31 خرداد 1404
شناسه : 85783
لینک : https://otaghiranonline.ir/news/85783

در نشست شورای گفت و گوی هرمزگان مطرح شد

تغییر الگوی کشت در استان هرمزگان در حال پیگیری است

یکصدو پنجمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در محل اتاق بندرعباس باحضور رئیس شورای گفت وگو و استاندار و جمعی از مدیران دولتی تشکیل شد.

صفا، رئیس اتاق بندرعباس، ضمن عرض خوشامدگویی و آرزوی توفیق برای میهن عزیزمان اظهار کرد: تغییر الگوی کشت در استان هرمزگان به دلیل شرایط خاص اقلیمی، کمبود منابع آبی و ضرورت افزایش بهره‌وری کشاورزی، یکی از اولویت‌های بخش کشاورزی این منطقه است. هرمزگان به‌عنوان قطب تولید محصولات کشاورزی خارج از فصل در ایران، با تولید سالانه حدود ۳ میلیون تن محصول، نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارد. تغییر الگوی کشت در این استان به سمت روش‌های نوین و پایدار، با تمرکز بر کاهش مصرف آب و افزایش راندمان تولید، در حال پیگیری است. با توجه به مدیریت منابع آّبی و زیرزمینی در حوزه محصولات کشاورزی استان و تغییر در سیستم کشت نوین مطابق با استاندارهای جهانی و بروز شده است.

ترابی مشاور حوزه کشاورزی بیان کرد: الگوی کشت همان تعیین نوع محصول، مکان تولید و مقدار معین در یک بازه زمانی است که وزارت جهادکشاورزی امسال برای نخستین بار در کشور این طرح را به استان‌ها ابلاغ کرد تا علاوه بر حفظ و ارتقای تولید با الگوی مصرف فعلی، زمینه افزایش ضریب نفوذ دانش با ارتقای عملکرد در هکتار، کاهش ضایعات کشاورزی، توسعه کشت دانه‌های روغنی، گیاهان علوفه کم آب بَر و اصلاح کشت سبزی و صیفی از زمین باز به گلخانه فراهم شود.

هرچند اصلاح الگوی کشت برای به ثمر نشستن و تحقق بهتر محصولات کشاورزی، امسال برای نخستین بار از سوی دولت چهاردهم در کشور طراحی، تدوین و اجرایی شده است، اما اجرای این طرح در استان هرمزگان سابقه طولانی دارد و اکنون این برنامه‌ریزی بهتر و با سرعت و انسجام بیشتری در حال اجراست و با جدیت در استان دنبال می‌شود.

به گفته مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به اینکه از مهرماه سال گذشته پس از ابلاغ الگوی کشت از سوی وزارت جهاد کشاورزی تمامی محصولات به تفکیک میزان کشت برای مدیریت شهرستان‌های استان ارسال شده است؛ گفت: در این الگوی کشت حفظ منابع آب، حفظ خاک، محیط زیست، دانش بومی کشاورزان و همچنین بهره گیری بهینه از ظرفیت‌های منطقه‌ای با رعایت اصول اکوفیزیولوژیک در تولید محصولات کشاورزی در کنار هم در یک اقلیم خاص دیده شده است که به کمک نیازهای کشور و جذاب بودن مزیت‌های اقتصادی برای کشاورز می‌آید.

سازمان جهاد یادآور شد: چندین سال است که الگوی کشت در استان هرمزگان اجرا می‌شود و کشاورزان ما آن را رعایت می‌کنند و در این چند سال هم جزو استان‌های برتر در الگوی کشت بوده ایم و پیشینه خوب و موفقی در کشور داریم. الگوی کشت هرمزگان هرساله رعایت می‌شود اما از آنجایی که گاهی با استان‌های همجوار همپوشانی دارد، باعث می‌شود کشاورزان ما آسیب ببینند البته با اجرای طرح الگوی کشت در استان‌ها این مشکل برطرف می‌شود. در سال زراعی جاری تغییر الگوی کشت برای ۳۱ محصول کشاورزی در استان هرمزگان کلید خورده است که ۱۷ نوع از این محصولات مربوط به سبزی و صیفی است.

