رئیس اسبق اتاق ایران با بیان اینکه تحولات کوتاه سیاسی نمیتواند موهبت و سرمایه همسایگی را حذف کند، تاکید کرد: اگر در حوزه اقتصاد به دنبال تعریف سرمایهگذاری و ایجاد منافع مشترک باشیم، روابط سیاسی مستمر شکل میگیرد.
محمد نهاوندیان، رئیس اسبق اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران همسایگی را موهبتی خدادادی و سرمایهای غیرقابل حذف توصیف کرد و گفت: با تحولات کوتاه سیاسی نمیتوان این موهبت و سرمایه همسایگی را حذف کرد. در رابطه بین ایران و آذربایجان شاهد دورههای شکوفایی و جهش و گاهی فروافتادگی در روابط سیاسی بودیم. حال باید به این بیندشیم که چگونه مانع این آسیبها به روابط سیاسی شویم.
او خاطرنشان کرد: اگر در حوزه اقتصاد به دنبال تعریف سرمایهگذاری و ایجاد منافع مشترک باشیم، روابط سیاسی مستمر شکل میگیرد.
نهاوندیان افزود: در لحظاتی که بزرگان دو کشور برای تقویت روابط تصمیم میگیرند، فعالان اقتصادی باید گرههای لازم در تاروپود قالی مناسبات را شکل دهند.
اگر پروژههای مشترک، شهرکهای صنعتی، بانکهای مشترک و حضور در بازارهای سرمایه در طرف را تعریف کرده بودیم، روابط دو کشور حتی در کوتاهمدت هم کمرنگ نمیشد.
رئیس اسبق اتاق ایران از لزوم تعریف روابط بلندمدت و سهیم شدن در منافع دو طرف صحبت کرد و اجرای این نسخه را در ارتباط بین همسایگان ضروری دانست.
او همچنین روی برخی موانع اداری متمرکز شد و گفت: رابطه گمرکی دو طرف و ارتباط سامانههای گمرکی باید مدرن شود. این موضوع با رایزنیها قابل حل است. از طرفی ارتباطات بانکی بین دو کشور قابل تقویت است. در کنار سیستم بانکی، بازار سرمایه دو کشور فعال هستند و بخش خصوصی ایران هم در این بازار حضور یافته است. بنابراین امکان همکاری با طرف آذربایجان در این حوزه مهیاست.
نهاوندیان با بیان اینکه ظرفیتهای حملونقل جادهای، دریایی و ریلی را باید جدی بگیریم، تاکید کرد: همکاری دو کشور در فرصتهای بینالمللی و استفاده از ظرفیت اکو، اتاق اسلامی و … برای حمایت از یکدیگر ضروری است و این فرصتهای منطقهای و بینالمللی جایی است که با تکیه بر آنها میتوان منافع مشترک تعریف و روابط را محکم کرد.
او یادآور شد: در عالم همسایگی باید سرمایههای خداداد مشترک را مبنای ماندگاری روابط قرار دهیم.