، از تمامی فعالان اقتصادی دعوت میکنم با برنامهریزی دقیق و استفاده از حمایتهای اتاق بازرگانی، در این رویدادها حضور پررنگ داشته باشند، سرمایهگذاران نیز میتوانند با اطمینان خاطر، از ظرفیتهای بینظیر بازار ایران در اکسپوها بازدید و برای مشارکت در پروژههای سودآور اقدام کنند.
اکسپو ۲۰۲۵ بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای اقتصادی جهانی، فرصتی بینظیر برای معرفی توانمندیهای ملی، جذب سرمایهگذاری خارجی و توسعه روابط تجاری بینالمللی است، این نمایشگاه با گردهم آوردن بازیگران اصلی عرصه اقتصاد و فناوری از سراسر جهان، بستری ایدهآل برای ایجاد همکاریهای استراتژیک و انتقال دانش و فناوریهای روز دنیا فراهم میکند.
حضور فعال و هدفمند در این رویداد بینالمللی میتواند سکوی پرتابی برای ورود کسب وکارهای ایرانی به بازارهای جهانی باشد و نقش مؤثری در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و جهش تولید ایفا کند. بدون شک، بهرهگیری از این فرصت استثنایی نیازمند برنامهریزی دقیق، آمادهسازی زیرساختهای لازم و هماهنگی تمامی نهادهای مرتبط است.
با توجه به تأثیرات بلندمدت اکسپو در توسعه اقتصادی کشور، انتظار میرود تمامی بخشهای دولتی و خصوصی با همکاری یکدیگر، زمینههای لازم برای حضور پررنگ و اثرگذار ایران در این رویداد مهم جهانی را فراهم آورند تا شاهد تحقق اهدافی همچون رونق تولید ملی، توسعه صادرات غیرنفتی و تبادل فناوریهای پیشرفته باشیم.
باید از فروش و صادرات فلهای و خام عبور کنیم تا ارزش افزوده این محصول بالا برود
در ادامه خلیل شریفی، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، محیطزیست و منابعطبیعی اتاق شهرکرد در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی اتاق بازرگانی استان با بیان اینکه استان برای سومین سال متوالی در نمایشگاه اکسپو شرکت میکند، اظهار کرد: شاهد بودیم فرآیند حضور استان در این نمایشگاه از نظر کمی و کیفی در چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است.
وی با اشاره به اینکه طبق گفته مسئولان برگزاری نمایشگاه اکسپو 2025 حدود 50 هیات تجاری خارجی برای شرکت در دعوت شده است، عنوان کرد: باید بتوانیم از فرصت 5 روزه نمایشگاه برای معرفی توانمندیهای صادراتی چهارمحال و بختیاری بهویژه زنجیره ارزش محصولات بهرهمند شویم.
شریفی با بیان اینکه برای عرضه بهینه محصولات تولیدی بستهبندی حائز اهمیت است، یادآور شد: خوشبختانه در حوزه صنایعتبدیلی و بستهبندی محصولات کشاورزی استان از جمله بادام ورود کردهایم و باید از فروش و صادرات فلهای و خام عبور کنیم تا ارزش افزوده این محصول بالا برود.
عضو هیات نمایندگان اتاق شهرکرد افزود: اتاق بازرگانی سهم بزرگی در حضور مؤثر شرکتهای تولیدی در نمایشگاه اکسپو 2025 دارد، خوشبختانه شاهد رشد فروش محصول بادام مامایی در بازارهای جهانی و حتی داخلی نیز بودیم، مردم از کیفیت بادام مامایی اطلاع پیدا کردهاند، امسال نیز همانند سال گذشته تولیدکنندگان بادام و محصولات گلخانهای در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
وی با تأکید بر اینکه نباید نقش اتاق بازرگانی در افزایش صادرات نادیده گرفته شود، خاطرنشان کرد: صادرات در حوزه کشاورزی باید پررنگ شود، تولیدی که صادرات محور باشد، قطعاً جنبه اقتصادی بالاتری نیز خواهد داشت.
شریفی با اشاره به برگزاری جلسات هماهنگی برای غرفه چهارمحال و بختیاری در نمایشگاه اکسپو 2025، عنوان کرد: باید تلاش کنیم تا تولیدکنندگان استان در حوزه کشاورزی برای حضور و بازدید در این نمایشگاه برنامهریزی کنند و بتوانند از ظرفیت این نمایشگاه برای معرفی محصولات در جلسات B2B استفاده کنند، به نظر میرسد باید یک اطلاعرسانی قویتری نیست به اقدامات صورت گرفته در این حوزه صورت بگیرد.