هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 4 آذر 1403

پایگاه خبری اتاق ایران گزارش می‌دهد

چاره‌اندیشی برای رشد 42 درصدی پایه پولی در جلسه غیرعلنی مجلس

بنابر اعلام بانک مرکزی رشد پایه پولی به 42 درصد رسیده و خالص بدهی دولت به این بانک هم 250 درصد رشد کرده؛ مجلس با برگزاری جلسه غیرعلنی به‌دنبال چاره‌ای برای رفع این مشکل است.

18 مهر 1400
کد خبر : 39872
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

جلسه غیرعلنی مجلس با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه برای بررسی کسری بودجه و افزایش تورم برگزار شد. هنوز از جزییات این جلسه اطلاعی در دست نیست اما با توجه به تازه‌ترین آمار اعلامی بانک مرکزی می‌توان فهمید که چرا مجلس تصمیم به برگزاری این جلسه غیرعلنی گرفته است.

طبق اعلام بانک مرکزی رشد پایه پولی  در مردادماه امسال به شکل بی‌سابقه‌ای در 10 سال گذشته به 42 درصد رسیده است. رشد پایه پولی که محصول ناترازی منابع و مصارف بودجه است از دو طریق ایجاد شده است: اول تحت تاثیر رشد ذخایر خارجی بانک مرکزی؛ چرا که تامین منابع دولت از طریق صندوق توسعه ملی بدون دسترسی به منابع ارزی صورت گرفته و دوم تحت تاثیر استقراض مستقیم دولت از بانک مرکزی؛ چرا که براساس آمار جدید بانک مرکزی در پنج ماه نخست امسال، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی ۲۵۰درصد رشد کرده است تا منابع بودجه‌ای از طریق استقراض مستقیم از بانک مرکزی تامین شود.

این ارقام بیش از هر چیز تداوم کسری بودجه و رشد تورم در اقتصاد ایران را گوشزد می‌کنند. موضوعی که مجلس را به چاره‌اندیشی واداشته است.

بر همین اساس مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به برگزاری جلسه غیرعلنی امروز مجلس به خانه ملت گفته است : این نشست با حضور میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار شده و مباحثی در خصوص قانون بودجه سال جاری و مسائل مرتبط با کسری اعتبارات مورد بحث و بررسی گرفت.

در 8 سال گذشته مصارف بودجه 10 برابر شده است

بعد از علنی شدن جلسه هم مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: مشکل اساسی امروز کشور بحث کسری بودجه است. به طوری که در پایان سال ۹۱ که مصارف کشور ۸۹ هزار میلیارد تومان بوده به یکباره در بودجه ۱۴۰۰ به ۹۳۷ هزار میلیارد تومان در سقف یک،و هزار و ۲۷۷ هزار میلیارد تومان  در سقف دو می‌رسیم یعنی در طول ۸ سال شاهد رشد حدود ۱۰ برابری مصارف هستیم که این نشان دهنده این است که ۱۴۰۰ را باید با تدبیری بیشتری اداره کرد. 

میرکاظمی خاطرنشان کرد: وقتی در سال ۹۹ منابع پایدار کشور ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است، نمی‌شود یکباره در سال ۱۴۰۰ به ۹۳۷ هزار میلیارد تومان مصارف در کشور برسیم. لذا کنترل‌های لازم شروع شده و جلوی ریخت‌وپاش‌ها گرفته شده است. ما در بخش هزینه‌ها به صورت انقباضی عمل می‌کنیم. بدهی بالایی از سنوات قبلی به دولت منتقل شده و امروز بدهی‌های  بالایی به بانک مرکزی، سازمان تامین اجتماعی و صندوق توسعه ملی داریم که در حال مدیریت آنها هستیم. 

او تاکید کرد: در این راستا ماه گذشته اولین ماهی بود که پرداخت‌ها بدون خلق پول صورت گرفت و همین روند ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر نتیجه عملکرد بودجه نویسی در سنوات گذشته رشد مصارف، تورم بالای ۲۲ درصد نرخ پایین سرمایه گذاری می باشد که همه این موارد بر ضرورت اصلاح ساختار بودجه دلالت دارد. 

میرکاظمی  در ادامه با اشاره به برنامه‌ریزی برای اصلاح ساختار بودجه سال ۱۴۰۱ گفت: در تلاش هستیم تا بودجه سال آتی با همکاری بین دولت و مجلس با بهترین نوع ساختار تهیه شده و بودجه‌ای بر محور برنامه و قابل رصد و نظارت باشد.  امروز کسی مسئولیت مشکلات را قبول نمی‌کند تورم در جامعه رشد کرده سطح درآمد خانوار کاهش یافته و اقتصاد کشور از سال ۹۰ کوچک‌تر شده این نوع ساختار بودجه پاسخگوی مشکلات کشور نیست. ما به دنبال این هستیم که تمام دستگاه‌ها و استان‌ها در برابر مطالبات و درآمدها پاسخگو باشند و نقش هر کدام در رشد شاخص‌های کلان اقتصادی مشخص گردد و در پایان هر ماه عملکرد آنها قابل نظارت باشد. 

او در پایان گفت: آنچه توافق شده این است که ادامه روند گذشته به صلاح کشور نبوده و باید طرحی نو را پیش بگیریم اصلاح ساختار بودجه دو ماه است در سازمان شروع شده و ما به دنبال تبدیل بودجه‌نویسی بر مبنای ردیف به بودجه‌نویسی مبتنی بر برنامه‌ها هستیم و رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی از مهم‌ترین محورهای ما در اصلاح ساختار است. مدیریت تورم و به گردش درآوردن چرخ‌های اقتصادی در اولویت ماست در کنار مذاکرات خارجی، اقدامات داخلی برای بهبود زندگی مردم با جدیت دنبال می‌شود.

در همین رابطه