نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: پولشویی اتفاقی مسلم در اقتصاد ایران است و باید جلوی تراکنشهای مالی منجر به پولشویی و قاچاق در کشور گرفته شود.
پدرام سلطانی شامگاه یکشنبه در همایش فرصتها و تهدیدهای صنعت پوشاک در شرایط تحریم در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران افزود: وقتی قوانین بد در جامعه جاری میشوند و نظارتهای نادرستی وجود دارد شهروندان به شهروندانی سرپیچیکننده از قانون تبدیل میشوند و همواره جلوی افراد قانونمدار میایستند.
وی گفت: در چنین محیط کسبوکاری، انتظار رونق وجود ندارد و همچنین امکان رقابت ما با سایر کشورها فراهم نمیشود. در شرایط کنونی تولید کننده باید ماهها در انتظار ترخیص مواد اولیه باشد و فرصتهای تولید برای صادرات را به راحتی از دست بدهد، اما در عوض دولت به فریاد بخش خصوصی توجهی ندارد.
سلطانی بیان داشت: با وجود اینکه در شرایط ویژه تحریمهای شدید قرار داریم و و قبلاً نیز تحریم را تجربه کردهایم، اما نتوانستیم مدیرانی که مناسب با شرایط تحریم کشور را اداره میکنند تربیت کنیم.
وی ادامه داد: نمونه این موضوع زلزله کرمانشاه است که پس از یک سال و با وقوع زلزلهای دیگر تازه به یادمان میافتد که مردم در این مناطق زیر چادر زندگی میکنند.
سلطانی تأکید کرد: مشکل از خود ماست که نمیتوانیم مدیریت بحران و مدیریت پس از بحران داشته باشیم و وحدت فرماندهی نیز وجود ندارد و نظیر این موضوع برای تحریمها نیز در حال اتفاق افتادن است و مشخص نیست ستاد مبارزه با تحریم کجاست؟
وی ادامه داد: چرا در این شرایط باید گمرک مواد مورد نیاز تولیدکنندگان را پنج تا ۶ ماه نگه داشته و چرا باید در این شرایط ثبت سفارشها اینقدر پیچیده شود؟ در چند دهه گذشته با مشکلاتی مضمن و پایدار در اقتصاد کشور مواجه شدهایم که راهکارهایمان برای آنها تکراری بوده که از جمله آنها قاچاق کالاست.
وی با بیان اینکه امروز موضوع قاچاق سیاسی شده، به معضل پولشویی نیز اشاره کرد که اتفاقی واقعی و مسلم در اقتصاد ماست.
نایب رئیس اتاق ایران بیان داشت: قاچاق با پول کثیف شکل میگیرد؛ بهطور نمونه قاچاق سوخت در مرزها به فراوانی انجام میشود و پول آن صرف خرید پوشاک قاچاق و ورود آن به داخل کشور میشود. تصور اشتباه در این میان این است که گویی با بالا بردن تعرفه میتوان جلوی قاچاق را گرفت.
سلطانی بهطور نمونه به وجود دستههای اسکناس ۵۰۰ یورویی در کشور اشاره کرد و گفت: این در حالی است که در خارج از کشور اگر فروشندهای اسکناس ۵۰۰ یورویی دست خریداری ببینند حتماً با پلیس تماس میگیرد.
به گفته این فعال اقتصادی، باید جلوی تراکنشهای مالی منجر به پولشویی و قاچاق در کشور گرفته شود.
سلطانی افزود: پولشویی در همه کشورها وجود دارد اما با مکانیسمهایی نظیر قانون مالیات بر ارزش افزوده و یا انجام فروش با استفاده از صندوقهای مکانیزه فروش، به کنترل آنها پرداختهاند.
وی بر لزوم بهبود محیط کسبوکار تأکید کرد و یادآور شد: هزینه تمام شده تولید در کشور بالاست اما متاسفانه ساختار فکری مدیران بر مبنای اعتماد به بخش خصوصی نیست. امروز شاهدیم کشورهایی در کسبوکار خود موفق بودهاند که دولتهایشان را الکترونیکی کرده و نظارت را در همه فرایندها به انجام رساندند.
سلطانی خاطرنشان کرد: در راستای اینکه مواد اولیه داخلی از جمله محصولات پتروشیمی مورد نیاز صنعت پوشاک را در چرخه وارد کنیم یا برایش سازوکاری تعریف کنیم که به قیمت ارزان به دست مصرف کننده ایرانی یعنی همان تولیدکننده برسد، ۲ سال کار کردهایم و بیش از یک سال است که بسته پیشنهادی به دولت ارائه کرده و گزارشهای کارشناسانه دادیم اما توجهی نمیشود. این در حالی است که تولیدکننده کشور ترکیه مواد اولیه را ارزانتر از ایرانیها میخرد، زیرا برای افزایش صادرات خود انواع و اقسام توجیهات را دارد.
به گفته این فعال اقتصادی، باید ساز و کارهای مالیاتی و تشویقی برای صنایع بزرگ کشور به گونهای باشد که انگیزهشان برای دادن مواد اولیه به بخش خصوصی داخلی بیش از صادرات باشد.
وی ابراز امیدواری کرد دولت این جسارت را داشته باشد که بتواند این گروههای قدرتمند را متوجه این موضوع کند و تصمیمی بگیرد که به نفع اقتصاد کشور باشد.
سلطانی تاکید کرد: طرحهای مبارزه با تحریم باید از صنایع کوچک و متوسط بگذرد و دولت نیز به آن توجه داشته باشد در غیر این صورت با مخاطرات زیادی برای تولید مواجه میشویم.