عکس: تسنیم، محمد حسنزاده
فعالان بخش خصوصی همواره بر رفع تعهد ارزی به منظور ارتقای سطح صادرات غیرنفتی و مشارکت بیشتر صادرکنندگان واقعی و بهنام تاکید دارند و رفع تعهد ارزی در صادرات محصولات کشاورزی را در کوتاهمدت دنبال میکنند؛ چراکه این نوع از محصولات در زمان کوتاهی دچار افت کیفیت و فساد شده و امکان صادرات را از دست میدهند.
طبق گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، در راستای تقاضای صادرکنندگان بخش خصوصی و به دنبال تشکیل جلسه قرارگاه دیپلماسی غذایی، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: دولت با رفع تعهد ارزی در بخش کشاورزی موافق است و در این راستا تلاش کردیم شیر خشک و مرکبات را در زمان محدود رفع تعهد کنیم.
محمود ساداتی نژاد، همچنین به تقویت و افزایش قدرت اتحادیهها و تشکلهای بخش کشاورزی اشاره کرد و عدم ممنوعیت و محدودیتهای لحظهای صادرات محصولات کشاورزی را مهم دانست.
خبر رفع تعهد ارزی برای شیرخشک و مرکبات در حالی اعلام شد که هفته گذشته در نشست مشترک کمیسیون کشاورزی و توسعه صادرات اتاق ایران، موضوع رفع پیمانسپاری ارزی برای صادرات انواع محصولات کشاورزی مورد تاکید قرار گرفت. طبق آنچه در این جلسه تشریح شد، صادرات خشکبار و صیفیجات به دلیل تعهدات ارزی دچار روند نزولی شده است.
در این نشست که نمایندگان وزارت کشاورزی نیز حضور داشتند از تلاش به منظور رفع تعهد ارزی برای صادرات مرکبات، شیرخشک و سیب خبر دادند که به گفته آنها این موضوع در ستاد تنظیم بازار نهایی شده بود؛ اما بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت سازوکار اجرای آن را نهایی نکردند.
در این راستا صدرالدین نیاورانی، نایبرئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی و عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران در گفتوگو با «اتاق ایران آنلاین» از برنامهریزی وزارت کشاورزی برای بهبود در وضعیت صادرات مرکبات و بازگشت 50 درصدی ارز صادراتی در این بخش سخن گفت و ادامه داد: طبق آنچه از قبل گفته شده، قرار بود در بخش صادرات مرکبات، امکان بازگشت 50 درصد ارز صادراتی به کشور فراهم شود. تا به الان درباره جزئیات خبر منتشر شده درباره رفع تعهد ارزی شیرخشک و مرکبات، جزئیاتی در اختیار بخش خصوصی قرار نگرفته است.
او ادامه داد: خواسته بخش خصوصی حذف کامل پیمانسپاری ارزی است. امروز که در فصل صادرات کیوی و سیب قرار داریم، چنانچه برای موضوع تعهد ارزی آن فکری نشود، شاهد افت صادرات این نوع محصولات نیز خواهیم بود.
این فعال اقتصادی همچنین به مشکلات زیرساختی در صادرات مرکبات به چین طبق تفاهمی که با این کشور صورت گرفته است، اشاره کرد. بر اساس اظهارات او طبق توافقاتی که انجام شد، امکان صادرات مرکبات ایران به چین وجود دارد؛ اما از نظر زیرساختی، شاهد مشکلاتی هستیم که مانع صادرات به این کشور شده است.