رئیس سرمایهگذاری خارجی، با اشاره به انعقاد قرارداد هشت میلیارد دلار فاینانس با اگزیم بانک کره جنوبی گفت: ۲۹ تا ۳۰ میلیارد دلار فاینانس جدید در راه است که تا یک ماه آینده و با ۴ کشور اروپایی و یک کشور آسیایی امضا میشود.
محمد خزاعی در همایش بانکداری اسلامی گفت: 30 میلیارد منابع فاینانس در نظر گرفته شده است که در این راستا، همه بخشهای اقتصادی موظف به تأمین مالی هستند؛ لذا این مصوبه مجلس که به تائید شورای نگهبان رسیده باید از سوی کارگزاران اقتصادی اجرایی شود.
معاون وزیر اقتصاد افزود: رشد اقتصادی و تشکیل سرمایه بهعنوان یکی از متغیرهای مهم در آن، از اهمیت برخوردار است؛ این در حالی است که وجوه ناشی از فروش منابع طبیعی، پساندازهای اجباری همچون مالیات، پساندازهای اختیاری و شرکتهای بیمه در این میان، ازجمله منابع عرضه سرمایه به شمار میروند.
رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی گفت: سرمایهگذاری وقتی امکانپذیر است که منابع منجر به استفاده در تولید و اشتغال باشد و این چرخه ادامه یابد، لذا تشکیل سرمایه، جهتدهی آن و محافظت از سرمایهگذار به معنای جلوگیری از کاهش ارزش آن، مهم بوده و بهکارگیری درست و افزایش بهرهوری نیز از دیگر عوامل رشد سرمایه به شمار میروند.
وی تصریح کرد: در تمام دنیا بانکها نقش مؤثری در تمام موارد فوق داشته و محل سپردهگذاری امن و دریافت سود نیستند، بلکه مخزنی هستند که آبهای پراکنده را جمع و آن را به کانالهای مناسب و طراحی شده برای بهرهبرداری صحیح هدایت میکنند؛ این در حالی است که در کشورهای درحالتوسعه انباشت سرمایه صورت میگیرد.
به گفته خزاعی؛ برای پسانداز سرمایه و نحوه توزیع آن در اسلام توصیه زیادی شده است که بیشترین سهم توزیع نیز در چرخه تولید است، اما اگر نگاه دولت به بانکها بهعنوان یک خزانه برای تأمین مالی طرحها باشد، صدمه زیادی به بانکها خواهد خورد، این در حالی است که اگر درست هدایت شود، درخت اقتصاد را آبیاری خواهد کرد.
وی افزود: مسائلی از قبیل کاهش ارزش پول ملی، سلب اعتماد از نظام بانکی، تغییرات نرخهای ارز، بیمه سرمایهگذاری، کفایت سرمایه بانکها، ریسک رتبه اعتباری کشور و مواردی ازایندست، ازجمله مسائل مهم در نظام بانکی کشور به شمار میروند.
خزاعی با بیان اینکه هنوز هیچ موسسه اعتبارسنجی مشهوری با ایران ارتباط ندارد، گفت: استانداردهای بینالمللی مالی باید در نظام بانکی حاکم شده و شفافیت برقرار گردد، این در حالی است که تعامل و کار با سایر بانکها در داخل و خارج قابل چشمپوشی نیست، چراکه بدون همکاری نقلوانتقال صورت نمیگیرد، ضمن اینکه بحث صندوقهای ضمانت و ارتباط با آنها نیز مهم به شمار میرود.
وی افزود: قرارداد هشت میلیارد یورو خط اعتباری با اگزیم بانک کره به امضا رسیده، درعینحال ۲۹ تا ۳۰ میلیارد دلار قرارداد فاینانس تا یک ماه آینده و با ۴ کشور اروپایی و یک کشور آسیایی امضا خواهد شد. این در حالی است که مذاکرات طولانی برای آن انجام شده و روی کلمه به کلمه آن در بانک مرکزی تلاش کرده تا به نتیجه رسیده است؛ معنای این امضای قرارداد، بدهکار شدن کشور نیست، بلکه به این معنا است که با اگزیم بانک کره یا اوربانک اتریش یا ملی بانکهای ایتالیا، قرارداد خط اعتباری منعقد شده و ضمانتنامههای آن نیز طی شده است.
خزاعی گفت: اگر شورای اقتصاد و بانک مرکزی و سازمان سرمایهگذاری خارجی این تسهیلات را تائید کنند، آنگاه بنگاهها میتوانند از این هشت میلیارد یورو و ارقامی تا ۳۰ میلیارد دلار استفاده کنند.
وی اظهار داشت: در یک ماه آینده ۲۹ تا ۳۰ میلیارد دلار فاینانس که از قبل مذاکرات نفسگیر آن صورت گرفته بود، به امضا خواهد رسید. البته تمام اینها در شرایطی است که مشکل خاصی در عرصه بینالمللی برای ایران پیش نیاید.
خزاعی گفت: نکته قابلتوجه این است که این اتفاق خوب سیاسی تنها با همراهی سیستم بانکی امکانپذیر است و البته بحث شفافیت مالی و تکنولوژی مالی نیز در آن مهم به شمار میرود، این در حالی است که زبان بانکها در عرصه بینالمللی متفاوت از زبان ۵ سال پیش است؛ به این معنا که یک قرارداد مالی در دوره قبل که در سازمان سرمایهگذاری خارجی حضور داشتم، حداکثر ۳۰ صفحه بود، اما اکنون ۱۰۰ تا ۱۵۰ صفحه سند تهیه میشود.
خزاعی گفت: حضور ایران در مجامع مالی بینالمللی بسیار مهم است و نباید از آن غافل ماند. این در حالی است که ایران ازنظر سیاسی و فرهنگی و اقتدار نظامی، در جایی قرار گرفتیم که امروز نمیشود راجع به روسیه و اتفاقات منطقه، حرف زد بدون اینکه ایران را در نظر گرفت. البته در سال 2010 تا 2012 ایران تلاش میکرد که در جلسات مرتبط با سوریه حضور داشته باشد، اما اکنون تا ایران نباشد، جلسهای برگزار نخواهد شد.