در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور مطرح شد

موافقت‌نامه‌های تجاری با همسایگان، اقتصاد کشور را تقویت می‌کند

روسای اتاق‌های سراسر کشور میزبان رئیس سازمان توسعه تجارت بودند. در این نشست ضمن تشریح شرایط سخت تجارت، لزوم انعقاد موافقت‌نامه‌های تجاری با همسایگان تاکید شد.
خبرنگار
تاریخ: 27 دی 1400
شناسه: 41228

روسای اتاق‌های سراسر کشور در نشست با هیات رئیسه اتاق ایران میزبان رئیس سازمان توسعه تجارت بودند. در این دیدار ضرورت تقویت سطح روابط با همسایگان مورد تاکید قرار گرفت. به اعتقاد رئیس اتاق ایران باید سیاست در خدمت اقتصاد کشور قرار بگیرد تا از مناسبات منطقه‌ای عقب نمانیم.

در این نشست رئیس سازمان توسعه تجارت نیز بخشی از فعالیت‌هایی که تاکنون در چارچوب ارتقای سطح روابط تجاری ایران انجام شده را تشریح کرد. هرچند به گفته غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران آنچه از سوی مسئولان کشور برای بهبود اوضاع اقتصادی و تجاری کشور صورت گرفته، نتوانسته پاسخگوی نیازها و انتظارات باشد.

به باور او امروز شاهد گشایش‌هایی در سازمان توسعه تجارت هستیم؛ اما نباید فراموش کنیم که علاوه بر مشکلات داخلی با موضوعاتی مواجه هستیم که حتی با حل مسائل داخلی قادر به توسعه تجارت نیستیم.

شافعی تصریح کرد: کشورهای منطقه برای موضوعات اقتصادی ارزش زیادی قائل هستند و سیاست را در خدمت اقتصاد قرار می‌دهند. این کشورها در موافقت‌نامه تجاری بسیار قدرتمند ورود کردند و متاسفانه ایران در وسط این کشورها بسیار ضعیف عمل کرده و از این منظر فقر جدی دارد. حتی تعداد محدودی از موافقت‌نامه‌هایی که از سوی ایران هم بسته شده شرایط نامناسبی دارند.

رئیس اتاق ایران نگاه به بیرون و تلاش برای انعقاد توافق‌نامه‌های تجاری با کشورهای مختلف را خواستار شد.

توسعه بازار از اولویت‌های سازمان توسعه تجارت است

علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به اهمیتی که عوامل سازمان برای نظرخواهی از تجار و صادرکنندگان قائل هستند، گفت: در تدوین برنامه‌ها بدون شک از ظرفیت‌های بخش خصوصی بهره می‌بریم.

او به توسعه بازار به عنوان یکی از اولویت‌های سازمان توسعه تجارت اشاره کرد و افزود: استفاده از ۳۰ رایزن تجاری را تاکنون نهایی کردیم که اجرایی می‌شود. از طرفی ایجاد مراکز تجاری در کشورهای هدف را در دستورکار قرار دادیم که تا کنون ۶ مرکز فعال با برنامه ویژه برای ارائه خدمات و توسعه بازار طراحی کردیم. از این تعداد ۳ مرکز با همکاری اتاق ایران دنبال می‌شود که شامل سوریه، قزاقستان امارات می‌شود. خوشبختانه در این عرصه اتاق‌های مشترک نیز همراهی خوبی دارند. با توجه به شرایط موجود لازم است بازار روسیه را نیز جدی بگیریم چون ظرفیت‌های بالایی دارد.

معاون وزیر صنعتف معدن و تجارت تمرکز بر کشورهای مختلف به صورت ماهانه برای حل جزئی‌ترین مشکلات را یکی از برنامه‌های جاری در سازمان توسعه تجارت عنوان کرد و گفت: انعقاد موافقت‌نامه‌ها را جدی گرفتیم و پیگیر نهایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد با اوراسیا هستیم، در این بین روی جنوب شرق آسیا، پاکستان و روسیه نیز متمرکز شدیم هرچند انسجام بین بخشی برای نهایی شدن این موافقت‌نامه‌ها هنوز شکل نگرفته است.

او از ضعف در گمرکات و مبادی ورودی و خروجی در کنار سیستم حمل‌ونقل ضعیف داخلی نیز سخن گفت و معتقد است شرایط فعلی در این حوزه‌ها پاسخگوی تقویت تجارت نیست. پس قبل از هر اقدامی باید این زیرساخت‌ها را مهیا کنیم.

پیمان‌پاک همچنین از تشکیل کارگروهی برای پیگیری مسائل ارزی در سازمان توسعه تجارت با همکاری بانک مرکزی خبر داد و گفت/ک خوشبختانه تاکنون به توافق‌های خوبی دست پیدا کردیم.  در این بین استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای تقویت صادرات را یکی از اولویت‌ها قرار دادیم و باید قواعدی برای این بخش طراحی کنیم. در این رابطه به همراهی بخش خصوصی نیاز داریم تا سازوکار مناسبی تدوین شود و منابع ارزی موجود را به ارز صادراتی تبدیل کنیم.

