یحیی آل اسحاق

12 اردیبهشت 1404
شناسه : 85078
لینک : https://otaghiranonline.ir/news2/85078

پرونده خبری فرصت اقتصاد، ویترین صادرات – 43

توسعه تجارت با عراق و ضرورت توسعه نظام بانکی و بیمه‌ایی

یحیی آ‌ل‌اسحاق، رئیس اتاق مشترک ایران و عراق در یادداشت خود از فرصت‌هایی گفت که در بازار عراق برای سرمایه‌گذاری ایرانیان وجود دارد. به باور او روابط سنتی میان دو کشور، زمینه‌ای مستحکم برای تعاملات گسترده‌تر است.

روابط میان دو کشور ایران و عراق، با در نظر گرفتن شرایط ژئوپلیتیکی، تاریخی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی، همواره در سطوح دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی، ماهیتی استراتژیک داشته، دارد و خواهد داشت.

پیوندهای عمیق دینی، تاریخی و فرهنگی میان ملت‌های ایران و عراق، همراه با اراده‌ی جدی مسئولان دو کشور برای گسترش روابط در تمامی عرصه‌ها، موجب شده است این روابط در جایگاهی برجسته و ممتاز قرار گیرد.

روابط دیرینه، همسایگی و اشتراکات فرهنگی همراه با گستردگی مرزهای مشترک و دیگر عوامل مؤثر، زمینه‌ای فراهم کرده است که کالاهای ایرانی، با رعایت استانداردها و کیفیت‌های لازم، در بازار کشور دوست و برادر عراق، جایگاه ویژه‌ای داشته باشند. بخش قابل‌توجهی از صادرات ایران به عراق به مواد غذایی، محصولات کشاورزی و مصالح ساختمانی اختصاص دارد. افزون بر این، بازار عراق ظرفیت چشمگیری برای پذیرش کالاهای صنعتی و محصولات دانش‌بنیان ایران دارد.

فرصت‌های گسترده‌ای نیز برای سرمایه‌گذاری مشترک و همکاری‌های صنعتی میان دو کشور وجود دارد. بخش‌های صنعتی و استان‌های ایران از ظرفیت‌های بینظیری برای توسعه‌ی تعاملات اقتصادی و صنعتی با کشور عراق برخوردارند. علاوه بر این، تولید مشترک کالاها و محصولات می‌تواند زمینه‌ی ورود قدرتمند به بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی را فراهم سازد.

روابط سنتی میان دو کشور، زمینه‌ای مستحکم برای تعاملات گسترده در حوزه‌ی گردشگری فراهم کرده است. این ارتباط پایدار موجب شده است که سالانه حدود ۷ میلیون گردشگر میان دو کشور سفر کنند.

سطح روابط اقتصادی میان ایران و عراق، بر پایه‌ی حجم و تراز تجاری دوجانبه، با هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای سال‌های آتی ترسیم شده است. سال گذشته تعاملات اقتصادی و صادراتی ایران با عراق به‌صورت رسمی ۱۲ میلیارد دلار و در یک ارزیابی غیررسمی حدود ۱۴ میلیارد دلار بود. با توجه به ظرفیت‌های گسترده‌ همکاری در تمامی عرصه‌های اقتصادی، تحقق تجارت ۲۰ میلیارد دلاری میان ایران و عراق در سال‌های آینده قابل انتظار و دستیافتنی خواهد بود.

اگر حوزه‌ی اقتصادی امروز جزو اولویت‌های اهداف است، نمی‌توان انتظار داشت که بدون حمایت به نتیجه برسد. حمایت‌های این حوزه نیز شامل حمایت‌های حقوقی، پشتیبانی و بیمه‌ای است. نظام بانکی و روابط بانکی و بیمه‌ای باید به‌گونه‌ای باشد که سرمایه‌گذاران را ترغیب کند. توسعه‌ی حوزه‌ی اقتصادی و اقتضای روابط گسترده میان دو کشور ایجاب می‌کند که حضور سرمایه‌گذاران در کشورهای یکدیگر تسهیل شود و حمایت‌های حقوقی و پشتیبانی‌های لازم از فعالان اقتصادی دو طرف به‌گونه‌ای فراهم شود که زمینه‌ی رشد و شکوفایی هرچه بیشتر این تعاملات مهیا شود.

