04 مرداد 1404
شناسه : 86187
لینک : https://otaghiranonline.ir/news/86187

در نشست شورای گفت‌وگوی آذربایجان غربی مطرح شد

رویه‌های فعلی برای توسعه پایدار تجارت مرزی بازنگری شود

در نشست شورای گفت‌وگوی استان آذربایجان غربی با حضور محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت، مسائل مرتبط با تجارت مرزی، ساماندهی کولبران و آخرین وضعیت صادرات و واردات استان بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق ارومیه، هفتاد و نهمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجان غربی با حضور محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و معاون وزیر صمت، قاسم کریمی رئیس اتاق ارومیه و دبیر شورای گفت‌وگوی استان، کمال حسین‌پور نماینده پیرانشهر و سردشت در مجلس شورای اسلامی، فرمانداران، جمعی از فعالان اقتصادی و مدیران دستگاه‌های اجرایی استان در محل اتاق ارومیه برگزار شد.

در ابتدای این نشست، قاسم کریمی، رئیس اتاق ارومیه با اشاره به شرایط خاص استان‌های مرزی بر لزوم تعریف سازوکارهای قانونی و حمایتی برای ساماندهی فعالیت کولبران تأکید کرد و گفت: نبود شغل پایدار، تغییر مکرر لیست کالاهای مجاز و عدم ثبات در سیاست‌های مرزی و گمرکی، ازجمله موانعی است که زندگی مرزنشینان را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

دبیر شورای گفت‌وگوی آذربایجان غربی همچنین خواستار اصلاح آیین‌نامه‌ها و توجه به خواسته‌های فعالان مرزی نظیر اصلاح مهلت ثبت آماری و در نظر گرفتن سهمیه فصلی برای کولبران به‌جای ماهانه شد و حمایت کامل اتاق بازرگانی را از تدوین راهکارهای اجرایی برای بهبود وضعیت معیشتی کولبران اعلام کرد.

در ادامه جلسه، رئیس اتاق ارومیه با اشاره به گزارش شورای ساماندهی مبادلات مرزی استان گفت: با تصویب و ابلاغ قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی و دستورالعمل‌های مرتبط با حساسیت بالا از سوی استاندار آذربایجان غربی پیگیری می‌شود و آخرین آمار ما نشان می‌دهد که بالغ‌بر ۶۳ هزار نفر کولبر در استان ثبت شده‌اند و ۴۸ کارگزار جدید به سامانه اضافه شده است و با توجه به زیرساخت‌های فراهم‌شده در بازارچه‌های مرزی، سامانه مربوطه آماده راه‌اندازی است.

وی همچنین افزود: تعرفه‌های گمرکی مربوط به این سامانه اخیراً از سوی گمرک کشور ابلاغ شده و بستر اجرایی برای آغاز رسمی فعالیت فراهم است.

در بخش دیگری از این جلسه، گزارشی از وضعیت تجارت خارجی استان ارائه شد که نشان داد در چهارماهه نخست امسال، بیش از یک میلیون و ۲۶۳ هزار تن کالا به ارزش ۶۸۴ میلیون دلار از گمرکات استان صادر شده است.

همچنین، بیش از ۷۷۶ هزار تن کالا به ارزش ۸۶۰ میلیون دلار از سایر استان‌ها از مبادی رسمی آذربایجان غربی خارج شده‌اند. واردات رسمی از طریق کارت‌های بازرگانی استان نیز در همین مدت ۱۰۷ هزار تن به ارزش ۳۲۵ میلیون دلار بوده است. صادرات مرزی (از طریق تعاونی‌های مرزنشین) نیز در حدود ۱۵۲ تن به ارزش ۷۸ میلیون دلار برآورد شده است.

این مقام مسئول در ادامه توضیح داد: استان آذربایجان غربی حدوداً دارای ۳۲ شرکت تعاونی مرزنشین فعال است که نقش مهمی در تجارت مرزی ایفا می‌کنند و باید با حمایت‌های هدفمند از ظرفیت آن‌ها بهره‌برداری بهتری انجام شود.

محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت نیز در این نشست با تأکید بر جایگاه راهبردی آذربایجان غربی در تجارت مرزی کشور، خواستار بازنگری در رویه‌های فعلی، طراحی سازوکارهای حمایتی نوین و افزایش تعامل نهادهای ملی و استانی برای توسعه پایدار تجارت مرزی شد.

این جلسه با جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده، بررسی پیشنهادات فعالان بخش خصوصی و تأکید بر پیگیری‌های ملی جهت تحقق مصوبات به پایان رسید.