رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

حمیدرضا صالحی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

ایران با تغییر رویکردها به بازیگر اصلی در حوزه گاز منطقه تبدیل می‌شود

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با انتقاد از بی‌توجهی نسبت به اهمیت گسترش صادرات گاز، خواستار تسریع در نهایی شدن اساسنامه شرکت ملی گاز است.

سارا ترابی

خبرنگار
09 آذر 1399 - 10:38
کد خبر : 35507
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به سطح بالای ذخایر گازی ایران و توانایی کشور در درآمدزایی قابل‌توجه از این منابع بر لزوم تغییر رویکردها و پارادایم حاکم بر کشور تأکید کرد. به اعتقاد او ایران می‌تواند با صادرات این محصول در راستای سرمایه‌گذاری‌های طولانی‌مدت به‌ویژه در بین همسایگان خود قدم بردارد.

حمیدرضا صالحی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران، صادرات گاز به عراق و تولید برق در این کشور را یک سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت در این کشور و در راستای دیپلماسی ایران دانست و تأکید کرد: چنین سرمایه‌گذاری‌هایی را می‌توان در دیگر کشورهای منطقه نیز کلید زد. نکته اینجاست که باید به‌موقع تصمیم بگیریم و نقش داشته باشیم. ترکیه امروز با میدان گازی که در دریای سیاه پیدا کرده به‌زودی وارد عراق و نخجوان که امروز در اختیار ایران است، خواهد شد. اگر اقدام جدی از سوی ایران صورت نگیرد، رقبا جایگزین خواهند شد و بازارهای خود را از دست می‌دهیم.

این فعال اقتصادی با بیان این مطلب که ایران می‌توانست با استخراج و صادرات منابع گازی محبوس و ارزان‌قیمت ترکمنستان، درآمدزایی خوبی داشته باشد و درعین‌حال به تقویت روابط خود با این کشور کمک کند، گفت: متأسفانه این فرصت از دست رفت و با سرمایه‌گذاری کلانی که انجام شد خط لوله تاپی کشیده شد و قرار است منابع گازی ترکمنستان از این طریق به افغانستان، پاکستان و درنهایت به هند صادر شود.

به اعتقاد او برنامه‌ریزی خوبی درباره سرمایه‌گذاری در ترکمنستان و ایجاد خط لوله انتقال گاز این کشور به دیگر مناطق صورت نگرفت و امروز حتی در مورد میزان گازی که در زمستان‌های قبل از این کشور وارد کردیم، دچار مشکل شدیم و بدهکار هستیم. به‌هرحال برای تبدیل ایران به هاب انرژی باید اقدام جدی صورت گیرد. چون منابع بزرگی در اختیار داریم و با لوله‌کشی به کشورهای شرق مانند پاکستان و هند و در غرب مانند عراق و حتی کشورهای اروپایی از طریق مدیترانه و دریای سیاه، قادریم نقش خود را به‌عنوان بازیگر اصلی گاز منطقه تثبیت کنیم.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ضمن تأکید بر ورود به بازارهای منطقه، حفظ سهم خود در بازارهای مختلف را نیز بسیار مهم برشمرد و یک‌راه برای تقویت نقش‌آفرینی ایران در موضوع صادرات گاز را توجه به دیپلماسی و ورود موضوعات انرژی به رایزنی‌های دیپلماتیک کشور دانست.

او تصریح کرد: امروز علاوه بر وزیر نفت و نیرو، وزیر خارجه نیز باید در مورد انرژی صاحب‌نظر باشد و به کمک دیپلماسی اقتصادی حضور ایران در بازارهای منطقه را تقویت کند. دراین‌بین بخش خصوصی نیز نقت پررنگی به عهده دارد چراکه می‌تواند به کمک روابط خود در دیگر کشورها بازار سازی کرده و اجرای پروژه‌ها را تسهیل کند.

صالحی ادامه داد: دولت می‌تواند حامل‌های انرژی را تا لب مرز آورده و از آنجا به بعد بخش خصوصی ورود کرده و محور کار قرار بگیرد. مانند همان کاری که دولت ترکیه انجام داده و حامی کامل بخش خصوصی است. ارتباط‌های خارجی را باید به بخش خصوصی سپرد.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران اظهار کرد: اگر قرار باشد ایران در این بخش موفق عمل کند باید نوع رویکردها و پارادایم خود را تغییر دهد. البته همچنان اساسنامه شرکت ملی گاز نهایی نشده است، با نهایی شدن آن جایگاه و نقش این سازمان مشخص خواهد شد و می‌تواند به پیشبرد اهداف در این حوزه کمک کند. لازم است در وزارتخانه و مجموعه‌های فعال، گاز به‌عنوان یک سرمایه شناخته شود و برای آن ارزش‌افزوده ایجاد کنند؛ در بازارهای همسایه سرمایه‌گذاری و نیروگاه بزنیم و به کمک منابع گازی صادر شده برق و یا محصولات پتروشیمی تولید کنیم. از طریق این منابع گازی خود را برای حضور بلندمدت در بازارها به کار می‌بندیم.

صالحی گفت: در حال حاضر اساسنامه شرکت ملی گاز که در مردادماه نشستی درباره آن داشتیم و پیشنهادهای خود را درباره آن تهیه کردیم در کمیسیون انرژی مجلس در دست بررسی است و دنبال می‌کنیم.

در همین رابطه