نشست کمیته صنایع فلزی و ماشینآلات با حضور فعالان بخش خصوصی و به ریاست آریا صادقنیت حقیقی برگزار شد. در این نشست چالشهای صنعت مفتول آلومنیوم بررسی شد.
در ابتدای نشستِ کمیته صنایع فلزی و ماشینآلات، آریا صادقنیت حقیقی از ابلاغیهای گفت که دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صنایع مفتول ارسال کرده است؛ در این نامه الزام شده که صنایع مفتول تا 15 ام اردیبهشتماه، محصول خود را در بورس کالا عرضه کنند وگرنه جلوی سهمیه آنها گرفته میشود. هر واحد صنعتی میتوانند بخش از مفتول خود را مصرف کرده و بخشی را در بورس عرضه کنند.
در این نشست، فعالان این صنعت عنوان کردند که آیا امکان این وجود دارد که آنها در 9 روز، در بورس ثبت نام کنند و آیا این درخواست با سازوکار بورس مطابقت دارد یا خیر؟
همچنین گفته شد که این اعداد برچه مبنایی تعیین شده است؟ چه کسی تسخیص میدهد که واحد صنعتی آلومنیوم خود را چگونه مصرف میکند و باید مشخص شود که در حوزه صادرات چه اتفاقی خواهد افتاد؟ این سهمیه بندی چه اختیار عملی به فرد میدهد؟ در ادامه عنوان شد که هدف از این کار چیست و چه سیاستی پشت این تصمیم است؟
در پاسخ به این سؤالات، نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد که وزارتخانه برای شفافیت و از بین بردن دلالی در این بازار تلاش میکند. هدف اصلی این است که تولیدکنندهها راحتتر به مواد اولیه دسترسی داشته باشند. دولت به دنبال اصلاح سهمیه بندی است.
در پاسخ به این موضوع صادقنیت حقیقی، عضو کمیسیون صنعت اتاق ایران گفت: باید وزارت صنعت، معدن و تجارت بعدی نظارتی خود را تقویت کند. دولت میخواهد محصول به صورت شفاف در بورس عرضه شود. ولی نگرانی بخش خصوصی بالا رفتن هزینهها و محدودیت است. دولت برای کنترل بازار باید تمام جوانب را در نظر بگیرد. باید ابتدا افرادی که شمش در اختیار دارند را مشخص کرده و کنترل کند.
در ادامه عنوان شد که وزارتخانه میخواهد ناترازیها را به سامان برساند. به عنوان مثال مفتول سازها باید تأمین کننده موارد مورد نیاز صنایع پایین دستی باشند. مشتری نباید شمش داشته باشد. باید کار را از زیربنا درست کرد.
همچنین اشاره شد که لازم است در سایت بهینیاب بازنگری شود تا عرضه و تقاضا متعادل شود.
در این نشست نماینده سازمان بورس هم به شفافیت تاکید کرد. سهمیه بندی بر مبنای فروش کالا در بورس تعیین خواهد شد. او از روندی گفت که در آن پذیرش در بورس راحتتر انجام میشود.
نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت هم میانگین خرید مواد اولیه از بورس کالا را مبنای تعیین سهمیه عنوان کرد. البته برخی از افراد خودمصرف هستند که آنها باید موارد مورد نیاز خود را کم کرده و مابقی را در بورس کالا عرضه کنند.
او تصریح کرد: اولویت ما مصرف داخلی است نه صادرات. اگر محصول در داخل بورس کالا عرضه شد و فروش نرفت، آن وقت میتوانیم به صادرات تلاش کنیم.
نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: تعیین سهمیه واحدهای صنعتی معیارهای محتلفی دارد. یکی از این معیارها عملکرد واحدهای صنعتی است؛ براساس عملکرد و فاکتور فروش سهمیه بندی صورت گرفته است.
در ادامه توافق شد تا مهلت عرضه مفتول آلومینیومی در بورس کالا به مدت یک ماه تمدید شود.