احیای شورای عالی صادرات یکی دیگر از برنامه‌ها و خواسته‌هایی بود که از سوی رئیس سازمان توسعه تجارت مطرح شد. او پیگیری این موضوع از سوی بخش خصوصی را هم خواستار شد.

انتظارات روسای اتاق‌ها از سازمان توسعه تجارت

مهدی بخشنده، رئیس اتاق قزوین استفاده از تجربیات فعالان اقتصادی از سوی رایزنان تجاری را ضروری خواند و در این راستا پیشنهاد داد: دبیرخانه‌ای در اتاق ایران شکل بگیرد تا با ۳۰ رایزنی که از طرف سازمان توسعه تجارت اعزام می‌شوند در ارتباط باشد و ظرفیت‌های تجاری هر استان را در اختیار رایزنان قرار دهد.

بر اساس اظهارات او اتاق‌های استانی آمادگی همکاری در این حوزه را دارند.

این فعال اقتصادی از جنگ اقتصادی در منطقه سخن گفت و تصریح کرد: برای مقابله با این جنگ به سازوکار مناسب نیاز داریم.

مهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان به ابهام بخش‌نامه مربوط به تعهدات ارزی درباره تجارت با عراق و افغانستان که به صورت ریالی انجام می‌شود اشاره کرد و خواستار رفع این ابهامات شد.

او همچنین به ایجاد مرکز تجاری در ارمنستان، عمان و اندونزی با توجه به ظرفیت‌های قابل توجهی که دارند، اشاره کرد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران خودداری از صدور بخش‌نامه‌های خلق‌الساعه و اصلاح سامانه جامع تجارت را مورد تاکید قرار داد و گفت: شرایط صدور و تمدید کارت بازرگانی باید تسهیل و تسریع شود.

سید کمال حسینی، رئیس اتاق سنندج رصد بازار از سوی سازمان را مورد تاکید قرار داد و سرعت عمل در این وادی را خواستار شد.  به اعتقاد او کشورهای دیگر در رصد بازار بسیار قوی عمل می‌کنند و واکنش به موقع دارند، برای همین حضور تجار آنها در کشورهای هدف با برنامه‌ریزی و موثر است درحالی که فعالان اقتصادی ایرانی به دلیل اطلاع نداشتن از شرایط بازار قادر به رقابت با دیگر تجار نیستند.

رفع موانع و مذاکره با کشورهای هدف برای حمل یکسره کالا موضوع دیگری بود که از سوی حسینی مطرح شد.

 کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران و رئیس اتاق کرمانشاه از مثلث اتاق، وزارت خارجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت سخن گفت و تعریف الگوی خاص برای ۱۸ کشوری که کشورهای هدف اصلی هستند را مورد تاکید قرار داد و هماهنگی بین این مثلث را خواستار شد.

به اعتقاد این فعال اقتصادی واردات در مقابل صادرات توسط خود فرد بهترین شیوه برای برگشت ارز است.

رئیس اتاق کرمانشاه از مشکلات سامانه جامع تجارت سخن گفت و از نگاه‌های امنیتی که نسبت به صادرکنندگان وجود دارد و مانع صادرات می‌شود، انتقاد کرد.

یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز از اقدامات جزیره‌ای دولت که مخل صادرات است، انتقاد کرد و گفت: باید برای تقویت صادرات کشور، الگویی تعریف کرد و ظرفیت اتاق‌های مشترک را ملاک اجرای این مدل قرار داد.

عبدالله مهاجر، رئیس اتاق ساری استفاده از ظرفیت سه اتاق شمالی برای حضور در روسیه و تقویت فعالیت‌های تجاری در این منطقه را با همراهی بخش خصوصی خواستار شد.

غلامحسین جمیلی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران نیز جریان صادرات را بلندمدت توصیف کرد و تنظیم بازار را بهانه‌ای دانست که به شدت جریان صادرات را تهدید می‌کند. او خواستار جدایی این بخش از صادرات شد.

به اعتقاد او سال‌هاست که کشورها موضوع تامین نیاز داخل را از روند صادرات جدا کردند و اجازه نمی‌دهند که نظام صادراتی آنها برای تامین نیاز داخل به هم بریزد. متاسفانه در ایران هر چند وقت به بهانه تنظیم بازار، روند صادرات را مختل می‌کنیم و این سیاست سال‌هاست که صادرات ایران را تضعیف کرده است.

جمال رازقی، رئیس اتاق شیراز نیز از مشکلات سامانه جامع تجارت سخن گفت و خواستار رفع ابهامات موجود در آن شد. او همچنین بر تصمیم‌گیری نهایی درباره اجرای تهاتر برخی محصولات با کالاهای دیگر کشورهاف تاکید کرد.

در همین رابطه