نوامبر سال گذشته سیستم پیامرسان سوئیفت تحت فشارهای آمریکا مجبور شد دسترسی بانکهای ایرانی به این سامانه را که به دنبال توافق اتمی سال ۲۰۱۵ مجدداً برقرار شده بود، قطع کند. سیستم سوئیفت یک سامانه ارتباطی بینبانکی جهانی است که در سال ۱۹۷۳ در بلژیک تأسیس و چهار سال بعد بهطور رسمی راهاندازی شد.
به گزارش اسپوتنیک، یوری یوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه به خبرنگاران گفت که ایران و روسیه در حال برنامهریزی بر سر استفاده از سیستم پیامرسان مالی روسی مشابه سوئیفت و سیستم ایرانی «سپام» بهعنوان جایگزین سیستم سوئیفت و محافظت از روابط دوجانبه خود در برابر تحریمهای دیگر کشورها هستند.
یوشاکوف افزود: بهمنظور مراقبت از تجارت دوجانبه و روابط اقتصادی، در حال ارزیابی اقدامات لازم نظیر استفاده از ارزهای ملی و اتصال سیستم پیامرسان مالی روسیه و ایران به یکدیگر هستیم.
ایران در سال ۱۳۷۰ به عضویت سوئیفت درآمد اما به دلیل تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا بر ضد برنامه هستهای ایران در سال ۱۳۹۰ دسترسی بانکهای ایرانی به این سیستم قطع شد. به دنبال امضای برجام در تیرماه ۱۳۹۴، دسترسی بانکهای ایرانی مجدداً به این سامانه برقرار و پس از خروج آمریکا از این توافق و بازگشت یکجانبه تحریمها، مجدداً سوئیفت تصمیم به قطع همکاری با بانکهای ایرانی گرفت.
طبق اعلام گمرک روسیه، در هفتماهه نخست امسال، ایران و روسیه با یکدیگر ۱.۳۳ میلیارد دلار مراوده تجاری داشتهاند که از این بین، سهم صادرات روسیه به ایران حدود ۱ میلیارد دلار و صادرات ایران به روسیه ۳۳۳ میلیون دلار بوده است. مبادلات دوجانبه ایران و روسیه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۲۴ درصد افزایش داشته است.