اگر مسئله‌ی حضور اقتصادی را جزو اولویت‌ها بدانیم، بستر و پشتیبانی لازم آن در قالب سفارت‌خانه‌ها و معاونت‌های اقتصادی دو کشور باید پشتیبان و حامی موضوعات اقتصادی باشد و دیپلماسی دو کشور باید بستر‌سازی و پشتیبانی‌های لازم حقوقی و سیاسی را فراهم سازد.

ظرفیت تولید مشترک و تجارت دوجانبه باید به‌سرعت توسعه یابد و با برگزاری نشست‌های تجارت مشترک، سهم خود را در بازار عراق تثبیت کنیم. حضور ایران در این بازار باید از طریق پروژه‌های سرمایه‌گذاری مشترک و حتی تولید در مقصد، پایدار و تقویت شود.

گسترش صادرات خدمات فنی و مهندسی، مشارکت در پروژه‌های پیمانکاری زیرساختی در حوزه‌های مختلف کشور عراق و انعقاد توافق‌نامه‌های دوجانبه، مانند توافق‌نامه‌ی جامع استاندارد، حمل‌ونقل و گمرک، از جمله اقداماتی است که بی‌تردید به تقویت تجارت میان دو کشور کمک خواهد کرد.

در مورد نقش اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در افزایش روابط و مناسبات تجاری دو کشور باید گفت، این اتاق یک تشکل ملی، غیرانتفاعی و غیردولتی است با مأموریت توسعه‌ی فعالیت اقتصادی با کشور عراق که سال ۱۳۸۲ تأسیس شده است. اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ظرفیتی دارد که می‌تواند زمینه‌سازی، فضا‌سازی و پیگیری برای حل مشکل کند، می‌تواند تعاملات لازم برای زمینه‌سازی‌ها و ارتباطات را برقرار کند و… به‌طور کلی اتاق مشترک می‌تواند در زمینه‌های مختلف فرایند تجارت ظرفیت بزرگی برای تسهیل روابط باشد.

بر همین اساس برگزاری اجلاس، همایش‌ها و نشست‌های متعدد تجاری مشترک و دوجانبه، همکاری در برپایی نمایشگاه‌ها، مبادله‌ی هیأت‌های اقتصادی با عراق و فعالیت‌های مشابه دیگر از جمله اقداماتی است که مستمر در راستای توسعه‌ی روابط تجاری دو کشور توسط اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق انجام گرفته است. رسیدن صادرات غیرنفتی ایران به عراق از ۵۸۸ میلیون دلار در سال ۱۳۸۲ به رکورد ۱۲ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ مرهون تلاش همه‌ی فعالان اقتصادی و دست‌اندرکاران حوزه‌ی عراق بوده و بدون شک نقش اتاق در کنار دیگر عوامل در توسعه‌ی مناسبات اقتصادی و به تبع آن افزایش صادرات مؤثر بوده است.

مجموعه مناسبات و روابط کنونی ایران و عراق، افقی روشن و امیدبخش برای فعالان اقتصادی دو کشور رقم زده است و بستر تعاملات پایدار و گسترده را در حوزه‌های تجارت و سرمایه‌گذاری فراهم آورده است.

در دهه‌ی آینده، بازار ایران و عراق به مهم‌ترین مرکز فعالیت اقتصادی برای فعالان دو کشور تبدیل خواهد شد که ظرفیت‌های فراوانی برای تجارت، سرمایه‌گذاری و اجرای پروژه‌های بزرگ اقتصادی فراهم می‌کند. بنابراین، پیشگامانی که امروز گام نخست را بردارند، در آینده‌ای نه‌چندان دور، در زمره‌ی موفق‌ترین‌ها قرار خواهند گرفت.