رئیس اتاق قم گفت: دستورالعمل جدید بانک مرکزی در خصوص نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات نشان میدهد مصوبات رسمی و عملکرد غیررسمی متولیان بخش صادرات اعم از بانک و تصمیمگیران دیگر بخشهای دولتی موجب بروز مشکلاتی برای فعالان حوزه صادرات و واردات شده درحالیکه قرار بود که در سال جهش تولید موانع احصاء و حذف شوند نه بلعکس.
ابوالفضل خاکی در جلسه هیات رئیسه اتاق قم که با دستور کار بررسی دستورالعملهای ستاد ملی همایش تجلیل از صادرکنندگان سال ۹۹ برگزار شد، افزود: اگر در شرایط فعلی صادرات انجام میشود به دلیل تعهدات و قراردادهای مالی است که صادرکنندگان ما به مشتریان خارجی خود دادهاند وگرنه شرایط برای فعالیت این حوزه مناسب نیست و سیستمهای جاری علیرغم سیاستهای مثبت جمعی از مدیران کاملاً بازدارنده است.
او ضمن انتقاد از مشخص نبودن متولی امر صادرات اظهار کرد: در حوزه صادرات نهادهای زیادی تصمیمگیری میکنند اما یک پاسخگو وجود ندارد و این اختلال بسیار بزرگی در روند صادرات است ما باید محوریتِ سازمان توسعه تجارت را بهعنوان متولی تجارت کشور بازتعریف کنیم این کار باعث میشود این سازمان با اقتدار بتواند موانع اداری و اجرایی را در توسعه صادرات شناسایی و مدیریت کنند.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران گفت: امروز تولید و صادرات مسئله اول کشور است صادرکنندگان در قامت خطشکنان جنگ اقتصادی خواب دشمنان را آشفته کردند و ظرفیتهای تولیدی را به کار گرفته و اشتغال ایجاد کردند او ادامه داد: مهمترین کار در توسعه صادرات بازاریابی است تا بستر لازم برای حضور صادرکنندگان در بازارهای بینالمللی فراهم شود.
رئیس اتاق قم تصریح کرد: تحت هر شرایطی باید از ظرفیتها و منابع عظیم خود غافل نشویم هر سال از صادرکنندگان نمونه تقدیر میشود اما باید برای این قهرمانان ملی تسهیل امور برای اداره فعالیت را فراهم کنیم وی اظهار داشت ما از مدیران دولتی انتظار داریم روز ملی صادرات را فقط به تجلیل از صادرکننده نمونه خلاصه نکنند و گلریزان در قالب بستههای تشویقی جهت ایجاد انگیزه برای صادرات در صادرکنندگان را فراهم کنند.
او افزود: تحلیل ساختار صادرات کشور یکی از مطالعاتی است که با تغییر شرایط اقتصادی کشور ازجمله مواجهه با شدیدترین شکلهای تحریمی باید در دستور کار سیاستگذاران قرار گیرد.
خاکی اظهار کرد: وجود بروکراسی بالا و مقررات و بخشنامههای خلقالساعه در شرایطی که صادرات به سهم مسئولان کشور از نان شب واجبتر است تبدیل به بلندترین موانع صادرکنندگان شده است نگاه سلبی به بازگشت ارز حاصل از صادرات و چرخه پیچیدهای از مقررات و شیوهنامههای بازگشت ارز حاصل از صادرات موجب سردرگمی واحدهای تولیدی صادرکننده و درنتیجه توقف رشد صادرات میشود.
خاکی در جلسه هیات مدیره اتاق قم اظهار کرد: مشکل تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بیشتر از آنکه کمبود منابع مالی باشد نبود برنامهریزی و نقشه راه اقتصادی در کشور است ما در سیستم قاعده گذاری مشکل داریم تا زمانی که این سیستم تغییر نیابد و اصرار بر طی مسیر گذشته داشته باشیم مشکل اقتصادی کشور حل نمیشود.
خاکی گفت: در میدان نابرابری که. در امر صادرات برای فعالان اقتصادی کشور ایجاد شده است در برخی موارد بهجای حمایت از آنان مانعی برای صادرات آنها گذاشته میشود که نتیجه آن کاهش ۳۰ درصدی صادرات در ششماهه نخست سال است.
او افزود: اگر امروز سازمانهایی نظیر اداره کل امور مالیاتی و سازمان تأمین اجتماعی در استانها ناگزیرند شیوهنامههای سازمانهای فرادست خود را اجرا کنند و گاهی خود آنها به آن خورده میگیرند میتوان نتیجه گرفت که عدم هماهنگی درون سیستمی و برون سیستمی در آرمانهای اقتصادی یک سازمان موجب این پدیده گردیده است که باید رفع شود.
خاکی ادامه داد: روز ملی صادرات امسال علاوه بر توجه به بخشهای صنعت، معدن و تجارت نقش شرکتهای دانشبنیان، آی تی و استارتاپها باید بهطور کارآمد و اثربخش در آن دیده شود.
رئیس اتاق قم افزود: راه برونرفت از مشکلات صادراتی اولاً میتواند از طریق بازارچههای مرزی و گمرکات به کشورهای همسایه باشد و با برنامهریزی مدون توسعه یابد و توافقنامههای موردی که ویژگی هر یک از کشورهاست برحسب ضرورت طراحی و به اجرا درآید.
او ادامه داد میتوان برای جایگزین کردن اقتصاد نفتی و فروش مشکلساز نفت، توسعه صادرات بر اساس مزیت نسبی و رقابتی بین کشور ما و بازار هدف را ایجاد نمود که این امر قابلردیابی است.
ثانیاً جلوگیری از قوانین انقباضی و گرفتن امتیازات دولت از صادرکنندگان یک امر ملی و ضروری است تا راه ورود منابع را به اقتصاد ملی هموار سازد و درنتیجه ارزش پول ملی بالاتر رود.
ثالثاً حضور سرمایهگذاران جدید چه داخلی و چه خارجی زمانی امکانپذیر است که آمار صادرات اوج گیرد آنها به این آمار (افزایش یا کاهش آن) توجه استراتژیک دارند و بر اساس آن تصمیم میگیرند.
خاکی تصریح کرد: اصولاً باید گفت ویترین اقتصاد هر کشور صادرات آن کشور است آمار و ارقام در کشورهایی که در چند دهه اخیر توسعه یافتهاند گویای این امر است و اهمیت بنیادی دارد.
ابوالفضل خاکی در پایان با اشاره به تمدید مهلت ثبتنام صادرکنندگان در پایگاه بیست و چهارمین مراسم روز ملی صادرات گفت: طبق آخرین شیوهنامه انتخاب صادرکنندگان از سوی ستاد ملی برگزاری مراسم این زمان بههیچعنوان تمدید نخواهد شد بنابراین شرکتها تا پایان روز جمعه ۲۵ مهرماه فرصت دارند در این سایت ثبتنام کنند.