موسسه تحقیقاتی آکسفام، پژوهشی را در خصوص وضعیت مالیات در جهان انجام داده است. محققان آکسفام میگویند دولتها در سراسر جهان در حال کاهش نرخ مالیاتی شرکتها و حتی معافیتهای مالیاتی خاص هستند تا بتوانند سرمایهگذار جذب کنند. آنها هشدار دادهاند که کشورهای گرسنه به میلیاردها دلار برای مبارزه با فقر و نابرابری نیاز دارند.
آکسفام کشورهای مختلف را بر اساس نرخ مالیاتی طبقهبندی کرده است. بر این اساس، برمودا بدترین کشور برای مالیات در جهان است و ایسلند و هلند نیز در جایگاههای دوم و سوم قرار دارند.
آکسفام ادعا میکند زمانی که دولتها مالیات شرکتها را کاهش میدهند، مجبورند بودجهشان را از طریق دیگری به تعادل برسانند، یا هزینههایشان را کاهش دهند و یا اینکه دیگر انواع مالیات را بالا ببرند.
ازمه برخوت، مشاور مالی آکسفام میگوید:«مردم عادی به خصوص در فقیرترین مناطق، هزینه این سیاستها را میدهند. هم مالیاتهای شخصی بیشتری میپردازند و هم دسترسی آنها به خدمات ضروری بهداشت و آموزش کاهش پیدا میکند.»
تحلیل آکسفام نشان میدهد 90 درصد از بزرگترین شرکتهای جهان حداقل در یک پناهگاه امن مالیاتی حضور دارند.
آنطور که گزارش اتحادیه اروپا نشان میدهد، تنها اپل 13.7 میلیارد دلار مالیات پرداخت نشده به ایرلند دارد. این به لطف قرارداد اپل با ایرلند است که در این کشور کمتر از یک درصد مالیات میپردازد. این 35 درصد پایینتر از نرخ مالیات شرکتها در امریکا و 12.5 درصد پایینتر از نرخ مالیات شرکتها در ایرلند است. این در حالی است که بر اساس گزارش آکسفام، ایرلند در فهرست بدترین کشورهای دنیا برای مالیات در جایگاه ششم قرار میگیرد.
اتحادیه اروپا نیز سال گذشته به استارباکس اعلام کرده بود 30 میلیون یورو به خاطر قرارداد مالیاتی پایینش با هلند باید برگرداند. فیات نیز همین رقم را باید به خاطر قراردادش با لوگزامبورگ برگرداند.
فهرست بدترین کشورهای جهان برای مالیات شرکتها به این شرح است:
نکته جالب توجه گزارش آکسفام این است که اگرچه انگلستان در این فهرست قرار ندارد، اما عنوان 4 تا از سرزمینهایش در میان بدترین نقاط مالیاتی جهان دیده میشود.