اولین همایش «شکلدهی آینده سیاستگذاری پولی و بانکی با نگرش بخش خصوصی» با میزبانی از چهرههای شاخصی از اقتصاددانان، کارشناسان و فعالان اقتصادی، به همت کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران برگزار شد.
در این همایش ضمن تشریح وضعیت فعلی نظام پولی و بانکی کشور، پیشنهادهایی هم برای اصلاح این وضعیت ارائه شد.
در پایان همایش، بیانیهای نیز مبتنی بر نگرش بخش خصوصی در زمینه الزامات سیاستگذاری در نظام پولی و بانکی منتشر شد که متن آن به این شرح است:
متن کامل بیانیه اولین همایش شکلدهی آینده سیاستگذاری پولی و بانکی با نگرش بخش خصوصی به این شرح است:
سیاستگذاری مدرن نیازمند نگرش مدرن است، سیاستگذاری پولی و بانکی خوب نیازمند تأمین چندضلعی است که از شفافیت شروع میشود، شفافیت در سیاستگذاری پولی و مالی موجب روش شدن مسیر حرکت فعالان اقتصادی و سایر ذینفعان خواهد شد، دومین عامل سیاستگذاری بهینه ساده و روان بودن آن است، بهگونهای که برای تمام فعالان اقتصادی و ذینفعان روش بوده و اجرای آن عاری از پیچیدگیهای فرصت سوز باشد، همچنین سیاستگذاری پولی و مالی مدرن باید مبتنی بر دانش روز پایهریزی شود، این دانش نیازمند بسترها و زیرساختهای مدرن است.
سیاستگذاری پولی و بانکی بهینه نیازمند نظارت شدید و بدون تبعیض ناظر پولی است، بدون نظارت همهجانبه و دیسیپلین، شکلدهی مناسب سیاستگذاری پولی و بانکی امکانناپذیر خواهد بود.
سیاستگذاری خوب پولی و مالی نیازمند تنویر افکار عمومی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی است، بدون در نظر گرفتن نیازهای بخش خصوصی طراحی هرگونه سیاستگذاری با شکست روبرو خواهد شد.
سیاستگذاری خوب در حوزه پولی و بانکی نمیتواند بر اساس مدل تجربه و خطا شکل گیرد، این امر نیازمند درس گرفتن از گذشته و عدم تکرار اشتباهات است.
امروزه سیاستگذاری از بالا به پایین بیمعنی است و سیاستگذاران باید بدانند که رویکردهای خلاق و انگیزه ساز میتوانند مناسبترین راهبردهای حکمرانی را برای کشور به ارمغان بیاورند، تعامل با جامعه و درک نیازهای اصلی آنها از اصلیترین فاکتورهای سیاستگذاری خوب پولی و بانکی خواهد بود.
سیاستگذاری خوب در پشت درهای بسته صورت نمیگیرد، سیاستگذاری خوب ابتدا به دنبال جلب آرا و افکار فعالان اقتصادی، نیازهای عمومی رفته و در بستههای سیاستگذاری خود بر آنها تأکید میکند.
فعالان و صاحبنظران اقتصادی و اقتصاددانان حاضر در نشست شکلدهی آینده سیاستگذاری پولی و بانکی بر موارد زیر تأکید دارند:
لایحه جدید بانکی نیازمند شنیده شدن دیدگاهیهای بخش خصوصی است و اگر اصلاحات مورد تأکید صورت نپذیرد امکان موفقیت آن بسیار دور از دسترس خواهد بود.
عملیات باز بانکی که در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است یکی از ابزارهای مدرن پولی است و بدون نظارت سخت و دقیق امکان دور شدن آن از موفقیت وجود دارد.
اقتصاد ایران نیازمند ابزارهای مدرنی است که بدون آن فاصله سیاستگذاری در ایران و سای کشورها وارد شکاف جدی خواهد شد، ابزارهای مدرن نیازمند افکار و دانش روز هستند و این امر با چرخه محدود بانکداران و سیاستگذاران کنونی در دسترس نخواهد بود.
همانند گذشته بخش خصوصی تأکید دارد که استقلال بانک مرکزی کلید سیاستگذاری خوب و پایدار است و ترکیب اعضای اقتصاددان در لایحه جدید بانکی تفاوتی با قبل را به اذهان متبادر نمیسازد.
در پایان و با توجه به جمعبندی تمام صحبتهای ارائه شده سخنرانان، اقتصاددانان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی به نظر میرسد که این طرح نیازمند بررسی و دقت نظر بسیار بیشتر و کسب نظر فعالان بخش خصوصی، اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران و انجمن اقتصاددانان ایران است در غیر این صورت امکان شکست این طرح در مرحله اجرا وجود دارد و میتواند هزینه زیادی را به نظام بانکی کشور تحمیل کند.