قانون مشاغل سخت و زیانآور از جمله مباحث مطرح شده در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان جنوبی بود. نائب رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به اینکه در حال حاضر شیوه و نحوه اجرای این قانون نه به سود کارگر است و نه کارفرما، بر لزوم اصلاح آن تأکید کرد.
احمد پروین گفت: میزان سختی کار در معادن مختلف فرق میکند و برخی از کارگران با رسیدن به سن بازنشستگی بر مبنای این قانون عملاً تمایلی برای بازنشستگی ندارند چون وضعیت جسمی آنان در شرایط مطلوب است از طرف دیگر کارفرمایان نیز تمایلی به از دست دادن چنین نیروهای با تجربهای ندارند.
وی بیان کرد: سطح فناوری معادن در ۲۰ سال اخیر تفاوت بسیار جدی کرده است و کار قابلمقایسه با قبل نیست لذا از این نظر قانون مشاغل سخت و زیانآور باید بازنگری شود.
نایبرئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند افزود: درخواست داریم در بعضی مشاغل که واقعاً سخت است نقش حمایتی دولت بیشتر شود و در مشاغلی که آن میزان سختی را ندارد، الزامات بیهوده را به دوش کارگر و کارفرما نگذاریم.
وی گفت: اگر الزامات بیهوده بر دوش کارفرما گذاشته و موجب خستگی او شویم بیشک میل به توسعه و جذب نیروی کار بیشتر را در او از بین بردهایم که با هدف اشتغالزایی در تضاد است.
پروین بیان کرد: در برخی مشاغل معدنی به دلایلی متقاضی برای نیروی کار نداریم و ازاینجهت نیز نباید نیروی کار فعلی را زود از عرصه خارج کنیم.
وی با اشاره به اینکه برای بهبود این شرایط پیشنهادهایی را در سطح استانی و ملی مطرح کردیم افزود: پیشنهاد ما این است اگر در شغلی برخی از شرایط به کارگر آسیب میرساند، کارفرما را توجیه کنیم که آن آسیب را کاهش دهد.
نایبرئیس کمیسیون معدن اتاق بیرجند عنوان کرد: اینکه کارگر را در معرض آسیب قرار دهیم و به خاطر این آسیب او را زود بازنشسته کنیم هنر نیست بلکه باید با تمهیداتی آسیب را از بین ببریم.
وی گفت: یکی از چالشهای دیگر این است که وقتی مبالغ چهار درصد حق بیمه بعد از چند سال به کارفرما ابلاغ میشود، شرایط اقتصادی کارفرما در نظر گرفته نمیشود و ازاینجهت در جلسات کارشناسی پیشنهاد گردید این چهار درصد ماهیانه اخذ شود یا صندوقهای بیمهگر وارد شوند و این خدمت را با شرایطی بر عهده بگیرند.
علیرضا محمدی، مدیرکل تأمین اجتماعی خراسان جنوبی نیز در این نشست گفت: کارفرمایان استان دستمزد واقعی کارگران زیرمجموعه را در بیمه تأمین اجتماعی لحاظ کنند در غیر این صورت بدهی زیادی به این سازمان خواهند داشت که آنها را دچار مشکل خواهد کرد.
وی درباره مشکلات معدن کاران ناشی از قوانین و دستورالعملهای مشاغل سخت و زیانآور و راهکارهای خروج مشاغل سطح الارضی از شمول مشاغل سخت و زیانآور گفت: بر اساس فهرستهایی که از برخی واحدهای تولیدی از جمله معادن دریافت شده برخی واحدها بابت درج نکردن صحیح دستمزد دچار مشکل میشوند.
وی بیان کرد: کارفرما نسبت به کارگری که استخدام میکند، تعهداتی را پذیرفته که باید به آن عمل کند در غیر این صورت حقوحقوق کارگر پایمال و ضایع میشود.
غلامرضا اشرفی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی هم در این جلسه گفت: کارهای سخت و زیانآور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی، بیولوژیکی محیط کار غیراستاندارد بوده و در اثر اشتغال بیمه شده تنشی بهمراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد میشود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن باشد.
وی افزود: کارفرمایان مکلفاند شاغلان در کارهای سخت و زیانآور را حداقل سالی یکبار بهمنظور آگاهی از روند سلامتی و تشخیص بهنگام بیماری و پیشگیری از فرسایش جسمی و روحی آنان توسط مراکز بهداشتی و درمانی مورد معاینه قرار داده و نتیجه را در پروندههای مربوط ضبط کنند و یک نسخه از آن را به سازمان تأمین اجتماعی ارائه دهند.
اشرفی بیان کرد: تغییر شغل بیمه شده که در معرض فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال در کارهای سخت و زیانآور باشد بر اساس مقررات پیشبینی شده در قانون کار صورت میگیرد.
محسن احتشام، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند نیز در بخشی از این جلسه با اشاره بهضرورت پذیرش محل اجرای طرح بهعنوان وثیقه بانکی، اعلام کرد: عدم پذیرش محل اجرای طرح بهعنوان وثیقه توسط بانکها در سال تولید، مانع زدایی ها و پشتیبانیها، عین ضد تولید است و عدم پذیرش محل اجرای طرح توهین به تولیدکننده و بیارزش تلقی کردن کار تولید است.