مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار در گزارشی نتایج طرح آمارگیری از معادن در حال بهرهبرداری در سال ۱۳۹۸ را ارئه کرده است. این نتایج نشان میدهد که در سال ۱۳۹۸، چهار هزار و 916 معدن درحال بهرهبرداری در کشور وجود داشته و بیشترین تعداد به معادن استخراج سنگ، شن و ماسه با سه هزار و 971 معدن اختصاص دارد.
بر اساس این گزارش، در سال 98 متوسط تعداد شاغلان معادن در حال بهرهبرداری کشور برابر ۱۰۷ هزار و ۷۴ نفر بوده که از این تعداد، ۲۱ هزار و ۸۰۷ نفر کارگر ساده، ۳۰ هزار و ۵۵۳ نفر کارگر ماهر، ۸ هزار 184 نفر تکنسین، ۸ هزار و 704 نفر مهندس و ۱۸ هزار و ۱۵۳ نفر شاغلین امور حملونقل بودهاند. همچنین متوسط تعداد شاغلان غیرتولیدی اداری، مالی و خدماتی در بخش معدن هم ۱۹ هزار و ۶۷۱ نفر بوده است.
همچنین بیشترین تعداد تعاونیهای در حال بهرهبرداری در کشور متعلق به بخش خصوصی است بهنحویکه طی سال گذشته از مجموع چهار هزار و 974 معدن درحال بهرهبرداری، مالکیت چهار هزار و 543 معدن خصوصی، مالکیت ۲۸۰ معدن، تعاونی و مابقی معادن عمومی بوده است.
بررسی تعداد شاغلان معادن در حال بهرهبرداری نشان میدهد که معادن ۵ تا ۹ نفر بیشترین و معادن دارای ۵۰۰ نفر و بیشتر کمترین میزان تعداد شاغلین را داشتهاند.
بررسی وضعیت مزد و حقوقبگیری شاغلین در این بررسی بیانگر آن است که از تعداد ۱۰۷ هزار و ۷۴ شاغل معادن در حال بهرهبرداری، ۷۱ هزار و ۵۰۰ نفر با مزد و حقوقبگیر، سه هزار و 233 نفر از شاغلین بدون مزد و حقوق و بیش از ۳۲ هزار و ۳۰۰ نفر شاغل پیمانکاری بودهاند.
معادن استخراج سنگ و شن و ماسه بیشترین تعداد شاغلین و شاغلین مزد و حقوقبگیر و معادن استخراج سنگ آهن بیشترین تعداد شاغلین پیمانکاری را به خود اختصاص دادهاند.
تعداد زنان شاغل در معادن در حال بهرهبرداری هزار و 246 نفر بوده که از این تعداد بیشترین شاغلین زن در فعالیت معدنی استخراج سنگ و شن و ماسه و استخراج سنگ آهن مشغول کار بودهاند.
توزیع استانی معادن هم نشان میدهد استانهای کرمان با 572 معدن، خراسان رضوی با 392 معدن و اصفهان با ۳۲۹ معدن بیشترین تعداد معادن در حال بهرهبرداری را در کشور دارند.