دیروز کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب وکارهای نوین و دانش بنیان اتاق ایران به ریاست افشین کلاهی میزبان رئیس و کارشناسان سازمان فضایی ایران بود.
در این نشست، تفاهمنامه همکاری میان سازمان فضایی ایران و سندیکای شرکتهای شناسایی و مکانیابی رادیویی مبنی بر ازادسازی تصدیگری در حوزه صنعت فضایی و بستر سازی برای ورود سرمایهگذاران بخش خصوصی به این صنعت به امضا رسید.
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به اینکه ایران رتبه اول منطقه را در تولید علم و همچنین در خودکفایی ساخت، پرتاب و بهرهبرداری از ماهواره دارد، گفت: ما بیشترین دانشآموخته و دانشجوی هوا فضا را تربیت کردهایم که کشورهای دیگر به دنبال جذب آنها هستند اما تلاش ما بر این است تا با آزادسازی تصدیگری در حوزه صنعت فضایی، زمینه را برای سرمایهگذاری و فعالیت بخش خصوصی در صنعت فضا مهیا کنیم و این نیروها در داخل کشور به کار بگیریم.
مرتضی براری در مراسم امضای تفاهمنامه مابین سازمان فضایی و بخش خصوصی افزود: در اساسنامه سازمان فضایی ایران، این سازمان حاکمیتی و دارای نقش رگولاتوری است و مهمترین اولیت ما در فعالیتهای آینده حذف تصدیگری دولت در فعالیتهای اقتصادی این حوزه و باز گذاشت راه ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی اعم از داخلی خارجی است.
او با اشاره به اینکه در بسیاری از کشورها تصدیگری دولت در حوزه مخابرات ماهوارهای آزاد شده است، افزود: در ایران نیز ما به زودی آگهی آزادسازی اپراتورهای تلفن ماهوارهای را آگهی میکنیم و شرکتهای خصوصی اجازه پیدامیکنند با اخذ پروانه وارد این بخش از صنعت فضایی شوند.
برابری با اشاره به اینکه بانکهای آمریکایی تا 85 درصد سرمایهگذاری در ماهوارهها را به صورت فاینانس تأمین مالی میکنند، تصریح کرد: عمر مفید یک ماهواره 15 سال برآورد میشود که 5 سال اول آن بازگشت سرمایه، 5 سال دوم سود عملیات و 5 سال سوم به عنوان تأمین هزینه ساخت و پرتاب ماهواره بعدی مدنظر قرار میگیرد و سودده بودن فعالیت در این حوزه باعث شده بانکها نقش پررنگی در قبول تأمین مالی آن داشته باشند.
رئیس سازمان فضایی ایران همچنین با اشاره به اینکه آزادسازی تصدیگری اپراتور ماهواره سنجشی نیز در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: آئین نامههی مربوط به پروانه فعالیت در این حوزه تدوین شده و مراحل تصویب آن در کمیسیون تنظیم مقررات پیگیری میشود و امیدواریم فرصتهای سرمایهگذاری برای ورود بخش خصوصی تدوین کنیم.
براری تاکید کرد: سازمان فضایی ایران به عنوان نماینده دولت در این عرضه امادگی دارد هر جا که شرکتهای بخش خصوصی احساس کنند به امکانات یا داده در حوزه فضایی نیاز دارند برای آنها تهیه و مهیا کنیم.
به گفته او در حوزه سرمایهگذاریهای فضایی بخش خصوصی، دولت میتواند تا 20 درصد سرمایهگذاری کند و اپراتورهای بینالمللی نیز تا سرمایهگذاری 49 درصدی آزاد هستند چراکه این حوزه یک بازار بینالمللی است و حضور اپراتورهای خارجی در آن میتواند به بازاریابی و فروش کمک کند.
براری با تأکید بر اینکه ما همه اطلاعات غیرحاکمیتی خود را باز میکنیم و دادههای مورد نیاز کسبوکارهای صنعت فضایی را نیز فراهم خواهیم کرد، افزود: در حوزه تأمین مالی نیز مذاکراتی انجام شده و صندوق توسعه ملی تا سقف 80 درصد سرمایه مورد نیاز را تسهیلات ارزی با سود 3.5 درصد پرداخت میکند که بازپرداخت آن 4 سال تنفس دارد و بعدازآن ظرف 4 سال باید تسویه شود.
به گفته او حتی شرکتهای خارجی سرمایهگذاری در این صنعت نیز تا 80 درصد سرمایهگذاری را میتوانند از صندوق توسعه تسهیلات دریافت کنند.
افشین کلاهی، رئیس کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب وکارهای نوین و دانش بنیان اتاق ایران در این نشست گفت: سرمایهگذاری در صنعت فضایی به ویژه در شرایط تحریم نیازمند عشق واقعی یا ریسکپذیری بسیار بالاست اما به هر حال پیشرفت تکنولوژی همچنان ادامه دارد و به زودی در کشور ما نیز خلأ خدمات فضایی احساس خواهد شد پس شرایط فعلی بهترین زمان برای سرمایهگذارید رحوزه صنتعت فضایی است.
کلاهی با اشاره به اینکه حوزه دادههای مکانیابی بازار بسیار بزرگی است که البته با اعمال تحریمها بخشی از آن برای فعالان ایرانی بسته میشود اما سرمایهگذاری در این بازار با چشمانداز روشن فرصت خوبی محسوب میشود.
علی صادقی نائینی، معاون کاربرد سازمان فضایی ایران با ابراز امیدواری نسبت به همکاری مفید و پرثمر سازمان فضایی ایران و بخش خصوصی برای آزادسازی تصدیگری سرمایهگذاری در صنعت فضایی، گفت: این تفاهمنامه با سندیکای شرکتهای شناسایی و مکانیابی رادیویی که در زمینه ساخت نویگیتور (Navigator) خودرویی و نقشههای مسیریابی فعال هستند امضا شده و تلاش میکند کار بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و تولید محتوا و سختافزار در این صنعت را هموار کند.