به گزارش روابط عمومی اتاق ساری، نشست رئیس و اعضای صندوق نوآوری و شکوفایی، همچنین رئیس پارک علم و فناوری با رئیس اتاق و شرکتهای دانشبنیان بخش خصوصی استان در حضور مهدی خالقی مدیر امور مجلس و ذینفعان صندوق نوآوری و شکوفایی کشور به میزبانی اتاق ساری برگزار شد.
در این جلسه علی تقیپور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ساری با بیان اینکه ارتباط خیلی خوبی میتوانیم با تشکلها داشته باشیم، اشارهای به صندوق نوآوری و شکوفایی پارک علم و فناوری داشت و عنوان کرد که آگاهی از فعالیتها، ظرفیتها و مزایای این صندوق، مشخصشدن میزان، سقف و سود تسهیلات، و کمکی که میتواند برای فعالان اقتصادی داشته باشد، به همکاری بهتر دوطرف خواهد انجامید.
پارک علم و فناوری؛ شتابدهنده در تبدیل دانش به محصول
محمدکاظمیفرد رئیس پارک علم و فناوری مازندران با اشاره به گذشت 15 سال از تأسیس پارک علم و فناوری استان با این هدف که ایدههای نو را تبدیل به محصول کند، اضافه کرد که صندوق نوآوری و شکوفایی ذیل این پارک به عنوان شتابدهنده و کمککننده جهت به ثمر رساندن دانشها فعالیت دارد.
وی از بخش خصوصی خواست که چالشهای تکنولوژی را به سمت این نهاد بیاورند تا مشکلات را در قالب استارتآپها، مشاوره و آموزش به بهترین شکل ممکن حل کنند.
حمایت هزار میلیارد تومانی صندوق نوآوری از شرکتهای مازندران طی 7 سال
حمید امیرنژاد، سرپرست صندوق نوآوری و شکوفایی مازندران نیز این مجموعه را یک نهاد مالی مستقل و غیردولتی عنوان کرد که فعالیتش از سال 1397 با سرمایه سه میلیارد تومان آغاز شد و تاکنون نیز توانسته است نزدیک به یک هزار میلیارد تومان حمایت مالی از شرکتهای فناور استان داشته باشد.
عدم انحراف در 95 درصد از تسهیلات دانشبنیانها
در ادامه، مهدی خالقی مدیر امور مجلس و ذینفعان صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش مرتبط با قوانین و اسناد بالادستی حوزه دانشبنیان به یکسری از ظرفیتهای قانونی ازجمله قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان مصوب سال 1383، قانون جهش تولید دانشبنیان مصوب 1401 و قانون برنامه هفتم توسعه کشور اشاره داشت که به طور ویژه در قانون جهش تولید دانشبنیان؛ شرکتها تشویق شدند که به سمت نوآوری و دانشبنیان شدن بروند.
وی با اشاره به فعالیت 69 صندوق پژوهش و فناوری در کشور در سه محور تخصصی، استانی و دانشگاهی، اعلام کرد که این صندوقها در بخش تسهیلات، ضمانتنامه، سرمایهگذاری خطرپذیر، عاملیت و کارگزاری و توانمندسازی (آموزش، مشاوره، معرفی به نمایشگاههای خارجی) خدمات ارائه میدهند.
خالقی با بیان اینکه 95 درصد تسهیلاتی که تاکنون به شرکتهای دانشبنیان پرداخت شده؛ در جای خودش هزینه شده است، از کنترل پروژهها و همچنین بحث ودیعه 2.5 درصدی و تخفیف 30 درصدی کارمزد در ضمانتنامهها گفت و منبع اصلی فعالیتها در بخش ضمانتنامه را "دانش فنی" عنوان کرد که تبدیل به ریال (ارزشگذاری) شده و در واقع آورده فردی محسوب میشود.
