23 شهریور 1404
شناسه : 86931
لینک : https://otaghiranonline.ir/news/86931

در گردهمایی سالانه فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران تأکید شد

توسعه اقتصادی بدون نقش‌آفرینی تشکل‌ها محقق نخواهد شد | مأموریت بنیادین تشکل‌ها، مطالبه‌گری مبتنی بر تولید محتوای تخصصی است

نواب رئیس اتاق ایران در گردهمایی سالانه فراکسیون تشکل‌های این اتاق مأموریت بنیادین تشکل‌ها را مطالبه‌گری مبتنی بر تولید محتوای تخصصی دانسته و بر اهمیت نقش‌آفرینی تشکل‌ها در توسعه اقتصادی تأکید کردند.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: توسعه اقتصادی کشور بدون نگاه و نقش تشکل‌ها امکان‌پذیر نیست و این نهادها بازوی تخصصی تصمیم‌سازان محسوب می‌شوند.

محمدرضا بهرامن در گردهمایی سالانه فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران، افزود: مسیر فعالیت تشکل‌ها روشن است و این نهادها باید بیاموزند چگونه از حقوق قانونی خود دفاع کنند. او ادامه داد: در هیئت‌رئیسه اتاق ایران تلاش می‌کنیم تشکل‌ها را به اوج برسانیم و انتظار داریم خود تشکل‌ها نیز وظایفشان را به‌درستی انجام دهند.

او با بیان اینکه نباید در تشکل‌ها صرفاً مصرف‌کننده باشیم، خاطرنشان کرد: تشکل‌ها باید به مجموعه‌های عملیاتی و اجرایی تبدیل شوند، چرا که کشور در شرایط دشوار اقتصادی، به‌ویژه پس از جنگ، قرار دارد.

بهرامن با اشاره به صدور برخی بخشنامه‌ها از جمله بخشنامه مالیاتی جدید برای پرداخت 6 ماهه و علی‌الحساب واحدهای تولیدی، گفت: ممکن است برخی اعضای شما نتوانند این دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های مالیاتی را اجرا کنند. تشکل‌ها باید برای دفاع از حقوق اعضای خود تلاش کنند.

او افزود: واحدهای تولیدی در بخش‌های برق، کشاورزی، معدن و پتروشیمی و.... هر یک معضلات خاص خود را دارند و تشکل‌ها باید هرچه سریع‌تر راهکارها و خروجی‌های عملی ارائه دهند تا روشن شود صدور برخی بخشنامه‌های موجود چه میزان آسیب‌زا هستند.

رئیس هیأت‌مدیره خانه معدن ایران تصریح کرد: اتاق ایران به تنهایی نمی‌تواند اقدامی اساسی انجام دهد و این تشکل‌ها هستند که می‌توانند اثرگذار باشند. برای بازگرداندن جایگاه واقعی تشکل‌ها، باید تلاش کنیم این فراکسیون قدرتمند عمل کرده و با رأی واحد از منافع جمعی حمایت کند.

به گفته او، نگاه تشکلی فراتر از نگاه بنگاه‌داری صرف است و مستلزم نوعی ازخودگذشتگی است؛ چرا که ممکن است منافع کوتاه‌مدت برخی اعضا آسیب ببیند، اما منافع بلندمدت همه حفظ خواهد شد.

هنر تشکل‌ها تبدیل تعارضات به تعاملات است

در ادامه این نشست، پیام باقری، نایب‌رئیس دیگر اتاق ایران تأکید کرد: تشکل‌ها بستر منافع جمعی و محلی برای بروز تعارضات هستند و هنر آن‌ها تبدیل این تعارضات به تعاملات است. او ماهیت تشکل‌ها را «وحدت در کثرت» توصیف کرد و گفت: نقطه قوت این نهادها در همگرایی میان واگرایی‌ها نهفته است.

باقری اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین نقاط قوت تشکل‌ها، مخرج مشترک تجربه، تخصص و دانش است و شبکه گسترده‌ای ذیل نام تشکل‌ها وجود دارد که ظرفیتی ارزشمند محسوب می‌شود. با این حال، او هشدار داد اگر مدیریت صحیح بر تشکل‌ها حاکم نباشد، منافع‌طلبی فردی، اختلاف و تنش جای اهداف جمعی را خواهد گرفت.

