23 اردیبهشت 1404
شناسه : 85306
لینک : https://otaghiranonline.ir/news/85306

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان مطرح کرد

افزایش 30 درصدی سطح مناسبات بین ایران و ترکمنستان را دنبال می‌کنیم

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان می‌گوید با برگزاری نخستین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ترکمنستان در ایران که با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برگزار شد، افزایش 30 درصدی سطح مناسبات را دنبال می‌کنیم.

نخستین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ترکمنستان در ایران با حضور 53 شرکت خصوصی و ۱۲ نهاد دولتی از کشور ترکمنستان، در گرگان برگزار شد و با استقبال فعالان اقتصادی و صنعتگران ایرانی به کار خود پایان داد.

این نمایشگاه سه‌روزه که از ۱۵ تا ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی گرگان برگزار شد، نقطه عطفی در مناسبات تجاری ایران و ترکمنستان و گامی عملی در مسیر دیپلماسی اقتصادی منطقه‌ای به شمار می‌آید.

رمضان بهرامی، رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان و رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان گلستان با اشاره به اهمیت راهبردی این نمایشگاه گفت: برای نخستین‌بار پس از استقلال ترکمنستان، چنین نمایشگاهی در ایران و به میزبانی استان گلستان برگزار شد. برگزاری این رویداد، نتیجه اجماع میان بخش خصوصی و نهادهای دولتی و خروجی آن فراتر از انتظار بود.

بهرامی با بیان اینکه این نمایشگاه با هدف توسعه مراودات تجاری و معرفی ظرفیت‌های تولیدی ترکمنستان در ایران برگزار شد، افزود: در اجلاس هفدهم کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان، موضوع برگزاری نمایشگاه‌های متقابل به عنوان یکی از بندهای اصلی مصوب شد. اجرای این بند با مسئولیت و مجوز به نام اتاق مشترک ایران و ترکمنستان آغاز شد و اکنون با برگزاری نخستین دوره در ایران، گام عملی آن برداشته شده است.

این فعال اقتصادی حضور بخش خصوصی ترکمنستانی و ایرانی در نشست‌های تخصصی و مذاکرات رودررو را فضای مناسبی برای شکل‌گیری همکاری‌های جدید توصیف کرد.

او ادامه داد: در جریان نمایشگاه، چندین توافق اولیه در حوزه‌های پتروشیمی، فرآورده‌های نفتی، مصالح ساختمانی، صنایع غذایی، نساجی و لجستیک حاصل شد که پس از طی مراحل نهایی، زمینه‌ساز افزایش تجارت دوجانبه خواهد بود.

بهرامی تأکید کرد: در سال گذشته نزدیک به 600 میلیون دلار مبادلات تجاری بین دو کشور داشته‌ایم. هدف‌گذاری امسال با برگزاری این نمایشگاه‌ها و ارتباطات جدید، افزایش حداقل ۳۰ درصدی این رقم است. بخشی از این رشد در ماه‌های آینده و بخش دیگر در سال ۱۴۰۴ در آمار صادرات استان و کشور نمایان خواهد شد.

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان درباره علت انتخاب استان گلستان برای میزبانی نخستین نمایشگاه، توضیح داد: قرابت فرهنگی، قومی و جغرافیایی میان مردم ترکمن استان گلستان و کشور ترکمنستان یک مزیت راهبردی است. بیش از یک میلیون ترکمن در گلستان و خراسان شمالی زندگی می‌کنند و همین موضوع، بستر مناسبی برای توسعه روابط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی میان دو کشور فراهم می‌کند.

بهرامی با بیان این مطلب که نمایشگاه، بدون اتکا به بودجه دولتی و تنها با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برگزار شد، گفت: دولت با نظارت، حمایت و تسهیل‌گری همراهی کرد و این الگویی است که نشان می‌دهد اگر به بخش خصوصی اعتماد شود، نتایج قابل‌توجهی رقم خواهد خورد.

او همچنین با اشاره به حضور هیات‌های اقتصادی از دیگر کشورهای آسیای میانه در نمایشگاه گفت: نمایشگاه گرگان فراتر از یک رویداد دوجانبه، به بستری برای تعاملات منطقه‌ای تبدیل شد. چندین هیات بین‌المللی برای آشنایی با ظرفیت‌های ایران و ترکمنستان در این رویداد حاضر شدند.

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان با ابراز امیدواری نسبت به استمرار چنین نمایشگاه‌هایی گفت: برنامه‌ریزی برای برگزاری نمایشگاه متقابل توانمندی‌های ایران در ترکمنستان به‌ویژه در استان بالکان در دست اقدام است. این نمایشگاه در آینده نزدیک برگزار خواهد شد و انتظار داریم با استمرار این روند، روابط اقتصادی دو کشور از وضعیت فعلی به سطحی راهبردی ارتقا یابد.

به گفته بهرامی، مسیرهای ریلی مشترک، منطقه آزاد اینچه‌برون، ظرفیت‌های بندری و هم‌خویشی فرهنگی با کشورهای آسیای مرکزی، گلستان را به دروازه تجارت شمال شرق ایران تبدیل کرده است. او تأکید کرد: اگر این فرصت‌ها با حمایت و هم‌افزایی همراه باشد، می‌توانیم طی سال‌های آینده شاهد تحولات بزرگی در حوزه صادرات، واردات و انتقال فناوری باشیم.