اسحاق جهانگیری در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای که صبح امروز برگزار شد، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راه توسعه و رفاه کشورهای منطقه از مسیر همکاری های اقتصادی و تجاری میگذرد و ایران آماده است تا با ابتکارات منطقه ای در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در جریان سفر به ازبکستان، در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای شرکت کرد و به ارایه سخنرانی پرداخت.
جهانگیری در این اجلاس در خصوص اهمیت سازمانهای منطقه ای و ضرورت های مقابله با یکجانبه گرایی ، مطالب خود را ارایه و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راه توسعه و رفاه کشورهای منطقه از مسیر همکاری های اقتصادی و تجاری میگذرد و ایران آماده است تا با ابتکارات منطقه ای در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.
به باور معاون اول رئیس جمهور، برجام یک الگوی کارآمد و موفق دیپلماسی چندجانبه است که در چارچوب مذاکرات دشوار و طولانی ایران با شش قدرت موثر جهان به نتیجه رسیده و بدیهی است استمرار برجام تنها با تعادل در اجرای تعهدات از سوی تمامی طرفها و برخورداری جمهوری اسلامی ایران از مزایای اقتصادی برجام مقدور خواهد بود.
مهمترین نکات کلیدی معاون اول رئیس جمهوری به شرح زیر است:
- نظام جهانی ناگزیر است در مواجهه با مسائل نوظهور اقلیمی، بین المللی و منطقه ای برپایه چندجانبه گرایی و همکاری های مشترک کلیه اعضای جامعه جهانی عمل کند.
- برجام یک الگوی کارآمد و موفق دیپلماسی چندجانبه است که در چارچوب مذاکرات دشوار و طولانی ایران با شش قدرت موثر جهان به نتیجه رسید و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز پشتوانه آن شد.
- اقدامات زورمدارانه و یک جانبه آمریکا در اعمال تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران، مصداق بارز تروریسم اقتصادی و نقض فاحش اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است و از این رو جامعه بینالمللی در این زمینه مسئولیت دارد.
- استمرار برجام تنها با تعادل در اجرای تعهدات از سوی تمامی طرف ها و برخورداری جمهوری اسلامی ایران از مزایای اقتصادی برجام مقدور خواهد بود.
- نظام دریانوردی در تنگه هرمز بر پایه «عبور بی ضرر» کلیه شناورها، بدون تبعیض بوده است.
- جمهوری اسلامی ایران هرگونه اقدام لازم جهت حفاظت از امنیت این تنگه و حراست از مرزهای آبی خود را جزو حقوق حاکمیتی خود میداند و هرگونه اقدام در جهت امنیتی سازی دریانوردی آزاد را نمی پذیرد.
- طرح ابتکاری «صلح هرمز» که توسط رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه گردید، فرصت مناسبی برای دستیابی به صلح پایدار، همکاری و مشارکت جمعی کشورهای منطقه، تضمین امنیت انتقال انرژی و کشتیرانی و تبادلات تجاری جهان با منطقه است.
- جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راه توسعه و رفاه کشورهای منطقه از مسیر همکاری های اقتصادی و تجاری میگذرد و ایران آماده است تا با ابتکارات منطقه ای در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.
- موقعیت جغرافیایی ایران امکان اتصال ترانزیتی کشورهای مختلف در غرب و شرق و شمال و جنوب را فراهم میسازد و ما علاقمندیم از این موقعیت راهبردی برای کمک به توسعه پایدار و رشد کشورمان و همگرایی اقتصادی سایر کشورهای منطقه به بهترین نحو استفاده کنیم.
- با سرمایه گذاری های عظیم، کریدورهای مختلف حمل و نقل و ترانزیت جادهای و ریلی نظیر کریدور شمال – جنوب، کریدور خلیج فارس – دریای سیاه، کریدور شرق ایران با محوریت توسعه بندر چابهار، کریدورهای جادهای و ریلی مصوب اکو و همچنین کریدورهای هوایی برای تسهیل حملونقل ترانزیتی ایجاد شده است.
- موافقتنامه موقت ترتیبات تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به امضا رسیده است که با اجرایی شدن مرحله اول آن، ترتیبات تجارت ترجیحی بین ایران و اعضای اتحادیه برقرار میشود و در آیندهای نزدیک به سمت تجارت آزاد منطقهای حرکت خواهیم کرد.