او با اشاره به ظرفیت‌های فردی در بستر فعالیت‌های گروهی گفت: تشکل‌ها زمینه بروز استعدادها و شایسته‌سالاری را فراهم می‌کنند و افراد در این مسیر به‌مرور توانمند می‌شوند. او همچنین «جانشین‌پروری» را یکی از مأموریت‌های مهم تشکل‌ها دانست که تاکنون در اتاق ایران و سایر تشکل‌ها کمتر مورد توجه بوده است.

باقری افزود: تشکل‌ها نقش تنظیم‌گر میان بخش خصوصی و حاکمیت را ایفا می‌کنند و مأموریت بنیادین آن‌ها، مطالبه‌گری مبتنی بر تولید محتوای تخصصی است. او تأکید کرد: باید پیشنهادهای منطبق با شرایط موجود را روی میز بگذاریم و سپس آن‌ها را مطالبه کنیم.

نایب‌رئیس اتاق ایران با بیان اینکه حدود یک‌سوم هیئت نمایندگان، فعالان تشکلی هستند، گفت: این ظرفیت می‌تواند جریان‌ساز باشد. او رابطه اتاق و تشکل‌ها را دوسویه دانست و خاطرنشان کرد: هر تشکل در وهله اول مأمور به اقدام است و سپس نتیجه.

باقری همچنین گفت: نباید در دام تفکر منفعت‌طلبانه گرفتار شویم. دیدگاه هیئت‌رئیسه اتاق نسبت به تشکل‌ها تقویتی و مشارکتی است و در این دوره تلاش شده سطح و افق پرواز تشکل‌ها ارتقا یابد.

او ساماندهی تشکل‌ها و آیین‌نامه اداره آن‌ها را از وظایف اتاق دانست و یادآور شد: کمیته بودجه با مشارکت نمایندگان تشکل‌ها و هیئت‌رئیسه تشکیل شده و بودجه تشکل‌ها بر همین اساس تعیین می‌شود. به گفته او، پرسش اساسی این است که آیا اتاق باید برای تشکل‌ها استراتژی تعیین کند یا هر تشکل باید خود برنامه و استراتژی داشته باشد و نقش اتاق را نیز در این استراتژی مشخص کند و بر این اساس دست به مطالبه گری بزند.

بازنگری اساسنامه فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران

فرشید شکر خدایی، دبیرکل فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران هم با ارائه گزارشی از عملکرد سال گذشته این فراکسیون، ادامه داد: در 7 سال گذشته به طور متوسط سالی 3 یا 4 تشکل ایجاد شده است و تأسیس و اضافه کردن تشکل به اتاق کار ساده‌ای نیست.

او با تأکید بر اهمیت مشارکت همه 170 عضو این فراکسیون در تصمیم‌گیری‌ها، گفت: یکی از اقداماتی آتی این فراکسیون، بازنگری اساسنامه آن است. برای این منظور کارگروهی شکل خواهد گرفت تا با رأی اعضای فراکسیون این تغییرات انجام شود.

حسین سلیمی، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران هم با بیان اینکه به نظر می‌رسد حضور افراد شایسته نهادها و شرکت‌های بزرگ در اتاق‌های سراسر کشور کمرنگ شده، افزود: ما باید شرایط را طوری تغییر دهیم که این علاقه‌مندی برای حضور در آن‌ها ایجاد شود. نباید رأی افرادی با این سابقه، با رأی کسانی که حتی 10 میلیون تومان هم مالیات نداده‌اند یکسان باشد.

علیرضا دانیالی هم با اظهار تأسف از تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه ملی پایین در ایران، گفت: رشد اقتصادی به دولت مقتدر توسعه‌گرا و بخش خصوصی منسجم نیاز دارد. اتاق ایران به عنوان مشاور قانونی سه قوه و با هدف تقویت جایگاه خود می‌تواند مسیر خروج از مشکلات را هموار کند. البته ما فقط 20 درصد جی دی پی را در دست داریم.

او افزود: ما برای اثربخشی بیشتر فراکسیون تشکل‌ها، نیازمند تحول در ساختار و اساسنامه آن هستیم.

در این نشست، انتقاد از اقدامات جزیره‌ای تشکل‌ها، ضرورت تعیین ملاک‌های ارزیابی عملکرد تشکل و تشکیل گروه مشاوران در فراکسیون برای مشاوره به تشکل‌ها از جمله برخی نکات مطرح شده از سوی اعضای فراکسیون تشکل‌های اتاق ایران بود.