به گزارش روابط عمومی اتاق مشهد، محمدرضا توکلیزاده در نشست مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات با حضور مقامات و فعالان اقتصادی دو استان گفت: استمرار چنین نشستهایی، بهتدریج چالشهای موجود بر سر راه گسترش همکاریها را مرتفع ساخته و افقهای نوینی برای توسعه مناسبات ترسیم کند.
راهآهن خواف–هرات؛ پلی راهبردی برای اتصال افغانستان به اروپا
توکلیزاده، در بخش دیگری از سخنان خود، موقعیت جغرافیایی افغانستان و فقدان دسترسی به آبهای آزاد را از مهمترین محدودیتهای ساختاری این کشور دانست و تصریح کرد: این واقعیت، ضرورت طراحی و اجرای راهبردهایی بهمنظور پیوند مؤثر اقتصاد افغانستان به شبکه تجارت جهانی را دوچندان ساخته است. در این میان، توسعه خط ریلی روزنک- شمتیغ (خواف-هرات) میتواند مسیری نو بگشاید و افغانستان را به اروپا و فراتر از آن متصل سازد.
به گفته وی، توسعه این خط ریلی، نهتنها افقهایی تازه پیش روی اقتصاد افغانستان میگشاید، بلکه ظرفیت مبادلات تجاری میان دو کشور همسایه را نیز به شکل چشمگیری ارتقا خواهد بخشید.
رئیس اتاق مشهد در ادامه به مسائل مالی و تجاری میان ایران و افغانستان پرداخت و تأکید کرد: با بهرهگیری از راهکارهای کارشناسیشده در حوزه شیوههای پرداخت و تبادل مالی، میتوان بنیانی استوار برای تعمیق روابط اقتصادی دوجانبه پیریزی کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای متنوع و غنی موجود در هر دو کشور، خاطرنشان کرد: پتانسیلهای فراوانی در ایران و افغانستان نهفته است که میتواند زمینهساز شکلگیری همگرایی پایدار اقتصادی و تجاری شود. بیتردید، نگاه مثبت و عزم راسخ حاضران در این نشست، نقشی کلیدی در تحقق موفقیتهای پیشرو ایفا خواهد کرد.
توکلیزاده با اشاره به امضای تفاهمنامهای مشترک میان خراسان رضوی و هرات، اظهار داشت: این تفاهمنامه، سنگبنای همکاریهای آینده میان ایران و افغانستان خواهد بود و میتواند به رشد و شکوفایی مشترک دو کشور، به ویژه در عرصههای اقتصادی منجر شود.
هیچ تعللی در مرز دوغارون پذیرفتنی نیست
غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی نیز در انی نشست با تأکید بر ضرورت توسعه روابط اقتصادی ایران و افغانستان اظهار داشت: هیچگونه تعللی در مرز دوغارون پذیرفتنی نیست و حتی یک ساعت معطلی در این مرز میتواند بر فعالیت بخش خصوصی اثرگذار باشد. آمادگی لازم برای شبانهروزی شدن فعالیتهای مرز دوغارون فراهم استو
وی با اشاره به اینکه تعامل با کشورهای همسایه از راهبردهای اصلی دولت جمهوری اسلامی ایران است، افزود: ایران با ۱۵ کشور همسایه خود روابط مطلوبی دارد و در این میان، افغانستان از جایگاهی ویژه و ممتازی برخوردار است. با وجود گستره تعاملات کنونی، حجم مبادلات اقتصادی میان دو کشور کافی نیست و باید با تلاش و همکاری مشترک، سطح این روابط را بهطور شایسته ارتقا دهیم.
مظفری وظیفه اصلی نهادهای دولتی ایران و افغانستان را فراهمسازی زیرساختها برای تسهیل فعالیتهای بخش خصوصی دانست و تصریح کرد: اگر خواهان امنیت پایدار در منطقه هستیم، باید توسعه ظرفیتهای اقتصادی را در اولویت قرار دهیم.