درخواست بخش خصوصی از مدیرعامل صندوق نوآوری
در ادامه، تعدادی از صاحبان شرکتهای دانشبنیان مازندران ازجمله فولاد بهمن، پایانه صادراتی برنج، مدیران پلیمر، تورینه بافت، پاک ثمر و صنایع غذایی 111 به ارائه مختصری از فعالیتهای خود پرداختند و خواستار واقعیشدن عنوان "دانشبنیان" و همچنین حمایت از این قبیل شرکتها در کوتاهشدن فرآیند دانشبنیان شدن و ثبت اختراع و بازنگری در روشهای اجرا، جلوگیری از خروج ارز با حمایت از دانشبنیانها، جلوگیری از درخواستهای خارج از چارچوب در حوزه دانشبنیان، تسهیل در صدور مجوزات، تداوم همکاری و افزایش سطح همکاریها شدند.
جمعبندی و پاسخ به درخواستهای بخش خصوصی
مدیر امور مجلس و ذینفعان صندوق نوآوری و شکوفایی، در جمعبندی جلسه با تأیید طولانی بودن بروکراسی و فرآیندهای اداری اعلام کرد که البته این موضوع در صندوق نوآوری و شکوفایی کمتر و از سمت بانکها بیشتر است. با این حال فرآیندها به شکل سامانهای دنبال خواهد شد.
خالقی بحث خروج ارز را نیز مد نظر قرار داده و گفته که بیشترین آنها را در بخش سلامت داریم و به عنوان نمونه در یک مورد از محصولات به دنبال این هستیم که تا سه سال آینده با حمایتی که در حال انجام داریم حداقل از خروج 220 میلیون دلار ارز جلوگیری کنیم.
وی در خصوص صحبتهای سید اسماعیل یزدانپناه مدیرعامل پایانه صادراتی برنج کشور در خصوص تولید محصولات دانشبنیان و موانعی که بر سر راه دانشبنیان شدن شرکتها وجود دارد، تصریح کرد که اگر سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی استان بالای 300 میلیارد تومان باشد میتواند CBC تخصصی حوزه برنج راهاندازی کند چون امنیت غذایی از اولویتهای کشور است.
مدیر امور مجلس و ذینفعان صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: هیچ شخص حقیقی و حقوقی حق ندارد برای ارزیابی در خصوص اینکه شرکتی دانشبنیان شود یا خیر، مطالبهای داشته باشد؛ ضمن آنکه اعلام کرد: از سال 1392 تاکنون که بحث کارگزاران آغاز شده است؛ بیش از 101 همت خدمات توسط صندوق نوآوری و شکوفایی تسهیلات پرداخت شد اما بابت خدمات ارزیابی و نظارت، ریالی دریافت نکردیم.
خالقی از مدیران شرکتها خواست که به هیچ وجه فرمولاسیون محصولات خود را که اسناد محرمانه و اموال شرکت محسوب میشود را در اختیار فرد یا مجموعهای قرار ندهند.
وی با اشاره به اعلام همکاری مهرداد قلیپور مدیرعامل شرکت پاک ثمر میرود در خصوص اینکه آزمایشگاه خود را برای بحثهای پژوهشی در اختیار قرار میدهد، ضمن قدردانی از این رویکرد؛ اظهار کرد که در حوزه آبزیپروری در صورتیکه "هایتک" باشد آماده سرمایهگذاری هستیم.
مدیر امور مجلس و ذینفعان صندوق نوآوری و شکوفایی کشور در خصوص سقف و نرخ کارمزد تسهیلات این صندوق گفته؛ نرخ کارمزد از 2 تا 23 درصد است؛ 2 درصد با 3 میلیارد تومان تسهیلات برای شرکتهای خرد و نوپا و 100 میلیارد تومان برای شرکتهای بزرگ با سود 23 درصد، تعیین شده است.
در پایان پیشنهاد شد که این جلسات به صورت فصلی یا دورهای (2-3 ماه یکبار) بین پارک علم و فناوری (صندوق نوآوری و شکوفایی) و بخش خصوصی مازندران برگزار شود.