حامد امینی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

سطح کاهش مصرف محصولات لبنی نگران‌کننده است

حامد امینی، نایب رئیس اتاق اراک کاهش مصرف سرانه محصولات لبنی در بین مردم کشور را موضوعی نگران‌کننده دانست و مسائل اقتصادی را علت اصلی مشکلات موجود در این صنعت عنوان کرد.
خبرنگار
تاریخ: 25 اردیبهشت 1400
شناسه: 38065

نایب رئیس اتاق اراک و یکی از فعالان صنعت لبنیات کشور مشکلات حاکم بر تامین نهاده‌های دامی و بالا رفتن هزینه تولید انواع محصولات لبنی در کشور را عامل کاهش مصرف این نوع محصولات در بین مردم دانست و از این بابت ابراز نگرانی کرد.

حامد امینی، در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران، گفت: لبنیات از مهم‌ترین محصولاتی است که از دیرزمان در سبد غذایی مردم جایگاه ویژه‌ای داشته است. همچنین تاثیرگذاری این گروه مواد غذایی در حفظ سلامتی و تقویت سیستم دفاعی بدن بر کسی پوشیده نیست‌. در حال حاضر نرم جهانی سرانه مصرف فرآورده‌های لبنی ۱۶۰کیلوگرم است.

او خاطرنشان کرد: دولت‌ها دریافته‌اند که صرف هرگونه هزینه در تولید و مصرف محصولات لبنی، سرمایه‌گذاری بلندمدتی محسوب می‌شود که نتیجه‌اش تندرستی مردم جوامع در حال و آینده خواهد بود. کارشناسان هرلیتر شیر گاو را حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین، ویتامین، کلسیم و عناصر موردنیاز دیگر بدن می‌دانند.

این فعال صنعت لبنیات کشور تصریح کرد: درحال حاضر کشورهای توسعه‌یافته دنیا با به‌کارگیری راهکارهای تشویقی، تلاش می‌کنند سرانه مصرف لبنیات در میان شهروندان را افزایش دهند. به عنوان مثال سرانه مصرف لبنیات در کشورهای اسکاندیناوی و آمریکا اکنون بیش از ۴۰۰کیلوگرم در سال است و همچنان شهروندان این کشورها تشویق به افزایش مصرف می‌شوند که نشان از اهمیت لبنیات در سلامت آنان دارد. متاسفانه میزان مصرف محصولات لبنی در ایران حکایت از این امر دارد که مصرف سرانه بالای یکصد کیلوگرم در سال‌های نه چندان دور، حالا به کمتر از ۸۰-۷۰ کیلوگرم رسیده است.

از نگاه نایب رئیس اتاق اراک بالا رفتن هزینه‌های تولید و بهای تمام شده لبنیات در پی علل مختلف، باعث شده مردم تمایل یا بضاعت اقتصادی کمتری برای خرید و مصرف آن داشته باشند. از طرفی یارانه‌ای که پیش از این برای محصولات لبنی لحاظ می‌شد، دیگر وجود ندارد و شیر و فرآورده های آن در سبد مصرف روزانه هموطنان به حاشیه رانده شده است و بدین ترتیب در آینده‌ای نزدیک شاهد اثرات منفی و جبران ناپذیر آن بر سلامت مردم خواهیم بود.

به اعتقاد این فعال اقتصادی در شرایط فعلی بهترین تصمیم، اختصاص مجدد یارانه برای لبنیات است. این امر می‌تواند تا حدی گرایش مردم به استفاده از این محصولات را افزایش دهد.

امینی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی و دامداران در ارتباط مستقیم با یکدیگر هستند، خاطرنشان کرد: فعالان این صنعت، زنجیره‌وار به هم متصل هستند و تنگناهای هرکدام برای دیگری مشکل‌آفرین خواهد بود.

بر اساس اظهارات او تحریم‌های مختلف خارجی و افزایش نرخ ارز موجب شده نهاده‌هایی همچون ذرت، جو، سویا و غیره که حیات دام به آن وابسته است با دشواری و در میزان محدود در اختیار دامداران قرار گیرد و با وجود سعی دولت بر تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی به این بخش، همچنان افزایش هزینه‌ها در سایر نهاده‌ها و مکمل‌ها ادامه داشته باشد که در نتیجه تولیدکننده، شیرخام را با بهای بالاتر خریداری کرده و به ناچار تولیدات لبنی خود را با قیمت بیشتر به بازار عرضه می‌کند.

نایب رئیس اتاق اراک در توضیح وضعیت صادرات لبنیات نیز گفت: مقاصد صادراتی ایران کم نیست و کشورهایی مانند افغانستان، عراق، پاکستان و کشورهایCIS متقاضی تولیدات ایران هستند؛ اما به دلیل مشکلاتی که از طرف سیستم بانک مرکزی بر تولیدکننده داخل تحمیل می‌شود، آنگونه که باید نمی‌توانیم از این فرصت بهره ببریم.

امینی ادامه داد: به دلیل ضعف در سیستم بانکی، مبادلات با کشورها به صورت ریالی انجام می‌شود و از طرفی ثبت سفارش به سختی صورت می‌گیرد یا حتی ناممکن است؛ البته این چالش، همه بخش‌های صنعتی را فلج کرده است.

این فعال اقتصادی با ابراز امیدواری از رفع تحریم‌ها، خواستار احیای زمینه‌های برقراری ارتباط موثر با دیگر کشورهای دنیا شد.

در همین رابطه