به گفته استاندار خراسان رضوی، ایجاد کنسرسیومهای مشترک و توسعه زیرساختهای منطقه آزاد دوغارون از جمله اقداماتی هستند که باید در این راستا در دستور کار قرار بگیرند. وی پیشنهاد کرد: ایجاد منطقه آزاد مشترک میان ایران و افغانستان، که بخشی از آن در خاک ایران و بخشی در خاک افغانستان قرار داشته باشد، میتواند بستر مناسبی برای تولید مشترک و صادرات منطقهای و جهانی فراهم آورد.
مظفری همچنین با اشاره به افزایش مراودات تجاری دو کشور در ماههای اخیر تصریح کرد: با توجه به ذخایر آبی مناسب افغانستان، میتوان بخشی از محصولات کشاورزی مورد نیاز ایران را از این کشور تأمین و پس از فرآوری و بستهبندی، به بازارهای بینالمللی صادر کرد.
لزوم جلوگیری از انسداد حسابهای بانکی صرافان افغانستانی
نورالدین احمد اسلامجار، والی هرات، ضمن استقبال از توافقات تجاری میان دو کشور اظهار داشت: توافق بر سر عبور و مرور روزانه دو هزار کامیون از مرز دوغارون و افتتاح قریبالوقوع خط آهن هرات–خراسان رضوی، که تاکنون ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، از مهمترین دستاوردهای مشترک ماست.
وی یکی از چالشهای جدی فعالان اقتصادی افغانستان را انسداد حسابهای بانکی صرافان این کشور در ایران دانست و تأکید کرد: مسدود شدن حسابهای صرافیها، مانعی بزرگ در مسیر تجارت و ترانزیت بوده و لازم است تا تدابیر جدی برای رفع این چالش اتخاذ شود.
اسلامجار، امنیت هرات را از مزیتهای شاخص این ولایت برشمرد و از سرمایهگذاران ایرانی دعوت کرد تا در فرصتهای کمنظیر این منطقه، مشارکت کنند.
وی افزود: با توجه به منابع غنی آب در افغانستان، کشت محصولات کشاورزی مورد نیاز ایران و صادرات دامهای اصلاحشده میتواند منافع دوطرفه چشمگیری به همراه داشته باشد.
اتصال تشکلهای اقتصادی؛ راهگشای توسعه مراودات دو سوی مرز
«محمود سیادت»، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان نیز در این جلسه اظهار داشت: چنانچه بتوانیم با همراهی اتاقهای بازرگانی خراسان رضوی و هرات، تشکلهای اقتصادی دو منطقه را در قالب برنامهای منسجم به یکدیگر متصل کنیم، شاهد شکلگیری زنجیرهای راهبردی برای توسعه روابط اقتصادی خواهیم بود.
وی حوزه معدن و کشاورزی را از مهمترین زمینههای همکاری مشترک دانست و تصریح کرد: اعلام آمادگی دولت سرپرست افغانستان برای حمایت از همکاریهای صنعتی، فرصت مغتنمی برای پیوند دانش، تجربه و سرمایهگذاری ایرانی با ظرفیتهای بالقوه افغانستان است.
دعوت افغانستان از سرمایهگذاران ایرانی برای توسعه زیرساختها و تولید مشترک
«یونس قاضیزاده»، رئیس اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات نیز با اشاره به ظرفیتهای بیشمار همکاری میان ایران و افغانستان، تأکید کرد: توازن تجاری میان دو کشور، دستیافتنی است به شرط آنکه نهادهای مسئول، حمایتهایی عملی و هماهنگ ارائه کنند.
وی افزود: توسعه زیرساختها طی سالهای اخیر در افغانستان شتاب گرفته و رفع بسیاری از بروکراسیهای گذشته، مسیر را برای جذب سرمایهگذاری خارجی هموار ساخته است. انتظار میرود گمرک دوغارون-اسلامقلعه نیز بهعنوان شاهراه ارتباطی دو کشور مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
قاضیزاده خط آهن خواف–هرات را از پروژههای شاخص تحرکبخش اقتصادی دانست و از آمادگی افغانستان را برای میزبانی از سرمایهگذاران ایرانی در بخشهای کشاورزی، صنایع تبدیلی، معادن و گردشگری سخن گفت. وی همچنین گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی را مسیری مؤثر برای اشتغالزایی جوانان افغانستان برشمرد و خواستار تسریع در اجرای تفاهمنامههای دانشگاهی و علمی شد.