مدیر کل منابع طبیعی استان در ادامه بیان کرد: با توجه به کمبود آب، توسعه کشت گلخانه‌ای به‌عنوان راهبرد اصلی مطرح است. در سال ۱۳۹۸، سطح زیر کشت گلخانه‌ای در هرمزگان به ۶۴۵ هکتار رسید که دو برابر تعهد وزارت جهاد کشاورزی بود و برای ۴۵ هزار نفر اشتغال ایجاد کرد. این روش مصرف آب را کاهش داده و امکان تولید محصولات خارج از فصل را فراهم می‌کند. کشت محصولاتی مانند آلوئه‌ورا که نیاز آبی کمتری دارند و در خاک‌های شور نیز رشد می‌کنند، به‌ویژه در مناطقی مانند میناب و جاسک که با فرونشست زمین مواجه‌اند، پیشنهاد شده است. الگوگیری از مدل موفق مکزیک در کشت آلوئه‌ورا می‌تواند اقتصاد روستایی را تقویت کند.

شهرزاد معاون اقتصادی استاندار گوشزد کرد: در اجرای الگوی کشت چندین وزارتخانه هماهنگ هستند، چرا که ما به تنهایی نمی‌توانیم بلکه تمام این ارگان‌ها از جمله استانداری‌ها، فرمانداری‌ها تا بانک‌های کشاورزی، وازرت نیرو و برق باید ما را حمایت کنند.

وی ادامه داد: وزارتخانه جهادکشاورزی سطح کشت را باتوجه به نیاز کشور تعریف می‌کند و به استان‌ها یک تعریفی از سطوح می‌کند باتوجه به عملکرد که همان اقلیم باشد که ما در اقلیم‌های مختلف عملکردهای مختلف داریم و وزارتخانه به ما ابلاغ کرده که چه نوع محصولاتی را بکاریم و این ابلاغی که به ما انجام داده، به شهرستان‌ها ابلاغ کردیم.

سازمان جهاد بیان کرد با توجه به آمار دریافتی سطح زیر کشت تا سال ۱۴۰۰، سطح زیر کشت گلخانه‌ای در هرمزگان به حدود ۶۴۵ هکتار رسیده بود که دو برابر تعهد وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه بوده است. این سطح همچنان در حال گسترش است، به‌ویژه با ایجاد شهرک‌های گلخانه‌ای.

دریانورد مشاور اتاق در ادامه گفت:  تغییر الگوی کشت در استان هرمزگان، با هدف افزایش بهره‌وری و پایداری تولیدات کشاورزی، با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و سایر ارگان‌های ذیربط در حال اجراست. این طرح شامل کاهش سطح زیر کشت محصولات پرمصرف و جایگزینی آنها با محصولات کم‌آب‌بر و دارای توجیه اقتصادی است.

جناب آقای گرگیج معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان گفت: ضمن تشکر از کلیه دوستان بخش خصوصی نسبت به برگزاری این نشست ، باید اشاره کرد که با توجه به شرایط اقلیمی و نیز وضعیت بارش در استان تغییر وضعیت و الگوی کشت از الزامات اصلی می باشد از سوی دیگر باید این موضوع را مد نظر قرار داد که در تصمیمات اتخاذ شده اهمیت آینده نگری براساس شرایط اقلیمی همانجور که اشاره شده باید مد نظر قرار داد. از سوی دیگر ارزش تجاری و صادراتی در کنار توسعه زنجیره های تولید می تواند از دیگر موضوعات مهم مورد نظر باشد.

خانم محمدزاده معاونت طرح و برنامه سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان افزود: باتوجه به تغییرات رویکردی و مدیریتی که در سطح کلان در حوزه غذا و تامین امنیت غذایی وجود دارد باید در مدیریت سطح کشت و همچنین تغییرات الگو و منابع کشت را داشته باشیم. از سوی دیگر باید این موضوع را مد نظر قرار داد که به دلیل محدودیت های صادراتی بیشتر تمرکز باید بر توسعه و تقویت زنجیره های ارزش باشد. و یا تمرکز بر تولیدات با هدف تقویت سایر منابع کشاورزی در نظر داشت.

در نهایت آشوری استاندار هرمزگان افزود: امروز کشور در حوزه کشاورزی با توجه به چالش ها و کاستی های پیش رو در وضعیت مناسب نمی باشد از سوی دیگر باید این موضوع را مد نظر قرار داد در صورتی که رویکردها و شیوه های مورد استفاده براساس آخرین الزامات و تکنولوژی های روز ویرایش نشود می تواند باعث نابودی زیر ساخت ها و صنعت استراتژیک کشاورزی و از سوی دیگر در خطر انداختن امنیت غذایی کشور شود. از سوی دیگر باید با درنظر گرفتن شرایط ذخایر آب و خاک و مدیریت صحیح در حفظ بهره وری آن ها اقدام به ارائه پیشنهادات جایگزین متناسب با شرایط اقلیمی با بیشترین بهره وری بویژه در حوزه صادرات و ارز آوری گردد.