24 اردیبهشت 1404
شناسه : 85344
لینک : https://otaghiranonline.ir/news/85344

در نشست هیات نمایندگان اتاق یزد و رئیس اتاق مشترک ایران و ژاپن مطرح شد؛

حل مشکلات اقتصادی مستلزم رفع تحریم‌ها از طریق مذاکرات موفق است

در نشست هیات نمایندگان اتاق یزد و رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن، موضوعات کلانی مانند سیاست‌گذاری ارزی، ضرورت توسعه همکاری‌های بین‌المللی با ژاپن، و چالش‌های ساختاری اقتصاد مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی اتاق یزد، در این نشست مجتبی دستمالچیان رئیس اتاق یزد، به انتقاد از اعطای وام‌های ارزی پرداخت و گفت: این اقدام نادرست است، زیرا با افزایش سالانه نرخ ارز، بازپرداخت وام‌ها عملاً غیرممکن می‌شود و منابع ملی از دست می‌رود.

به عقیده او، وقتی واردات سودآورتر از تولید شود، حتی تولیدکنندگان نساجی هم به سمت واردات می‌روند.

دستمالچیان از عملکرد یکنواخت اتاق بازرگانی ایران و تکراری بودن سخنرانان و نمایندگان در جلسات انتقاد کرد و افزود: روابط شخصی محدود مانع اجرای تصمیمات کلان شده است.

همکاری با ژاپن؛ راهبردی برای جهش اقتصادی یزد

حسین سلاح‌ورزی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن بر ضرورت توسعه همکاری‌های اقتصادی با ژاپن تأکید کرد و گفت: یزد می‌تواند با بهره‌گیری از فناوری و سرمایه ژاپنی، جهش بزرگی در اقتصاد خود ایجاد کند. یزد و ژاپن زمینه‌های همکاری زیادی دارند و یزد می‌تواند به‌عنوان استانی پیشرو در این زمینه پیش‌گام باشد.

وی تشکیل اتاق مشترک ایران و ژاپن و پیگیری خواهرخواندگی بین یزد و یک شهر ژاپنی را ازجمله راهکارهای تحقق افزایش تعاملات دانست.

 سلاح‌ورزی با اشاره به ظرفیت‌های یزد در صنایع‌دستی، فرش و گردشگری، خواستار برنامه‌ریزی برای جذب گردشگران ژاپنی شد و گفت: علی‌رغم تحریم‌ها با سطح استانداردی که در یزد هست می‌توان در این زمینه فعال بود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع گردشگری اشاره کرد و گفت: گردشگری یکی از معدود بخش‌هایی است که می‌تواند در شرایط کنونی به اقتصاد کشور رونق ببخشد. مراکز نوآوری نیز مواردی است که باید بیش‌ازپیش روی آن کار کرد. تنگنای تأمین مالی برای بسیاری از این شرکت‌های دانش‌بنیان و نوآور وجود دارد که باید در زمینه رفع این مشکلات با تشکیل کنسرسیوم صادرات فناوری تلاش کرد.

وی مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریم‌ها، سیاست‌های ارزی نادرست و فساد در تخصیص ارز دانست و بیان کرد: حل این مشکلات مستلزم رفع تحریم‌ها از طریق مذاکرات موفق است. تورم ناشی از تحریم‌هاست و عدم درآمد ارزی کافی سبب شده دولت به دنبال سیاست‌های ارزی عجیب‌وغریب برود و واردکننده مواد اولیه نتواند ثبت سفارش کند و در صف تخصیص ارز باشد.

سلاح‌ورزی با اشاره به مشکلات ساختاری در کشور، گفت: ریشه بسیاری از مشکلات در نظام تصمیم‌گیری ناکارآمد است. متأسفانه ایده‌های تخصصی و کارشناسی در این نظام نادیده گرفته می‌شوند.

بیگی نایب‌رئیس اتاق یزد در این جلسه با اشاره به موانع بر سر راه تولید گفت: همه مشکلات موجود را می‌دانیم؛ ولی باوجود مشکلات هنوز در حال فعالیت هستیم و قرار نیست پا پس بکشیم. به محکمی هم حرف‌هایمان را می‌زنیم؛ مثلاً صنعت نساجی پشت موضوع واردات پارچه ایستاده است تا جایی که مقرر شد ارز دولتی برای واردات پارچه اختصاص نیابد.

غضنفر امیرجلیلی رئیس کمیسیون آپفن و نایب‌رئیس اتاق یزد نیز در این جلسه گفت: عدم اطلاع از بازار داخلی و خارجی سبب شده فکرهای نو در مسیری باشد که بازار ندارد. باید بررسی شود های‌تک چه ارزش افزوده‌ای در دنیا ایجاد کرده است. در اتاق یزد طرحی در دست اجرا داریم که طرح‌های های‌تک که متناسب با اقلیم یزد است را رصد کنیم. باید به سمت تولید کالاهایی برویم که ارزش افزوده دارد. از سوی دیگر نیروهای فوق‌العاده داریم دانشجویان و جوانانی که می‌توانند طرح‌هایی ارائه دهند که بتواند پیشرو باشد.

متوسلیان عضو هیات نمایندگان اتاق در این جلسه گفت: صنایع در حال حاضر درگیر مسائل جانبی هستند و افق تولید حتی برای یک ماه آینده مشخص نیست. صنعتگر باید بتواند حداقل برای 6 ماه آینده برنامه ریزی کند اما هر رروز درگیر چالش و بحران جدیدی هستیم.

محمدصادق الحسینی، دیگر سخنران این نشست، با مقایسه اقتصاد ایران با ترکیه و عربستان گفت: در سال ۲۰۱۰، تولید ناخالص داخلی این سه کشور تقریباً برابر بود، اما امروز اقتصاد ایران نصف ترکیه و ۶۰ درصد عربستان است. این افول نتیجه تحریم‌ها و توأمان آن با سیاست‌های غلط ایران در ادامه بوده است.

الحسینی به ائتلاف مسلط اشاره کرد و توضیح داد: این ائتلاف در کشورهای مختلف متشکل از ثروتمندان کلیدی، نظامیان کلیدی، بوروکرات‌ها دولتی کلیدی و روشنفکران کلیدی و تأثیرگذار است که با ترکیب پول، اسلحه و قدرت سیاسی، جهت‌گیری‌های کلان را تعیین می‌کنند.

وی گفت: ائتلاف مسلط حاکم اجازه نمی‌دهد به‌راحتی نفعش تغییر کند یا از رانت خود دست نمی‌کشد، پول می‌گیرند و پول می‌دهند تا جایگاه خود را حفظ می‌کنند.

در این جلسه همچنین در خصوص ناترازی برق و تأخیر در تخصیص ارز برای واردات ماشین‌آلات، عدم شفافیت در سیاست‌گذاری‌های آینده، مشکلات تخصیص ارز به برخی کالاها، طولانی‌شدن فرایند صدور مجوز برای نیروگاه‌های تولید برق بحث و تبادل نظر شد.

در پایان این جلسه همچنین تفاهم نامه‌ای میان اتاق یزد و اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن امضا شد. مجتبی دستمالچیان رئیس اتاق یزد و حسین سلاح ورزی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ژاپن تفاهم نامه همکاری با هدف ایجاد ارتباط و تعامل در توسعه همکاری‌های مشترک علمی و پژوهشی، آموزشی، ترویجی و فرهنگی و خدمات مشاوره‌ای با استفاده از امکانات و ظرفیت‌های طرفین در جهت ایجاد، توسعه و بهبود محیط کسب و کار امضا کردند.