بیشتر کالاهای اساسی مورد نیاز خانوار در دسته خوراکیها قرار دارند. کاهش قیمت مواد غذایی یکی از مهمترین شعارهایی است که مسئولان مدام به آن اشاره دارند و برای کنترل قیمت آنها هم، نهادهای متفاوتی درگیر هستند؛ مثل تعزیرات حکومتی، اتحادیهها و سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان اما در نهایت تورم اقلام خوراکی با وجود همه وعدهها، تهدیدها و اقدامهایی مثل اختصاص دادن ارز دولتی به واردات نهادههای تولید آنها، باز هم به شکل سرسام آوری گران میشوند و از مرز میانگین تورم کشوری هم عبور میکنند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در اردیبهشتی که پشت سر گذاشتیم، تورم نقطهای کل کشور ( اردیبهشت امسال نسبت به اردیبهشت سال گذشته) 46.1 درصد برآورد شده است. با این وجود، حدود 70 درصد از 53 قلم خوراکی منتخب مرکز آمار بیش از این رقم -46.1 درصد- در یک سالی که گذشت، گرانشدهاند.
15 درصد از کالاهای مورد بررسی مرکز آمار ایران، بیش از 100 درصد گران شدهاند، برنج خارجی، نخود، کره پاستوریزه، خامه پاستوریزه، نوشابه گازدار، مرغ ماشینی، روغن نباتی جامد و هویچ اقلام خوراکی بودند که در میان دو بهار، تورمهای سرسامآوری را تجربه کردند که در این میان، هویج فرنگی با 173 درصد رشد قیمت در یک سال بر صدر جدول تورم خوراکیها نشسته است.
تنها کالای خوراکی که در مدت زمانی مورد بحث، ارزان شده است، لیمو ترش با منفی 26.5 درصد تغییر قیمت است و کمترین افزایش قیمت هم مربوط به سیب زمینی با 3.2 درصد رشد نسبت داده میشود.
رکورددار رشد قیمت
در ماه گذشته اما، با وجود کاهش نرخ دلار و برقرار شدن آرامش نسبی در بازارها، نسبت به ماه فروردین، همچنان افزایش قیمت بعضی کالاها ادامه پیدا کرده است. 73 درصد خوراکیهای منتخب مرکز آمار ایران در اردیبهشت سال 1400، نسبت به فروردین همین سال، افزایش قیمت را تجربه کردهاند که در این میان رکود گران شدن در یک ماه در کارنامه نوشابه گازدار با افزایش 7.9درصدی قیمت به ثبت رسیده است.
بیشترین کاهش قیمت در یک ماه هم به خربزه با 38.3 درصد کاهش، نسبت داده شده و به روایت مرکز آمار ایران، هندوانه، خیار، موز، پرتقال، تخم مرغ، بادمجان، کدوسبز، سیب، روغن جامد، قارچ، پیاز و روغن مایع ارزان در ماه گذشته نسبت به فروردین ماه، ارزان شدند.